Докато има балъци, ще има и тарикати

"Нигерийски наследници на милиони" ни мамят със SMS-и по телефона, ние им се връзваме учтиво
29 юли 2008 15:01,
49
Докато има балъци, ще има и тарикати
Получите ли sms от нигерийска наследница на несметни богатства, бройте до 10 преди да й отговаряте.... Снимка: Булфото

Антимафиоти засякоха нова разновидност на добре познатата измамна схема, наречена нигерийски скам, съобщава МВР. 

Скам е измамнически акт на заблуда, при който купувачът или продавачът може да стане жертва на фалшивата примамка на скамъра.  Пример за това е скамът в онлайн търговията, където скамърът отговаря на обява за продажба и извършва фалшива покупка без знанието на продавача, бел. ред.

Измамата, разкрита от антимафиотите, е следната: получавате електронно съобщение, с което богата наследница от Африка ви моли за помощ при усвояването на голяма парична сума, получена от наследство или някакво попечителство.

Понякога може да получите и sms на мобилния си телефон, обикновено от нигерийски номер, с който ви съобщават за печалба от несъществуваща лотария, организирана от Nokia в Италия.

В sms-а се посочва чужд телефонен номер за връзка - обикновено във Великобритания, както и e-mail, която няма нищо общо с компанията Nokia.

След свързване с човек, представящ се за служител на Nokia в Италия, хваналият се на капана бива приканван да преведе пари чрез Western Union в Италия - за застраховка, транспортни разходи, антитерористични мерки на ЕС, чуждо гражданство и т.н.
   
Искането на пари за получаване на наградата от лотарията продължава до тогава, докато жертвата сама не се усъмни в измамата и прекрати изпращането на парични суми.    

МВР предупреждава да не се отговаря на подобни sms-и - тяхната цел е измама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
pomnete edno neshto: nikoi ne dava pari prosto ei taka, dori toto, lotarii, tv igri... pari mogat da se spechelqt nai-veche s trud bil toi umstven ili fizicheski... no az lichno sum fen na edna fraza: Don't work hard, work smart! Budete zdravi i ne se vruzvaite na nikogo, razchitaite samo na sebe si!
27
0
 
0
 
! Отговори
iban преди 15 години
bojeiiii
26
0
 
0
 
! Отговори
........ преди 15 години
*** i ednite i drugite
25
0
 
0
 
! Отговори
Земеделец преди 15 години
Баламите са като люцерната само искат поливане и косене!!!!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
e gati vuobrajenieto, a sluchaino da mu vijdash i kariesa na gorniq lqv mudrec:)))))))
23
0
 
0
 
! Отговори
Късметлията преди 15 години
Аз се свързах с нея и я отървах от милионите. Тя няма повече пари :)
22
0
 
0
 
! Отговори
emigrantkata преди 15 години
predi okolo godina poly4ih e-mail,4e nqkakav germanez ot sizilianski proizhod mnogo bogat koito nqma naslednizi i e jivql v afrika e po4inal i e ostavih mnogo golqma suma v bankata,e-maila mi be6e praten ot bankata iskaha da uredim nqkakvi dokumenti yj az sam mu bila nqkakva rodnina(az nosq sizilianskata familiq na maja mi)ili blizka i da yredim prehvarlqneto na parite my na moe ime,to tova si be6e pokana za jiva izmama,ami az za6to ne otidoh togava v poliziqta.....natyi otgore mi predlagaha mnogo malka suma na fona na milionite,ako gi e imalo estestveno......
21
0
 
0
 
! Отговори
edna преди 15 години
ei cMahno,spri da pi6e6 po forumite gluposti,za6toto i nik-a ti e smahnat i s nego si te predstaviam taka:garbav ,s mazen kasket,ne brasnat, sas v1lneni 4orapi i galo6i, i sas voini6ki pantalon skysan na kolenata . ]:)
20
0
 
0
 
! Отговори
Lili преди 15 години
Ти приятелю, ако си шаран, с *** ще те хвана:)))
19
0
 
0
 
! Отговори
XeMoH преди 15 години
абе...нз кои луд се варзва..ама аз пари да си купя 1 хляб нямам... пак кво остава да праштам пари на Western Unioin... според мен това е мнн глупава идея
18
0
 
