Терористичен акт на летище "Бургас"

Под прицел – туристи от Израел
Обновена: 18 юли 2012 21:58 | 18 юли 2012 18:19,
1929
Терористичен акт на летище "Бургас"
Снимка: Israel Channel 2

Автобус с туристи беше взривен на летище "Сарафово" в Бургас. Рейсът е бил с граждани на Израел, има и жертви. 

По първоначална информация трима са загинали. Има пострадали, оказва им се медицинска помощ на място и се транспортират към болнични заведения, съобщиха от МВР.  Предполага се, че ранените са близо 30 души. Четирима от приетите пациенти са в тежко състояние с опасност за живота. Има и две бременни жени. Това съобщиха за БТА дежурни лекари в болницата в Бургас.

В рейса е имало 40 туристи, които трябвало да почиват 8 дни по родното Черноморие. Цялата предница на автобуса е била отнесена от взрива.

Към момента не е установена самоличността на пострадалите и загиналите. Нанесени са щети на няколко автобуса, паркирани в района. 

Експлозията е станала в 17,30 часа. Летището в Бургас е затворено, полетите се пренасочват към летище Варна. Инцидентът е станал на паркинга пред терминал „Пристигащи“.

Още по темата

Поне десетина линейки са профучали към мястото на инцидента, на което има и полицейски коли, съобщиха очевидци за Dnes.bg.

В момента екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" гасят пожара.

Премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и посланикът на Израел в България са отпътували към мястото на инцидента. 

Израелски медии съобщават, че във външното министерство на Израел заседава кризисен щаб, който е в директна връзка с българските власти.

Международни наблюдатели припомнят, че това е първият атентат срещу израелски туристи, извършен по време на организирано пътуване.

Израелски очевидец обяви по телефона за израелското военно радио, че експлозията в Бургас вероятно е причинена от атентатор самоубиец.

„Йерусалим Пост“ поддържа същата версия, твърдейки че загиналите са със сигурност петима.

"Шокирана съм и съм дълбоко натъжена от новината за взрива в Бургас, който отне човешки животи. Следя новините по това нещастие!", написа в профила си в Twitter българският еврокомисар Кристалина Георгиева. 

Припомняме, че в началото на годината се появи информация за подготвяни терористични актове срещу израелци по летищата в Европа и на първо място в София. Военни източници уточниха, че терористичните актове се подготвят от групировката Хизбула.

*Информацията е актуализирана към 19.15 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1929
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
 
6
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Ислямистката групировка "Хизбула" отхвърли отговорността за атентата на летището в Бургас.Очакваше се групировката да признае съпричастност към инцидента в отговор на убийството на Имад Мугния - един от заместник ръководителите на "Хизбула". Той загина, когато колата му избухна през 2008 г., а от "Хизбула" обвиниха Израел за убийството му, въпреки че израелските власти отричат да имат каквото и да е общо с инцидента.Днес "Хизбула" празнува годишнина от юлската война в Ливан от 2006 г. срещу Израел, която ислямистите смятат за спечелена.
0
 
15
 
! Отговори
Мен преди 11 години
Вчера беше 175 годишнината от рождението на Левски . Някой от Днес бг да отбеляза това. Ако Левси беше жив - атентан нямаше да има и Боко нямаше да го има и България щеше да цъфти . И как така днес атентата в Сирия - убит министър на отбраната -се приветства и се гледа със задоволство , а за атентата в Бургас ореваха орталъка?Жертвите са си жертви , каквито и да са по националоност. Аман от двойни стандарти. И лека им пръст на всички които загинаха днес по целиа свят в името на демокрацията.
3
 
4
 
! Отговори
До хахаха преди 11 години
Те за това го правят мръсните евреи,за да ни въвлечат в конфликт.
7
 
0
 
! Отговори
завой преди 11 години
Целта на този атентат е най вероятно България да направи плавен и естествен завой на ляво и на изток към АЕЦ Беляне и Лукойл,и да се отдаличи от международния капитализъм и империализъм.В международен аспект ползата за някой е огромна ,Русия,Сирия,Турция,Египет,Гърция,.......!
2
 
4
 
! Отговори
ттт преди 11 години
как мислите, дали това ще повлияе сериозно на туризма в България?
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Негативният доклад е заради изядените от това правителство европейски средства. От ЕВРОПА им даваха 3 години за да увеличават пенсии, заплати, но тези нищо не направиха вече 3 цели години. Сега да очакваме, да ни изгонят от Е.С. защото ги търпим и нищо не искаме.
1
 
