"Златният" кмет на Хасково избяга след далавери за милиони

Нито един от подадените сигнали за злоупотреби срещу градоначалника не е дал резултат
13 мар 2009 08:29,
107
"Златният" кмет на Хасково избяга след далавери за милиони
Снимка: БГНЕС

Избягалият от страната скандален кмет Георги Иванов е нанесъл на община Хасково щети, които според предварителни и съвсем приблизителни изчисления надхвърлят милиони левове. Това са заключенията на разследващите органи.

Кметът, който се очаква да бъде обявен за общодържавно и международно издирване, е облагодетелствал с общинска собственост сина си Павел Иванов, баджанака си Камен Гърбев и фирмата "Арес-2002" ООД на Иван Петров - Джона, съсобственик в която е тъщата на кмета.

Сред "златните" далавери на кмета беглец са: отстъпени права за строеж на парцел в двора на РСПАБ за построяване на хотел от фирмата на сина му; продадена срещу 25 000 лева вила на областната администрация, препродадена впоследствие за над 300 000 лева от баджанака Гърбев; незаконно отнети 6 дка земи от църквата "Света Богородица", прехвърлени на фирма с участието на тъщата на Иванов.

Един от фрапантните примери за неизгодна сделка, явен конфликт на интереси и заобикаляне на закона е учреденото право на строеж върху общински имот от 4.09.2003 г. в полза на стария бизнес партньор на кмета Иванов, Манол Делчев от гр. Първомай. Според запознати, и до момента двамата имат общи бизнес интереси.

Самият Делчев обаче научава за споменатата сделка едва през 2006 г., когато е извикан да прехвърли това свое право на еднолично притежаваната от кметския син фирма "Бета-П" ЕООД. Тя е учредена през същия месец, когато собственикът й едва е навършил пълнолетие и е все още ученик. С куп административни нарушения, в противоречие с правила и норми, същият кметски син получава право на строеж на хотел върху 1271 кв. м срещу само 40 672 лв. - близо два пъти по-ниско от данъчната оценка.

Списъкът с далавери на забегналия кмет продължава с безобразията му в областта на строителството, където фирми на неговата съпруга, на другия му син Станислав Иванов и на приближени лица получават поръчки за изграждане и ремонт на различни обекти на обща стойност 5 471 667 лв. Комисията за борба с корупцията е сезирана и за друга незаконна схема на градоначалника на Хасково - граждани, нуждаещи се от административна услуга, са принуждавани да правят дарения в полза на общината, за да им бъде издаден съответен административен акт.

За целта кметът Иванов издава специална заповед № 06/5.01.2005 г. С нея се изисква подготвените разрешения за строеж или за въвеждането в експлоатация на обекти след подписа на главния архитект да му се представят "за контрол", тоест за административен рекет.

Неправомерни кметски действия лишават намиращото се в ликвидация дружество "Хасково Табак" АД от две негови сгради, намиращи се в града върху площ от 4368 кв. метра. Сградите - държавна собственост, са продадени при неясни основания, а в Агенцията по вписванията липсват документи за покупко-продажба на имота. Отказът на община Хасково, тоест на кмета Иванов, да издаде данъчни оценки на дъщерното дружество на "Булгартабак холдинг" му нанасят вреди в размер на около 200 000 лева месечно върху непогасените му задължения.

Учудващо е, че нито един от подадените до този момент не един и два сигнала за кметските злоупотреби до различни институции в държавата не е дал никакъв по-сериозен резултат. На никого не са направили впечатление и загубените от общината поради неявяване на последна инстанция съдебни дела. Така е изгубен апетитният бивш средношколски лагер в село Равда, придобит от престъпния наркобос Митьо Очите.

По същия нагъл начин сградата на Битовия комбинат в самия градски център отпада от общинските имоти и без много шум е закупена от приближената до кмета Иванов фирма "Алекса".

Само преди месеци Комисията за борба с корупцията в Народното събрание даде на прокуратурата 14 сигнала за корупция срещу Георги Иванов и срещу областната управителка Райна Йовчева. Те бяха за незаконно определяне на такса смет, продажби на силно занижени цени на общинския лагер в Равда и за продажба на бизнес центъра в града.

Подадените данни са още за общинския ТЕЦ, за който е имало наказателно дело, прекратено точно преди да се внесе обвинителния акт в съда, за продажбата на терен зад Математическата гимназия в града и на имот в парка Кенана, които веднага са били препродадени на много по-високи цени. Докато тези терени се продават, кметът умишлено забавял приемането на градоустройствения план на Хасково. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
велможа!Да ама станишев ша бори корупцията по ниските етажи а не като този областен велможа, дето е по върховете
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Еми то нашия кмет в София си е направо слънце в сравнение с тоя на Асково. Оня краде без да се съобразява апък нашия краде умно мисли че избори трябва да печели оня иска комисионни от 100 % нашия само по 30 % . И двамата са престъпници само че немаме държава да ги гепи . преди време четох в коментарите че ако бяхме в щатите такива типове като Борисов ще имат присъда от 250 години а според мене тоя ще му лепнат некъде към 280 г.
4
0
 
0
 
! Отговори
Ванко преди 15 години
нима всичко това досега не се знаеше?! защо чак сега започна да се казва всичко? това е важно да се запитаме,кой го остави да дерибейства ида си развява байрака 10 години?!? как бяха прекратявани досега всички преписки? защо иска отсрочка(!) от прокуратурата за връчването на най-новото му обвинение? имал работа за вършене в софия!!! интересна работа ще да е това...кой го остави да изчезне за германия след като го очаква такова сериозно обвинение? на мен някой ще ми дава ли "отсрочки" ако недай си Боже ме хванат в някоя мижава издънка?! заради такива "отсрочки" сме на това положение...въпросите са много...
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По новия закон това няма да са престъпления , а само "простъпки".
2
0
 
0
 
! Отговори
тттт преди 15 години
Изкуствено създадените и напълно излишни ОБЛАСТНИ АМИНИСТРАЦИИ имат за цел облагодетелстват с имоти властимащите и нямат никакви реални функции.Освен, разбира се, да се плащат тлъсти заплати на близки до властта в съответния регион. И да се узаконяват престъпления...
1
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
БСП БСП БСП БСП БСП БСП