Намаляват посегателствата над православните храмове у нас

Кражбите най-често са с цел продажбата на ценни реликви
32
Намаляват посегателствата над православните храмове у нас
Много от откраднатите реликви се продават в чужбина. Снимка: Булфото

Посегателствата и кражбите на ценни предмети от православните храмове у нас намаляват, сочи статистиката.

За миналата 2011 г. регистрираните престъпления са само 26, докато през 90-те и първите пет години от новия век са били по 150 на година, от Главна дирекция "Национална полиция", сектор "Културно-исторически ценности" пред БТА.

От посегателствата през 2011 г. са изчезнали 30 богослужебни предмети и около 80 икони.

За първото шестмесечие за тази година има регистрирани 11 престъпления, като в тях са заявени като унищожени или откраднати 37 предмета, повечето от които икони.

Експертите посочиха, че около една трета от кражбите се извършват от малцинствата, които разчитат предметите да бъдат от сребро, позлата, месинг, бронз, за да ги предадат в пунктовете за вторични суровини. Две трети от престъпленията обаче са с цел кражба на културни ценности - икони, ценни книги, и идеята е да бъдат препродадени чрез антиквариати или в съседни страни.

Една сериозна част от откраднатите ценности се прави опит да бъде изнесена извън граница, като най-големите пазари са в Гърция, Италия и Македония, уточниха от полицията.

По думите на експертите успеваемостта за разкриването на кражбите е около 30 процента, като най-голямо затруднение разследващите срещат при точното описание на липсващите предмети. Затова специалистите предлагат да бъде създаден регистър на ценностите, който освен да изброи наличното, ще помогне за по-лесното им и бързо разпознаване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: иконикражбихрамове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
"Otkrovenie&quo преди 11 години
15 А отвън са псетата, чародейците, блудниците, убийците, идолопоклонниците и всеки, който обича лъжата и лъже.
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо ви замириса на бръснарска Машинка,че забравихте да си актуализирате 'православните"-попски мъдрости във форума ?
17
2
 
1
 
! Отговори
e преди 11 години
Кога вие дългобради симпатяги ще обясните на глас какво е искал да каже Господ с Първа и Втора заповед ? А защо носите бради и кръжите по гробищата като зелени мухи за кебапчета ?
16
3
 
0
 
! Отговори
do dedo pop 23 преди 11 години
Точно евангелист съм и такива каза Бог да бъдат всички,даже поръча на своите Си,като им каза:"Идете и прогласявайте благовестието " Не знаете ли,че блговестието е Евангелието и там където се говори за "белега на звяра",знаеш не знаеш,но той се поставя от "отците".И още в Евангелието е казано:"И които притури и които отнеме от тази книга..." А какво направиха поповете и папата/ Притурват и изваждат от Божията истина и си сътвориха "звяра" и "Гръцкия козел" А ти как ще ми обясниш Първа и Втора заповед ? Не е ли знаел Бог ,когато ги е издавал,че мошеници като попове и папи да ги променят ? Тогава нужно ли е да се кланяме на нечисти духове,каквито са религиите и в конкретика "Звяра",които използва Божието име ,като променя Божията истина и се проповядва от нечестиви хора като "отците".Дали не е знаел Господ ,когато е казал:"Варосани гробници,вътре пълни с всякакви нечистотии" А Дядо поп казва:'Свети мощи' Не приемайте "белега на "звяра" от православие и католицизма.И още нещо.Как когато Господ е Един,че да съществуват толкова "истини".Не ви ли се струва,че тук има работа лукавия със своите си служители като попове,папи,ходжи и всякакви религиозни водачи,понеже религиите не са от Бога,но от дявола.И още как ще ми обясниш,че на един симпозиум се събираха всички мерзавци като по-горе изброените под наслов_"религиите в услуга на обществото " ?????????????????????????
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧИСТА МОЛИТВА КЪМ ПРЕДМЕТИ КОИТО БОГ НАРИЧА ИДОЛИ И МРАЗИ ? ТОГАВА БОГ ЗАЩО ИЗПРАТИ ИСУС НА ЗЕМЯТА. ZА ДА ХОДАТАЙСТВАТ ПОСЛЕ ЧУДОТВОРНИТЕ ВИ КАРТИНИ ЛИ ? ИГРА НА ДУМИ И ОБЛЪЧВАНЕ НА МАСИТЕ С ИДЕОЛОГИИ И ЗАБЛУДИ T.Е.КОЛКОТО "ИСТИНИ-ТОЛKОВА И РЕЛИГИИ.А ОТ КОГО ЛИ СА ТЕ И ЗАЩО СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ БОЖИЯТА ИСТИНА ? Не приемайте "белега на звяра"описано в Новия завет,които се поставя от Въртоломей и Бенедикт на "дясната ръка и челото" чрез така нареченото кръстене"
14
6
 
