Митничари откриха 144 старинни монети на Аерогара "София"

Всички задържани монети са с висока културна ценност
26 юли 2012 13:22, Красимир Ангелов
7
Митничари откриха 144 старинни монети на Аерогара "София"
Част от заловените монети. Снимка: Агенция "Митници"

144 антични и средновековни сребърни, бронзови и медни монети откриха митничари на Аерогара "София", съобщават от Агенция "Митници".

Митнически служители са попаднали на уникатите при проверка на куриерска пратка.  Монетите са били скрити в радиокасетофон за кола и са били предназначени за износ за Испания.

Всички задържани монети са културни ценности съгласно Закона за културното наследство. Съставен е акт за установено митническо нарушение.

Според експертите най-ранните монети са от началото на 5 в.пр.Хр., а най-късните от 16 в.

Сред най-ранните монети могат да се изброят сребърен статер на град Маронея, сребърна драхма на град Коринт, сребърни тетроболи на Тракийски Херсонес и на гр. Истиея на остров Евбея.

От ранните бронзови могат да се споменат монетите на македонския цар Филип II (359-336) и на тракийския цар Севт III (325-313). Особено впечатляващ е лот от тетрадрахми на остров Тасос от 2 в. пр.Хр. По морфологични белези може да се допусне, че едрите сребърни монети са част от монетно съкровище.

Най-многобройни са римските сребърни и бронзови монети. Те обхващат дълъг период от време: от Октавиан Август (27 г.пр.Хр. – 14 г.сл.Хр.) до съпругата на имп. Теодосий – Елия Флацила (379-386/8).

Интересни от научна гледна точка са сребърен квинар (монета от малък номинал) на Октавиан Август и драхми на имп. Траян (98-117) сечени в югоизточните части на империята, в Ликия и Кападокия.

Едрите бронзови номинали – сестерциите са представени с монети на императорите Траян и Хадриан (117-138). Освен бронзови монети от столицата град Рим в пратката са включени и няколко провинциални монети от градовете Филипопол (Пловдив), Августа Траяна (Стара Загора) и една от най-ранните сердикийски (на днешна София) монети от времето на имп. Марк Аврелий (161-169).

По-малка група са византийските монети, а най-късната група е колективна находка от османски сребърни акчета от 15-16 век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Пърл Харбър преди 11 години
Поздрави от Нови пазар !!!
4
0
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Бай Христо е прав,в Н.пазар всеки втори е иманяр,а всеки пети лее монети,това е средището на иманярството,а аз се сещам кой е този Бай Христо.
3
2
 
6
 
! Отговори
Пърл Харбър преди 11 години
Много ги разбираш работите бе Бай Христо !!!
2
3
 
7
 
! Отговори
БАЙ ХРИСТО преди 11 години
СЪЩИТЕ ИЗЛИВКИ ГИ ПРАВЯТ В НОВИ ПАЗАР ,ТАМ ЦЕЛИЯ ГРАД СА МАЛДЖИИ.
1
0
 
9
 
! Отговори
МАНГО преди 11 години
БРАВО