Наши граничари застреляха бракониер край Резово

Турски рибари ловили риба незаконно в наши води, не са се подчинили на предупредителния сигнал
17 апр 2008 14:15,
207
Наши граничари застреляха бракониер край Резово
Следователи оглеждат лодката на рибарите. Снимка: Булфото

Турски рибар бракониер е убит при стрелба в района на Резово.

До инцидента се стигнало, след като турската гемия е навлязла в български води, вероятно за да прибере мрежите си, но е била прихваната от граничните ни власти.  

Тази сутрин към 6. 40 часа, в дежурната на РГС – Бургас, е получен сигнал от гранично-полицейски пост за техническо и визуално наблюдение - Резово за поредно навлизане на турска риболовна лодка в териториалното море на Република България, съобщиха от пресцентъра на Гранична полиция.

Щурмова лодка за бордови контрол, намираща се в момента на устието на река Резовска, е потеглила към нарушителите.

В 7 часа турската лодка е видяна да събира мрежи на 2 морски мили от българския бряг и на 1, 5 мили навътре в българското териториално море.

Граничните полицаи от щурмовата лодка са стигнали до нарушителите и са направили опит да извършат бордова проверка, като използват звукови и светлинни сигнали.

От турската лодка  обаче оказали съпротива.

С дървени пръти с метални остриета /канджи/ рибарите се опитали да пробият и потопят лодката на бордовата група/ тя е надуваема с твърдо дъно/.

Нашите граничари са произвели два предупредителни изстрела във въздуха, а двама от тях дори успели да се качат на турската лодка.

Там обаче били нападнати от бракониерите с канджи, вследствие на което единият от граничарите е със сериозни рани по ръцете.

Стигнало се е до бой, в който един от рибарите няколко пъти опитал да отнеме  оръжието на граничния полицай.

Докато се биели, граничарят и рибарят паднали, оплели се в мрежите, при което оръжието произвело изстрел и ранило рибаря.

В 7.30 часа турските рибари са били арестувани, а раненият е откаран незабавно на брега и е извикана линейка от медицинския център в Царево.

По пътя към болницата той е починал.

Уведомен е окръжният прокурор на Бургас, военно-окръжната прокуратура в Сливен.

По разпореждане на началника на РГС-Бургас е назначена комисия, която е изпратена на мястото за проверка по случая.

Ще се проведе извънредна среща на смесената българо-турска гранична комисия в Царево. Образувано е предварително производство от военната прокуратура.

В РГС – Бургас е образувано дознание за незаконно преминаване на държавната граница, незаконен риболов и оказване съпротива на орган на властта с нанасяне на телесна повреда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
ИВАЙЛО преди 16 години
както един форумец каза преди дни че *** ставали само за донори,то пък правоверните стават само за мишени. БРАВО НА ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ и се надявам че ония които каза че сме само за донори му е брат или роднина. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А представете си сега как пък ние ще плуваме там след Силистар посока турция.. Както са си имат разположени кули турците - ще ни отстрелват от разстояние.Луда работа, някакъв недоял рибар да го гръмнат за едното нищо.. Това намирисва да стане по-сериозен скандал.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
трябва да ги наградят тези граничари за убитият фес
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
De da znae6 moje i da e kontrabandist... Ne znam kakuv e bil slu4aqt no pu dobre da go bqha arestuvali mai
2
0
 
0
 
! Отговори
snoop преди 16 години
Според мен правилно са постъпили след като турските граждани не са се подчинили на предупредителния сигнал на служителите.
1
0
 
0
 
! Отговори
Сим преди 16 години
Егати, чак пък да го убият заради някакви риби?!