Главното мюфтийство: Палят и оскверняват джамиите ни

Джамията в Никопол изгоря до основи, на благоевградската – само покривът
7 окт 2009 20:00,
245
Главното мюфтийство: Палят и оскверняват джамиите ни
Джамията в Благоевград. Снимка: БГНЕС

На 5 октомври е била подпалена джамията в Благоевград, изгоряла е част от покрива й, съобщиха от Главното мюфтийство.

Тази нощ мюсюлмански молитвен дом в град Никопол – паметник на културата, е бил подпален и изгорял напълно.

От Главното мюфтийство отбелязват, че двата храма са исторически и културни паметници от национално значение.

Главното мюфтийство припомня, че в страната има 110 случая на различни посегателства и оскверняване на мюсюлмански храмове, като в нито един от тях не е установен и наказан извършителят.

Мюсюлманското изповедание за пореден път призовава българските държавници и цялото българско общество да бъдат отговорни и да положат усилия за опазване на религиозния мир и толерантност в страната.

От Главно мюфтийство призовават служителите на МВР да установят причините за последните две посегателства срещу джамии, както и извършителите на двете деяния, и да вземат необходимите мерки за гарантиране на спокойствието на всички български граждани.

Още по темата

Dnes.bg припомня, че при пожара на джамията в Никопол няма жертви и пострадали.

От полицията посочват, че засега причината за инцидента не е установена.

Предстоят технически експертизи за установяване на причините за пожара.

По случая е образувано досъдебно производство, допълват от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
0
 
! Отговори
DwightBoose преди 6 години
заказать продвижение сайта по россии логин в скайпе SEO PRO1
231
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
na kol da gi nabijat tezi deto paljat hramove.*** mrasni
230
1
 
0
 
! Отговори
do 229 преди 14 години
a giaurstvoto kvo da pravime
229
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мюсулманството е болест която трябва да се лекува на време
228
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тази джамия изглежда много по добре като е изгоряла.
227
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
e tva istina li e? hihihihi u nas vse govorjat za 'kulturni pametnizi' - religijata/ vjarata e vse o6te podrazdel na 'kultura i izkustvo'
226
0
 
0
 
! Отговори
Опълченеца преди 14 години
Ще ви запалим и държавицата, Трета Балканска война ви чака ***-манафски, скоро столица на България ще е подновения Константинопол.
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
saglasen sam s 221 tova sa si provokacii celq6ti politi4eski celi povi6avane na naprejenieto i problemi za novata vlast . gledaite realno na ne6tata hora !
224
0
 
0
 
! Отговори
agenta Dogan преди 14 години
zadachata izpalnena, ste gi bazikam dokato me pusnat pak vav vlasta
223
0
 
0
 
! Отговори
а преди 14 години
и нещо за радикалните пишещи тук. Съветвам Ви да отидете да палите катедралите в Рим или джамиите в Саудистска Арабия. Гарантирано ще Ви се зарадват. Тук такива като Вас нямат място.
222
0
 
0
 
! Отговори
България над всичко преди 14 години
Ей,*** грозен гнусен,я първо се научи да пишеш правилно и на Български,и тогава си давай,или по-точно въобще не трябва,дори и да коментираш!!! Просто не си толкова образован,разбираме от написаното бих казал като с Анадолски йероглифи,тъпанарско изказване,присъщо за един *** необразовани *** ***! Ти като си верен какво,става да не би да живееш по-добре,а може и да живееш незнам ако ти или някой твой роднина е крал заедно с тези от Догановата чета!
221
0
 
0
 
! Отговори
ahaaAmaNe преди 14 години
До Ахааа..Младежо! Пишеш Й с турско У, а казваш 'каури' като ***, който няма представа от турски. Не че има значение какъв си, но дали е катедрала или джамия, все е вид църква. И ако имаш малко мозък, се замисли че никой нормален християнин или мюсюлманин няма да тръгне да пали църква, защото Бог е един. Това са провокации (също както в Славяново), целящи да се издигне дпс-то. Има ***, чупят християнски гробища или драскат свастики по джамии, но те са елементарни. Това е провокация!
220
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
A за оскверняването на християнските гробища защо не призовете държавата да хване виновниците?!Баси сектантската религия е това, проповядваща насилие към всички, ако имам власт ще я забраня със закон и ше съборя всички джамии в страната.
219
0
 
0
 
! Отговори
до: Лазар Христов преди 14 години
Съгласен съм - така нададоха вой и със джамията в София срещу Халите.Обвинението (безпочвено) беше срещу строежа на метрото, но главния изпълнител на втория диаметър е турска фирма. Защо не се оплачат на тях?
218
0
 
0
 
! Отговори
=== преди 14 години
абе тиква проста нали ти си този гяурин дето искаш да *** кръв уфф че си тъпама земи почети малко книги овня заблудена
217
0
 
0
 
! Отговори
четете турски боклуц преди 14 години
Според местния ходжа Гюрсел Мимишев той бил подпален умишлено през нощта. Имамът твърди, че зад палежа стои ДПС. Това било отмъщение, тъй като на предишните избори той агитирал за ГЕРБ. Мимишев подозира, че вандалството е дело на хора, които преди 5 години извършили неуспешен опит за покушение срещу него. Изстреляха пет куршума в гърба ми. Оцелях по чудо, разказа той. През 2002 г. в Никопол изгоряла друга джамия. Сега за близо 3000 мюсюлмани в крайдунавския град остана само един храм. Категорично твърдя, че християните нямат нищо общо с това, заяви Мимишев. Ние живеем в разбирателство помежду си, каза той. Ходжата разказа, че двама души разбили вратата миналата нощ. Преди това в храма имало молитва. Той лично заключил и изгасил осветлението. Извър не са правоверни мюсюлмани, въпреки че се представят за вярващи, каза още Гюрсел Мимишев. Те ядели свинско месо и пиели алкохол въпреки забраните, каза той.
216
0
 
0
 
! Отговори
Лазар Христов преди 14 години
Не призовавам към вандализъм върху религиозни храмове, без значение към коя религия се числят. Опитвам се да изразя мнение, че единстмено мюсюлманската общност при подобни проблеми се оплаква, че това е геноцид и че държавните органи не ги защитават. Такива посегателства за съжаление се случват и с храмовете на всички други малцинства и на мнозинството от жителите на тази държава, без да се създава напрежение.
215
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
До 210 - В България се пише на български език. Повечето хора, които живеят тук се научават на правилен български език и още повече - обичат родината си. Чак тогава може да говорим за разлика в религиите. Но до колкото разбираме от твоето глупаво изказване- ти не си се научил на нито едно от двете неща. Едва ли ако ти се наложи да защитаваш България ще застанеш на правилната страна. Дано никога не ни се налага да разчитаме на такива като теб.
214
0
 
0
 
! Отговори
aahaaa преди 14 години
kogato se e oskvernqvala carkva az vinagi sam bil protiv az sam ot selo kadeto e smeseno naselenieto i 10 procenta sa hristiqni i nikoga nesam pozvolqval da se oskvernqvat,no vie ne mislite taka
213
0
 
0
 
! Отговори
Лазар Христов преди 14 години
Когато се оскверняват и грабят христиански църкви, ние христианите не обвиняваме в геноцид държавата и правоохранителните органи, но ако се посегне на мюсюлмански храм, от Главното мюфтийство надават неистов вой. Кои са онеправданите - христианите или мюсолманите?