Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев

Здравният министър е с парична гаранция от 2000 лв.
30 мар 2010 13:34,
219
Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев
Снимка: БГНЕС

Сделка с антивирусните препарати "Тамифлу" стои в основата на повдигнатото обвинение срещу здравния министър Божидар Нанев.

В съобщение на сайта на прокуратурата се посочва, че Нанев е обвинен затова, че на 16.12.2009 г., при условията на продължаващо престъпление и в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки.

И двете сделки са между министерството и "Рош България" ЕООД  за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

Още по темата

Според обвинението от тези сделки са произлезли значителни вреди за Министерството на здравеопазването –  2 454 319,20 лева.

Сумата се явава разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и  договорената цена от министерството за доставка с "Рош България".

"Касае се за особено тежък случай, като са нанесени имуществени вреди в особено големи размери", коментира наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

Антивирусният препарат е купен на по-висока цена, а доставката му е направена, след като е обявен краят на грипната емидемия, посочи тя.

Прокурорката обясни още, че британската оферта е пристигнала 20 дни преди сключването на договирите с Рош, освен това оферта им е била по-изгодна както за цена, така и за срокове и разфасовки на препарата.

Министърът обаче сключил двата договори с Рош за доставка на "Тамифлу" на стойност 6,5 млн. лв.

Маргарита Немска отказа да коментира дали Божидар Нанев се е облагоделствал лично от сключените договори.

"Използван е механизмът на Закона за обществените поръчки - при форсмажорни обстоятелства (у нас тогава имаше грипна епидемия) е използвана процедурата "преговори с потенциален купувач", каза тя.

По думите й, разследването срещу министъра се води от около 5-6 месеца и е по материали от ДАНС и сигнали на няколко фармацевтични компании. Прокурор Немска обаче отказа да назове кои са те, както и не коментира дали прокуратурата проверява други договори с подписа на Нанев.

Освен на Нанев, обвинение ще бъде повдигнато и на директора на Дирекция "Бюджет и счетоводство" към МЗ Димитрина Николова.

Тя също е била призована днес, но се е явила без адвокат. Даден й е срок до 72 часа, за да си намери защитник и бъде предявено обвинението.

Прокуратурата ще поиска от СГС отстраняването от длъжността на министъра, но преди това да стане факт, Николова също трябва да се сдобие с обвинителен акт.

На Божидар Нанев е наложена "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Пред БТА главният прокурор Борис Велчев коментира, че когато е взето решение срещу Нанев да бъде повдигнато обвинение, лично е уведомил премиера за това.

От своя страна Бойко Борисов уверил Велчев, че всеки, който наруши закона, трябва да понесе последствията за това.

Dnes.bg припомня, че в разгара на истерията "свински грип", в аптеките имаше голям недостиг на "Тамифлу" – основното оръжие срещу вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
2
 
! Отговори
?????? преди 14 години
И после как да има пари за реформи в здравеопазването? Министерството на здравеопазването, -здравна каса,НОИ трябва да се контролират винаги! И защо всички министри досега на здравеопазването само пищат за задължително здравеопазване и глоби за невнесени осигоровки? А правата на пациентите,които искат нормално и качествено обслужване?
201
0
 
1
 
! Отговори
vas преди 14 години
Браво,само така,само да видим дали ще влезне в затвора и най-важното....КЪДЕ СА ПАРИТЕ?
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
шменти-капели...
199
0
 
4
 
! Отговори
тоо па къф е преди 14 години
С тоя мустакат фейс сякаш е от турски сериал...
198
0
 
3
 
! Отговори
Real преди 14 години
Когато коментирахме, че трябва да се прецени правилно ситуацията и да не се дават пари за "инициирани ситуации" никой не слушаше. Грип, фармацевтични компании, състояние на страх, печалби и подобни. Защо не можете да преценявате правилно реалността?
197
0
 
0
 
! Отговори
дедо преди 14 години
те го уволниха вече.сега се очаква да го захапе откъм ***
196
0
 
2
 
! Отговори
JD преди 14 години
Предлагам гаранциите да са в % отношение към нанесените щети на държавата. Примерно 10%, мисля че са добре. Какви са тези 2000 лв? Та това са 0.08%
195
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Агент Гоце отвръща на удара :) Борисов е *** че не го махна още Яне като искаше да го маха и не смени съдии и прокурори а се остави Велчев да му забива ножове в гърба от името на патроните си в ДПС и БСП
194
0
 
2
 
! Отговори
А, така ... преди 14 години
Ей упорти щам ей. Щом започна да мори и свинете с министерски постове, значи е имало ФАЙДА от него :)))
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
е обявен краят на грипната емидемия :-) нима за епидемия някой обявява начало и край :-0
192
0
 
4
 
! Отговори
Стефановски преди 14 години
Ако не се е облагодетстал лично от сделката - значи е *** и некадърен министър,ако се е облажил лично - значи е престъпник.И вдвата случая е за прокуратурата.Прахосал е пари на данъкоплатците.От три до пет ефективно.Жалко,че няма да го тикнат зад решетките.
191
0
 
5
 
! Отговори
аман! преди 14 години
"Удобен ли си ти махат, не си ли удобен те махат!"В Америка артисти стават политици и си вършат работата, тук политиците ни стават само за артисти, само че зрителите са вече или отдавна напуснали, или нямат сила да гледат баналния и скъпоструващ спектакъл
190
0
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 14 години
Един по един - до един. Всичките са за съд.
189
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
за да няма крадене:ИЗПРАТЕТЕ ПРАВИТЕЛСВЕНИЯ САМОЛЕТ ДА ГИ ДОКАРА ТЕЗИ ЛЕКАРСТВА И НЕ ТЪРСЕТЕ ПОСРЕДНИЦИ!
188
3
 
8
 
! Отговори
111 преди 14 години
ТИКВЕНИЯ ГРИП НИ ИЗЛИЗА СТО ПЪТИ ПО СКЪПО.ТОВА СЪС СВИНСКИЯ Е ДЕТСКА ЗАБАВА
187
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
СВИНСКИ ГРИП СВАЛИ МИНИСТЪР
186
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гответе се за овчия грип догодина!
185
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами ако наистина станеше някаква пандемия от грип,тогава щеше да ревете че не са купени навреме ваксини,каквото и да стане пак ще си е доктар човека,пък мишоци като вас ще се оглеждат ,да не ги види шефа им докато плюят тук...
184
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Който няма глава на раменете си, да се реди за"Тамифлу".При толкова балъци пак евтино са ги купили. Седенето пред телевизора до късно и попиването на всяка боза води до опашка пред аптеката. Има толкова ***, че ако им кажат по телевизията: от това хапче растат крила, като скочат от високо, ще завали дъжд от ***.
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хахаха хахахахах