1
 
! Отговори
"Otkrovenie&quo преди 11 години
"Откровение на Йоана" glava22 st.15 "А отвън са псетата, чародейците, блудниците, убийците, идолопоклонниците и всеки, който обича лъжата и лъже". КОЛКО ЧУДОТВОРНА Е ЕДНА КАРТИНА НАРЕЧЕНА ИКОНА ?И ЩО Е ТО ИДОЛОПОКЛОНИЧЕСТВО ?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Псалом 115: 1 Не нам, Господи, не нам, Но на Своето име дай слава, Заради милостта Си и заради верността Си. 2 Защо да рекат народите: Где е сега техният Бог? 3 Нашият Бог е на небето; Прави всичко що Му е угодно. 4 Техните идоли са сребро и злато, Направа на човешките ръце. 5 Уста имат, но не говорят; Очи имат, но не виждат; 6 Уши имат, но не чуват; Ноздри имат, но не миришат; 7 Ръце имат, но не пипат; Нозе имат, но не ходят; Нито издават глас от гърлото си. 8 Подобни на тях ще станат ония, които ги правят, Както и всеки, който уповава на тях. 9 Израилю, уповавай на Господа; Той е тяхна помощ и щит. 10 Доме Ааронов, уповавайте на Господа; Той е тяхна помощ и щит. 11 Вие, които се боите от Господа, уповавайте на Господа; Той е тяхна помощ и щит. 12 Господ си спомни за нас; ще ни благослови; Ще благослови Израилевия дом; Ще благослови Аароновия дом. 13 Ще благослови ония, които се боят от Господа, И малки и големи. 14 Дано Господ ви умножава повече и повече - Вас и чадата ви. 15 Благословени сте вие от Господа, Който е направил небето и земята. 16 Небесата са небеса на Господа; А земята Той даде на човешките чада, 17 Мъртвите не хвалят Господа, Нито ония, които слизат в мястото на мълчанието; 18 Но ние ще благославяме Господа От сега и до века. Алилуия.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е така защото петко и минко ги вкараха в затвора ама като излязат пак ще се вдигнат посегателствата
11
4
 
0
 
! Отговори
shto e to-666 ? преди 11 години
Първа заповед:"Да нямаш други богове освен Мене" Втора заповед;"Не си прави образ и подобие,идол и кумир,нито да им служиш,нито да им се кланяш !"Не се ли досещате кой поставя "Белега на звяра" на дясната ръка и челото,описано в Новия завет ?????? Ами това е Въртоломей и Бенедикт ! Когато се осмелят да ги попитат и те да отговорят,тогава ще разберете,колко "невинно" са ви "учили".
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам какъв човек трябва да бъдеш, за да откраднеш нещо от храм, и то не защото нямаш с какво да преживяваш, а с цел забогатяване...
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото и православните храмове намаляват. Заменят ги джамии.
8
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Това сигурно е опит за насърчаване на Кражбите от Храмовете
7
6
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
До: sinod***abv.bgОтносно: do svartalishteto narecho "sinod" ,koito ne zhelayat da obyasnyat Parva i Vtora zapovedДата: Събота, 2012, Септември 8 16:52:57 EESTВсяка една империя основана на религия,рано или късно пада с голям трясък ! Всичко е описано в Божиите писания.Някога Римската империя,както и преди нея империи ,както и след нея,конкретно Византийската,която доведе "Гръцкия козел" -сегашния"звяр" на Въртоломей и Бенедикт,отиват в небитието и историята.А сега вие лукави хора наречени "отци" използвате заблудени хора като Бисер Киров в предаването по БНТ,да изкаже колко се е просветлил от "православието".Тогава,когато "Гръцкия козел" бил предаден в мохамеданско владение и робство,което е вследствие на безбожието доведено от Константин,когото вие наричате "свети",както не след дълго ще потъмнее царството на "звяра" описано в Новия завет.Всъщност той/Константин и Елена/ канонизира нечистия дух на идолопоклоничество тогава,на когото сега служи Въртоломей ,Бенедикт, и заблудените по света от "двата агнешки рога" на това зло.Та, колко знае Бисер Киров по въпроса,при положение,че предшествениците му са мохамедани и самият той приема "белега на звяра".Защо вече не се подготвите да отговаряте- директно-медийно относно Първа и Втора заповед на Господа,а не да се прикривате от заблудени хора като Бисер Киров по БНТ и предавания като "Вяра и общество" .
6
1
 
6
 
! Отговори
do asan aga преди 11 години
kakvo ima na stenite v jamiqta zada vzemat kilimi ne vzemat
5
0
 
14
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
така е защото тия дето посягат на храмовете посещават предимно ***(джамията)
4
10
 
7
 
! Отговори
Да последваме подвиг преди 11 години
Да последваме подвига на руските бунтуващи се пунди! Да изпеем в храм-паметника Александър Невски песента "Света Богородице изгони пожарникаря!" А след това, в клип, да изгорим портретите на пожарникаря и на Цецо Лажецо!
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ура!!Това ми беше основният проблем.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От статията разбрах само едно: намалели са регистрациите на посегателсттва.А наистина кражбите на икони са намалели, но по две причини:1. Не останаха много за крадене.2. Гяма кой да им ги купува (гърците обедняха).
1
18
 
1
 
! Отговори
TATARR DOGAN преди 11 години
VSEVI{NIQT VIJDA VSI$KO I ZA TOVA DA SE RAZBIE CARKVA NE E GRQH.GRQH E AKO SE KRADE OT HRAM NA PRAVOVERNI ,NO ALAH 6TE GI NAKAJE TOGAVA.