Старинни монети за половин милион заловиха на летище София

Ценностите били в пет пратки, пътуващи за САЩ
30 сеп 2011 16:29,
15
Старинни монети за половин милион заловиха на летище София
Снимка: Агенция "Митници"

Старинни монети на стойност близо половин милион лева са задържани на аерогара София, съобщи Агенция „Митници“.

Парите били в пет пощенски пратки, предназначени за САЩ. При проверката митничарите се натъкнали на общо 1980 сребърни, бронзови и медни старинни монети.

Пратките били от името на различни изпращачи, но предназначени за един и същи получател в щата Тенеси.

„Пратките са били с фалшив подател от Виена, Австрия, като по този начин трафикантите са се опитали да прикрият реалния изпращач, който е от България, и така да заблудят американските митнически служби“, се посочва в съобщението на митниците.

Според предварителното становище на експерти от БАН повечето монети са от римската епоха – от II-I век пр.Хр. и II-III век от н.е.

Стойността на заловените културно-исторически ценности надхвърля 400 000 лв., като някои от сребърните монети струват между 5000 и 7000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
виктор преди 12 години
тапако иван англичаните и другите страни в европа да не са прости като имат свободен пазар на антики ааа ?Или закона в България под лозунга " опазване на културното наследство " всъщност се прикриват престъпления вършени срещу културното минало на страната от преди 50 год. а ??За да има пари за музейте ДРАГИ трябва да им се разреши да организират търгове на ценности на територията на БГ от там ще имат приходи също така не трябва да се спира финансирането от държавата !
13
3
 
1
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Ей, много *** народ пише неща, за които няма понятие. Първо - според закона всичко, което е под земята е държавно. Второ - иманярството е незаконно. Трето - не може да има свободен пазар на антики, защото те са изровени от земята - т.е. нарушаваш 1 и 2. А това, че музеите нямат пари да изкупуват антики е друга беля. Но ако се спазват 1 и 2 няма да се налага да се конфискуват пратки. Защото, ***, всяка една монета говори на археолога нещо за земята, която тъпчеш и която явно не обичаш!
12
0
 
0
 
! Отговори
me преди 12 години
2-1-ви век пр. Хр. не са ли тракийски монети? Браво, че са ги хванали, но си представете колко не са успяли да хванат.
11
0
 
1
 
! Отговори
4UDIA SE преди 12 години
ПИТАМ СЕ-ХВАЩАТ ПОЩЕНСКИ ПРАТКИ ПО АЕРОГАРИ, А ПО ГРАНИЧНИТЕ ПУНКТОВЕ- ТЮТЮ , НЯМА. НИЩО НЯМА. МОЖЕ БИ СА ЖЕЛЕЗНИ И КОНТРАБАНДИСТИТЕ ГИ Е СТАХ ДА СЕ ПРОБВАТ ТАМ ДА МИНАТ. А ПОКРАЙ КАТУНИЦА СЕ СЕТИХ ЗА НАРКОТИК В 5 ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ КОЛИ С РОМИ НА СВИЛЕНГРАД ПРИ ФИНЛАНДСКИ НАБЛЮДАТЕЛИ МАЙ?НИЩО НЕ КАЗВАМ,РАЗСЪЖДАВАМ.А МОЖЕ И ДА НЕ СЪМ РАЗБРАЛПРАВИЛНО?
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
jako ***...dori i da e anticen...
9
0
 
20
 
! Отговори
виктор преди 12 години
Поддържам мненията за неправилната политика към търсачите на съкровища . Ако имаше свободен регламентиран пазар на антиките в България нямаше да напускат границата , ако откривателите на съкровища получават нужното уважение и законните награди за откритото пак нещата нямаше да напускат границите на родината . Задай те си въпроса защо няма свободен пазар защо музейте ни са бедни да не говорим ,че ако им се направи ревизия ще ви стане лошо .
8
3
 
7
 
! Отговори
до ха преди 12 години
сус бре ***
7
6
 
6
 
! Отговори
ха преди 12 години
ужасна работа,ей така си минава всичко,изнасянето на държавата,краденето на ценности,но затова си имаме ***,винаги има някой виновен ,а?аре сега агитките да почнат пак,.ооо да това *** не може да го направи,а щом крадците са наши няма проблем нали!!!
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако държавата плащаше 70-80% от стойността на намерените ценности нямаше да има толкова опити да се изкара в чужбина културното наследство на нацията!Кой знае колко уникални тракийски, римски и други предмети са загубени за винаги!
5
0
 
7
 
! Отговори
Бай Цало преди 12 години
До N2. Умрял незнам но изгорял със сигурност.
4
1
 
12
 
! Отговори
az преди 12 години
Ами така става, като не е съгласувано предварително с някой митничар.
3
1
 
21
 
! Отговори
за монетите преди 12 години
те си ни ги връщат канадците, ние ги изнасяме за американците...
2
0
 
34
 
! Отговори
Виртуален Палячо преди 12 години
Някой ще се събуди умрял тия дни. Да видиме кой ще е тоя път :)
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Калъфите да започнат да се плюнчат сега!