Смъртта на арестанта: Говори МВР

Методи Маринов починал от сърце, не от бой, дошъл сам в 4-то РПУ, а не е арестуван на протестите
21 яну 2009 12:53,
49
Смъртта на арестанта: Говори МВР
Снимка: Булфото

Проверката, разпоредена веднага след смъртта на 60-годишния арестант в 4-то РПУ в столицата, е приключила, съобщиха от МВР.

Не са констатирани нарушения в действията на полицаите.  

Справката на МВР:

На 3 януари 48-годишен столичанин се оплакал, че на 30 декември м.г. отдал под наем два леки автомобила – “Фиат Пунто” и “Алфа Ромео 156”, на М. М. от врачанското село Баница.

Според договорите колите трябвало да бъдат върнати до 12 часа на 1 януари, но това не станало.

Полицейска проверка установила, че Методи Маринов (60 г.) е криминално проявен и осъждан.

След като били уведомени полицаите във Враца, на 9 януари той бил задържан в местното районно и му била връчена призовка да се яви в Четвърто РУ на 14 януари в 13 часа.

На този ден около 14 часа Маринов дошъл в столичното районно, където пред полицейски инспектор признал, че в съучастие с двама мъже от Враца е продал търсените автомобили.

За изясняване на обстоятелствата по случая, в 15 часа той е задържан за 24 часа.

Попълнил е декларация, в която написал, че има сърдечни проблеми, но отказал консултация и преглед от лекар.

Около 18,30 часа той бил предаден на служителите, отговарящи за задържаните лица в управлението.

Маринов бил настанен на стол до постовия на входа на РУ, тъй като килията била пълна със задържани по време на протестите пред Народното събрание.

За периода от 20,20 до 21,30 часа екип на Спешна медицинска помощ извършил прегледи на петима от задържаните при протестите, но по това време той не пожелал медицинска помощ.

Около 22 часа бил преместен на пейка в коридора срещу постовия, където заспал.

Около 1,25 часа постовият чул, че задържаният изхъркал силно, веднага уведомил дежурния, който извикал лекар.

Първият екип дошъл в 1,38 часа, извикал и втори, но въпреки опитите на медиците да реанимират Методи Маринов, смъртта му е констатирана в 2 часа на 15 януари.

Според предварителното заключение на патолозите смъртта му се дължи на остра сърдечносъдова и дихателна недостатъчност, липсват травматични увреждания по тялото, твърдят от МВР.

Скандалът около загиналия арестант избухна, след като депутатът от ДСБ Атанас Атанасов заяви, че мъжът изобщо не бил призован за справка, а е бил арестуван по време на протестите пред парламента и впоследствие бит от полицаи.

Тъмносините извадиха и свидетелски показания на хора, които са видели 60-годишния мъж на протеста.

Един от свидетелите твърди, че Методи е имал на якето си лепенка с надпис: “Серго, върви си!“.

Друг свидетел казва: “Човекът паднал, по устата му избила пяна, посинял, а лекарите, дошли след половин час, не могли да спасят живота му“. Никой не потвърди да е видял следи от побой по тялото на човека.

Според друг свидетел – 20-годишен студент, Маринов е поискал лекарска помощ, но никой не му е обърнал внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 15 години
По искал лекарска помощ било му отказано!Ами ей такива са ...имат човеците за врагове.Не полиция ...а МИЛИЦИЯ!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не че съм го искал и не че съм го желал, но от мен той открадна една кола и това показва, че човека си получи заслуженото. Макар и смъртта му да не е решение на проблема. Дано не почива в мир крадеца гаден.
26
0
 
0
 
! Отговори
Бачо преди 15 години
На тия глупости и полицай няма да повярва!Ние не питахме за автокрадеца или там какъвто е. Ние питахме за пребития. ПОВТАРЯМ- не питхме за автокрадци или там каквито са, а за пребития.Хайде сега- ако МВР лъже Атанасов ще си остране на свобода. Ако не лъже ще го спукат от съдилища задето изкара тази информация. По реакцията на Миков ще разберем кой лъже- ЕЛЕМЕНТАРНО, УОТСЪН!
25
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 15 години
Свидетелите кучета ги яли.. а това тука със сигурност е лично написано от някой старшинка, внимателно скалъпено - дори да е викан човека в РПУ-то, думите от свидетелите опровергават останалите 90% от обяснението.
24
0
 
