Катастрофа погубила живота на Росица и Христина Белнейски

Съдебномедицинската експертиза е готова, делото за убийството на сестрите тръгва в нова посока
12 авг 2008 08:09,
50
Катастрофа погубила живота на Росица и Христина Белнейски
Снимка: standartnews

Дълго чаканата и коментирана съдебномедицинска експертиза за убийството на сестрите Белнейски е готова, съобщава вестник "Сега" като се позовава на близки до разследването.

Заключението на медиците вече е в делото.

След редица изказвания на проф. Стойчо Раданов, участвал в екипа от петима експерти, които писаха ново заключение, очакванията бяха от новите резултати да стане ясно дали момичетата са загинали в катастрофа.

Според Раданов именно удар от кола е убил сестрите, а не побой с камъни, каквито бяха предишните версии.

После телата им са били преместени в безлюдната местност "Грамадите" край Брацигово, където е било инсценирано изнасилване.

"Има много различия в заключенията, които са важни за разследването. Една съдебномедицинска експертиза обаче не може да даде отговор на въпроса от какво са загинали момичетата", твърди пред изданието запознат с разследването.

Въпреки това новите заключения вероятно ще дадат основания на разследващите да се насочат именно към версията за катастрофа.

Това е така, защото съдебномедицинската експертиза, макар да не показва от какво са загинали момичетата, посочва какви са вероятните причини за причинените им увреждания.

Тепърва ще се уточнява дали заради новите изводи се налага искане и за арбитражна експертиза със 7 експерти.

Последната бе правена от петима съдебни медици, след като първата тройна експертиза, в която участва доц. Мария Грозева, бе оспорена.

Всички заети със случая обаче имали пълна забрана да коментират делото, защото направеният анализ на събитията след убийството в края януари 2006 г. сочел, че снасянето на информация, спъва разследването.

От април досега обаче били назначени около 17 нови различни експертизи. Някои от тях давали дори по-ценна информация от съдебната.

"Една от експертизите дава основания разследването да тръгне в съвсем различна насока, но времето ще покаже дали е вярна", уточнява източникът.

Заради новите обстоятелства разследването е било удължено с още 4 месеца - до края на годината.

Телата на Росица и Христина бяха открити на 30 януари 2006 г. в областта "Грамадите" край Брацигово.

Впоследствие бяха проверявани стотици версии, ДНК материал бе изпращан в САЩ и Англия, за което бяха платени над 150 000 лева, но нямаше резултат.

До новите следствени действия се стигна след ексхумацията на телата и повторната аутопсия, заради което разследващите отказаха да спрат делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 15 години
...едва ли ще научите нещо ново като ви кажа,че живеем в несигурна и съсипана държава.Обаче на мен лично ми писна да стоя и да констатирам разни недъзи на държавата,които ме касаят пряко като неин гражданин...ето го поредния случай-налице е престъпление,но отново няма наказание...как би могъл всеки един от нас да е сигурен,че няма да е на мястото на тези момичета,чиято смърт все още се разследва от господа"специалистите",които нааааааааай-после се сетиха,че мненията на разни специалисти не струват пукната пара,относно самия случай,но сигурно са стрували доста на едни или други хора,за да се разсее ситуацията и всичко да заглъхне.От април досега обаче били назначени около 17 нови различни експертизи. Някои от тях давали дори по-ценна информация от съдебната.Искам да го срещна някъде насаме,ония човечец,дето през далечната 2001-ва година не разписа заповедта за обновяване изцяло базата на химическите лаборатории на МВР с дежурното обяснение,че "нямало средства".Как е възможно 18 години след края на комунизма,все още да се надяваме на "донесения",а не на реални доказателства,обосноваващи се на научни методи?Как е възможно да нямаме лаборатория за ДНК-изледвания към МВР и съдебна медицина,а трябва да чакаме с месеци резултатите от чуждестранни лаборатории?Как е възможно нашите следователи и вещи лица да пишат доклади и рапорти по няколкостотин страници седмично на пишещи машини?Алооооооооооо,господа...самозабравяте се...не си мислете,че като си траем сега,ще ви траем вечно.Съмнява ме някой от българския народ да живее със заблудата,че това забавяне на "модернизацията" в МВР става,поради липса на средства...просто престъпниците от парламента се страхуват,че едно добре оборудвано МВР,може и ЩЕ СЕ обърне срещу тях!НО...аз съм спокоен за "модернизацията" в МВР....тя ще е като в армията,"модернизираме" я с нови телефонни централи и я правим 20 хиляди...ей т'ва е модернизация....модернизация по български!Поклон пред гения на българските престъпници-управници!
8
0
 
0
 
! Отговори
Tyler Durdon преди 15 години
Точно така, Дебора!!! Абсолютно права си! Некадърните биват, са и ще бъдат наказвани. Как ли? Като ядат *** и *** вместо месо, сирене и т.н., газят се един друг по тъпищата, крадат им отвсякъде и малкото, което им се заплаща като заплата и пенсия... И накрая се пуснат няколко мухи (Максим, медиците, Белнейски, Вальо Топлото) и некадърните лапат ли, лапат... Некадърен народ сме си и това е!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
дрън-дрън!!!и кой ще повярва на това а?поне не пишете подробности, че ставате смешни!Никой не вярва на тази версия!!И никой не иска версии........а наказание!!!
6
1
 
0
 
! Отговори
Ivcho преди 15 години
Ако има такъв вариант,следователно те трябва да са били блъснати от кола после завлечени на мястото и исценирано изнасилване,въпроса е че хората са способни на какви ли не гадости спрямо другите.
5
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Poveche ot iasno e, che istinata nemoje da gi varne na tozi sviat. Ako vinovnite nemogat da badat nakazani, pone nekadarnite da ne postradat. Nali taka..? ;)
4
0
 
0
 
! Отговори
freakybs преди 15 години
какво значение има дали са убити от катастрофа или от друго убиеца(ците ) не са заловени и наказани!!!
3
1
 
0
 
! Отговори
вектор преди 15 години
... инсценират изнасилване... представете си го... две мъртви и кървави момичета, и ... вадиш си онази работа в еректирало състояние, проникваш, и свършваш... това е некрофилия, не го вярвам...
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тя работата вързана.. нали измъкнаха раданов от следствието... Ако се окаже, че нищо не е открил, ще тряа го съдят ... да ама някои па ще се разсърди от това... изобщо... свински черва...
1
1
 
0
 
! Отговори
plamen kolev преди 15 години
da be da katastrofa