Докато има балъци, ще има и тарикати

"Нигерийски наследници на милиони" ни мамят със SMS-и по телефона, ние им се връзваме учтиво
29 юли 2008 15:01,
49
Докато има балъци, ще има и тарикати
Получите ли sms от нигерийска наследница на несметни богатства, бройте до 10 преди да й отговаряте.... Снимка: Булфото

Антимафиоти засякоха нова разновидност на добре познатата измамна схема, наречена нигерийски скам, съобщава МВР. 

Скам е измамнически акт на заблуда, при който купувачът или продавачът може да стане жертва на фалшивата примамка на скамъра.  Пример за това е скамът в онлайн търговията, където скамърът отговаря на обява за продажба и извършва фалшива покупка без знанието на продавача, бел. ред.

Измамата, разкрита от антимафиотите, е следната: получавате електронно съобщение, с което богата наследница от Африка ви моли за помощ при усвояването на голяма парична сума, получена от наследство или някакво попечителство.

Понякога може да получите и sms на мобилния си телефон, обикновено от нигерийски номер, с който ви съобщават за печалба от несъществуваща лотария, организирана от Nokia в Италия.

В sms-а се посочва чужд телефонен номер за връзка - обикновено във Великобритания, както и e-mail, която няма нищо общо с компанията Nokia.

След свързване с човек, представящ се за служител на Nokia в Италия, хваналият се на капана бива приканван да преведе пари чрез Western Union в Италия - за застраховка, транспортни разходи, антитерористични мерки на ЕС, чуждо гражданство и т.н.
   
Искането на пари за получаване на наградата от лотарията продължава до тогава, докато жертвата сама не се усъмни в измамата и прекрати изпращането на парични суми.    

МВР предупреждава да не се отговаря на подобни sms-и - тяхната цел е измама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 15 години
Днес ми се обади някакъв. Говореше ми на английски, а по акцент приличаше на източноазиатец. Представи се за служител на First Investment Broker ако не бъркам и питаше дали можел акаунт мениджъра им да ми се обади. От скрит телефонен номер естествено. ;)
7
0
 
0
 
! Отговори
бай преди 15 години
не са се изложили редакторите - истина е. една нигерийска "мома" още преди година и нещо зарибяваше мой приятел, че е богата наследница, родителите и са убити ли, в затвор ли - не помня; ама търсеше начин да си изкара парите от нигерия, и го убеждаваше да и стане "бизнес партньор". само че сапунката се разиграваше по skype, не по GSM. пича се побъзика известно време с нея, и я прати да пасе - е не сме чак такива балъци. ама явно има и такива, които се връзват.
6
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
Glupavi sme si , za6toto turpim vsi4ki izlagacii na pravitelstvoto . Evropeiskoto ob6testvo se 4udi kak e vuzmojna takava apatiq ot strana na hipnotiziraniq, prost, manipuliran ,ne6tasten, beden bulgarski narod.
5
0
 
0
 
! Отговори
бъг преди 15 години
ами аз сам получавал такав е-майл .. от няква си от нигерия .. да и помогна там някво наследство .. и нали разбрах че е няаква постановка .. и и писах нещо .. и даже ми отговори .. много добре е направено .. като за спам .. сериозно .. !! но все пак му дадах игнор !!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ми аз съм бил свидетел как един младеж твърдеше че ударил джакпот по интернет и отива да си вади кредитна карта за да му преведат парите - дано да не е успял да си извади
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
истина е, има такива балъци. даваха го по "Господари на ефира" (отдавна!) и по италианската "Striscia la notizia"
2
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 15 години
Това вече е много голяма глупост. Дали ще има някой , който ще повярва , че това е истина ? Този път редакторите се изложиха.
1
0
 
0
 
! Отговори
az sum si az преди 15 години
Е това вече е за истински балъци, чудни хора има в тази държава. Странно, наистина ли сме толкова глупави?!!