7
 
! Отговори
Ха,Ха,Ха,Ха преди 11 години
Считате ли, че ако има такава заплаха, да са засекли техните служби, няма да са ни предупредили и ние няма да сме взели някакви мерки. България има прекрасна външна политика към арабския свят, като изключим това, че завчера бих арабските посланици на футбол, в прекрасни отношения сме На въпрос дали са взети засилени мерки за сигурност, Борисов раздразнено рече: Нека не се раздухва тиражираната информация за евентуални терористични атаки срещу израелски туристи у нас.Какви мерки да се вземат?! Те ако чакат да напишат в някой сайт и тогава да вземат мерки те са за уволнение всичките. Може някой трети да се възползва от всичките тия писания и да го прехвърли след това на друг. Единствената ми молба по линия на тероризма е да не ги правите толкова значими и водещи.
4
 
3
 
! Отговори
Об(с)ама преди 11 години
Арабски дюнер е причинил експлозията във Бургас. Терориста е скрил дюнера в ауспуха на автобуса , малко след потеглянето го е активирал със суджук скрит в *** си.След атентата Бойко Борисов забранява дюнерите заради опасността в тях да се сложи взривно в-во ,укрие и да се използва дюнер за атентат ! Съюза на дюнерджиите утре излизат на протест и се заканват да правят стена от дюнери пред Народното събрание ! П.С Почивайте в мир невинни хора! Тези които ви го причиниха ще отговарят за делат
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По добре дюнери на всеки ъгъл,сега имаме еврейски лихвари на всеки "банки" да уточня
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен Сидеров премиер!
1
 
6
 
! Отговори
Лелее преди 11 години
6 месеца нищо! Как може да знаеш какво идва и да не си мръднеш пръста. Ама как като ние служби и разузнавачи нямаме вече. Имаме само такива като Боко, Цецко и Станишката, които през живота си не са се потили... Не сме държава, а разграден двор. Днес освен сума ти хора си отиде и туризмът за доста време. Пък нека имаме дюнери на всеки ъгъл...
5
 
5
 
! Отговори
Добро Утро преди 11 години
България се събужда под още един провал на герберското малоумно чалгарско правителство. Необразовани герберски селски чалгари съюзете се и подкрепете Бойко банкянският лузър още веднъж.
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление, точно в този момент всички псевдо български политици от опозицията ще си покажат нрава, защото техните ограничени умове не осъзнават, че това което се случи няма нищо общо нито с тях, нито с доклада на ЕС, нито с парламентарните им безумици. а комунистите са последните, които имат право да взимат думата, защото всички знаем кой взриви цъквата СВЕТА НЕДЕЛЯ.
1
 
1
 
! Отговори
Б-с преди 11 години
До преди половин час гледах на живо по бургаската телевизия Канал 0. Накрая смотолевиха, че е загинал български гражданин-шофьорът.Още по-смотолевено ми прозвуча, че е от благоевградско село.Нали там се намират гнездата на фундаменталния ислям, проповядван от Сауд. Арабия? Направи ми впечатление, че един турист разказа, че е слязал от въпросния автобус да пуши на 10-тина метра и станал взрива. Защо? Може би го е нямало шофьорът?
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като ти се гъзи ходи се наведи на американските евреи,не карай и други да споделят нагонати
3
 
7
 
! Отговори
33333 преди 11 години
Ще накаже тоя *** виновните! Кой си ти беее, ***? Я си яж филията с мас и не ставай за смях.Това вече е извън юрисдикцията на смешната БГ държава...ние можем само да се молим тероростите да не продължават и отново хубаво да се наведем пред американците, ЕС и Израел.....то това жалко извинение за държава добре че се гъзят на всеки иначе лошо ни се пише! Дано само Америка и Израел по-скоро накаже ония фанатици и това е...нито полиция имаме, нито армия.....Кво стаба Боко с дюнерите,а?
7
 
2
 
! Отговори
Тано преди 11 години
Повече от ясно е, че това е Турски атентат! Няма кой друг да поръча това.
5
 
5
 
! Отговори
Кина от Позитано преди 11 години
Отговорност поемаме ние - най-старата терористична организация в България. Бяхме БСДП, после БРСДП, БКП, БСП, а сега сме се маскирали като Коалиция за България. Преди символ ни беше аления мак, днес е червената роза. Понеже не знаем чужди езици погрешно разтълкувахме "Бандера роса" като "на будалите роза-во им дай" и възраждаме старите традиции. Ще взривяваме другари, и автобуси, и тролейбуси и църкви, само и само да победи пролетарската революция, за която ще има нарочна резолюция от ЦК на КПСС. ра, другари и другарки! Да живее ВОСР!
6
 
4
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Явно форума е налазен от куманоидни евреи,начело със Съселя Еврейски
2
 
12
 
! Отговори
Солничний берег преди 11 години
Турция няма пряка изгода от тоя атентат. Там казина няма, както и в Израел. Турците играят на рулетка в България, както и израелците.