0
 
! Отговори
vesi преди 15 години
POLICIATA NIKOGA NE E VINOVNA >>>>>>>>>>>
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така е колега, пак ще ги увеличат скоро и то не само с 5 % ! Честито на всички служители, а на интернет мишките мога да им пожелая всичко най-хубаво в реалния живот :)
22
0
 
0
 
! Отговори
do 22 преди 15 години
blagodarq ,i pove4e 6te ni e yveli4at
21
0
 
0
 
! Отговори
Карина преди 15 години
от кога полицията се занимава с неизпълнение на договори за наем между частни лица :))))))
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Честито полицаи увеличение на заплатата!Харчете я със здраве!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
lyjesvidetelite za usite i w pandiza i koito s kakwoto e lygal da mu go praviat 10 dena pod red. pyrviat Един от свидетел da oble4e яке с лепенка с надпис: Серго, върви си!.Vtoriat свидетел da pada паднал, по устата 3 pyti na den dorde му избиe пяна i посинee, a 20-годишен студент, da go mlatiat bezdaиска лекарска помощ, i никой da не му е обърнsta внимание.i nakraia gi iztrepaite po ashicite
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако не минавате тази граница - може би не този арестант е най-големият ви проблем?
17
0
 
0
 
! Отговори
xxx преди 15 години
СЕрго им е казал измислите нещо за пред народа да си измиете ръцете.Ама те наще полицай толкова са умни че дори него изпипали както трябва толкова много пропуски има че просто от далеч си личи че е лъжа .Когат свидетелите говорят и фактите и боговете мълчат :) но българския полицай и с боговете се бори когато се мъчи да измисли някаква глуспост в негова полза.Грам достойнство нямат да излязат и да кажат да по наша вина умря горгия човек дошъл да защити правата си пред парламента.
16
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Другари! Народът ви вярва!Полицията не бие. Тя се грижи за нашата сигурност.И по небето прехвръкват розови слончета...
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Методи Маринов (60 г.) .......... ex БЛАЗЕ МУ ..........най-СИ Е ДОБРЕ ТОЙ
14
0
 
0
 
! Отговори
д-р Хаус преди 15 години
И тази диагноза прилича поразително на "септичния шок" от който според МВР почина един друг "криминално проявен". После се оказа че бил пребит до смърт. Та е сега - виновен е самият арестант. Изобщо не се казва нищо за десетките свидетели които говорят че той бил на протеста и че е искал многократно помощ
13
0
 
0
 
! Отговори
evil преди 15 години
Абе защото не яде гъби човека, затова от сърце
12
0
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
долната лъжа! Тия ни мислят за !
11
0
 
0
 
! Отговори
Бръмбарова преди 15 години
Харесва ви да се сравнявате с полицаите от другите страни, но пропускате, че през изминалите години не сте изминали и крачка, за да носите гордо името на полицай! Изглежда забравяте умишлено да уведомите, че когато арестувате някой той има право на адвокат. Не викате лекар, когато е необходимо и то не случайно. Другари, милиционери, правата са за всички в тази държава и когато вие не ги спазвате как искате другите да ги спазват? Не съм съгласна със студента, който побърза да се разграничи от арестувания председател на софийското СДС за това, че хвърлил 2 топки по полицията, която в този момент биеше незаконно и брутално невинни гражданни. Значи той престъпил закона на престъпили два пъти по-непростимо закона МИЛИЦИОНЕРИ? Не се разграничавам от него, защото беззаконията в тази държава, раждат беззакония. А тези милиционери не са изминали своя път на развитие през годините и за това е толкова естествено да ги наричам такива. Поработете истински другари милиционери, хванете истински престъпници, а не да пълните районните със справедливо стачкуващи граждани!
10
0
 
0
 
! Отговори
geqbq преди 15 години
Просто не са имали късмет, че точно тогава и точно в ареста е починал възрастен мъж.
9
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 15 години
Хайде сега и тримата "свидетели" за кратка справка на Развигор да уточнят какви лепенки е носил, как е паднал и как точно не е била оказана медицинска помощ.