Без катаджии при леки катастрофи

При леки инциденти шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол
30 яну 2009 21:20,
28
Без катаджии при леки катастрофи
Снимка: Булфото

Служители на КАТ вече няма да се отзовават при леки катастрофи, съобщиха от МВР.

При такива инциденти шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол, който се предоставя от застрахователя при сключване на застраховка "Гражданска отговорност" или при поискване.

Промяната се прави с влизане в сила на наредба на МВР и Комисията за финансов надзор за документите и реда за съставянето им при пътни произшествия и реда за информиране между МВР, КФН и Информационния център към Гаранционния фонд.

Така според новите правила служителите на КАТ ще бъдат на мястото на инцидента, само когато има убит или ранен човек, произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение, в него участва пътно превозно средство, което превозва опасен товар или товар, който се разпилява на пътя и в резултат на това създава опасност за движението.

Служители на КАТ ще има и когато катастрофата е станала с автомобил с чуждестранна регистрация или има съмнение, че участник в произшествието е под въздействие на алкохол, на друго упойващо вещество или не притежава необходимите права за управление на моторното превозно средство.

В случаите, когато при произшествието са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на автомобила на собствен ход и между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, участниците попълват своите данни в двустранен констативен протокол за катастрофата, който им се предоставя от застрахователните компании при сключване на застраховка "Гражданска отговорност", както и при поискване.

Бланката е валидна и когато не е предоставена от застрахователя (може да се извади от интернет или да се преснима от Държавен вестник).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Nerealen преди 15 години
Оставете това, че застрахователите си купиха нов начин да не плащат, ами какви боища ще почнат при всяко трето ПТП с поне един чобанин намесен в него.
6
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
wsichko zawisi w koia zastrahowatelna kompania si prawite zastrahowkidalech ot mutrite ot BulIns i drugi podobni! samo Bulstrad, Alianz, Bulgarski imoti... izobshto gledaite da se zastrahowate samo w chujdi kompanii i niama da imate problemi!!!
5
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
samo kava nerazboriq shte nastane,NE e istina!!!!Kogato neshtata ostanat bez kontrol,otivat ot losho kam zle!!!
4
2
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Това е когато и двамата са съгласни да подпишат тоя протокол. Предполагам, че ако не съм съгласен тъй като ония е виновен и смятам, че застрахователите няма да покрият щетите КАТ ще трябва да дойдат
3
2
 
0
 
! Отговори
iceman преди 15 години
Съгласен съм че решението е добро ,но как ше се констатира виновния в птп-то.Защото винаги отсрещния е виновен.
2
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хора опомнете се,застрахователите ОТКАЗВАТ тези протоколи.Трябва да идете двете коли заедно по огледи и прочие,кой ще ви завери протоколите,от КАТ се дава номер на ПТП и това е..после върви доказвай,аз съм ПОТЪРПЕВШ от това нещо,удариха ме,мен ми беше счупен мигача,но на другата кола почти и нямаше нищо,обадих се в КАТ взех номер,после ДВЕТЕ коли отидохме на оглед,там казаха че въпросната кола не ме е ударила и ми казаха че немога да докажа че не сам я тряснал някъде,че съм се обадил на КАТ и така получих отказ.По този начин единствено ще си плащате сами ремонтите дами и господа.Осъзнайте се.
1
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kraino wreme beshe, w ciala evropa e taka ili pone w dvete dyrjawi, w koito az jiweia