0
 
! Отговори
NEKAZVAM преди 15 години
BLAGODARQ NA REDAKTORITE NA SAITA 4E ME UVEDOMQVAT ZA TOVA ZASHTOTO V MOMENTA SE ZARIBQVAM EDNOVREMENNO S NQKOLKO TAKIVA I SHTQH DA SE HVANA AKO NE BQHTE VIE!!!!! BQH PRIGOTVIL 1300$ BEZ DA LAJA I BEZ DA SE PRAVQ... QVNO PONQKOGA SME NAIVNI V STREMEJA SI ZA BYRZO ZABOGATQVANE
17
0
 
0
 
! Отговори
Lili преди 15 години
хехе явно такива тарикати се въдят като въшки, ама явно и балъците растат в същата прогресия.На скоро получих писмо по мейла от някаква англичанка, мадам Колдуел мисля беше името, която била на смъртно легло, с рак , и искала парите и(милиони естествено) да се използват за подпомагане на благотворителни организации, и търси човек, който да ги управлява, и що да не пише точно на мен:)))естествено отговорих им с някои "мили" думички, че да не ме занимават повече , но трябваше да кажа че съм съгласна , от любопитство да видя за какво аджеба щяха да ми искат да им преведа пари.луда работа.
16
0
 
0
 
! Отговори
Васко преди 15 години
Всеки може да бъде излъган, измамниците са невероятно добри понякога. Това че не ви се е случило, не значи, че не е възможно. Аз лично получих толкова достоверен спам, че се чудех няколко минути дали е от epay или е фалшив. В крайна сметка не му отговорих, но беше дяволски добър!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе махно нали споделе че женати е българка па си имал от нея и дете което означава че си женен за генетичноувредена и детето ти е полуидийот... що ли нормална мома не те е взела?
14
0
 
0
 
! Отговори
kjhgdf преди 15 години
Е да! Ти сигурно си много печен. Сигурно и здравната осигуровка не си я даваш за да си купуват лимузини, сигурно и ДДС - то което плащаш отива право в хазната на държавата, а не в тия дето го точат, вероятно караш колата си с Carrera100 за 1.00лв вместо за 2.64лв или пък никога не си пращал SMS на БайБрадър ? Всички сме лъгани постоянно. Ако не са толкова наболели и известни тези истории с измамите съм сигурен че и ти ще изгърмиш - и на негерийка ще се вържеш и на всеки, освен ако по - начало не вярваш в доброто в хората и естествено си пълен песимист! И избирай по-внимателно думите с които пишеш във форумите. Ще вземеш да набереш инерция и ще патиш!
13
0
 
0
 
! Отговори
LESTAT преди 15 години
И аз бях получил е-мейл от негърката от руанда ... и исках да видя дали става за и да я дръпна и да правя пари от нея ... разбира се без да и плащам пътните за насам ;)
12
0
 
0
 
! Отговори
lokster преди 15 години
Специално този вид измами го има не само в БГ, по цял свят си им се връзват доста хора. Интересно колко глупав трябва да си за да се хванеш на подобно нещо. Всъщност, не глупав, а наивен&алчен. Демек - типичен българин......
11
0
 
0
 
! Отговори
александър преди 15 години
колко отчаян човечец трябва да си , че да се хванеш на по добна глупост!??????
10
0
 
0
 
! Отговори
plam преди 15 години
Преди известно време в сайт за запознанства получих съобщение на английски от някаква жена - чужденка тя ми писа че била бежанка от Руанда баща и бил убит в гражданската война там и той и бил оставил 5 000 000 долара в чужда банка.Интересно ми стана е загрях че е нещо нердно но исках да рабера за какво става въпрос с ясната идея че никакви лични данни няма да давам а пък за пари абсурд.И така дадох и емайла си тя ми писа че по скоро трябва да и помогна изпратими сметката на някаква банка в Шотландия.След като ми даде номер на сметка и тел за конатк искаше да се обадя на въпросния човек който е представител на тази банка а до тук стигнах реших че повече не ми се знамива все пак нищо не бях дал а и нямах намерение просто исках да разбера докаде може да се стигне е не се обадих ...и това беше жалко че сигурно са се намерили наивници които са се вързали ......но наистина трябва да си много глупав да се хванеш.......е такаче внимвайте с кого си пишете ........
9
0
 
0
 
! Отговори
kjhgdf преди 15 години
Случая за който говориш ... аз съм го изпитвал на гърба си. Аз не мисля че съм балък, но все пак човек понякога се опиянява, погледа се замъглява, като си реши че може да изкара лесни пари. Нищо - това ми беше за урок. Беше през 2002-ра. Набутах се не повече от 50лв, ама пък си имах кредитна карта на онези години :)