Българите са най-изкусните фалшификатори на еврото в Европа

Конфискуваните за десетилетие пари менте са 5 милиона броя
Обновена: 15 сеп 2012 18:37 | 15 сеп 2012 18:30,
50
Българите са най-изкусните фалшификатори на еврото в Европа
Снимка: Reuters

Българите делят лидерската позиция с италианците като най-изкусните фалшификатори на евробанкноти. Категоричното становище е на специалисти, които водят битка срещу шмекерите, занимаващи се с подобен вид дейност, съобщи bTV.

Според експертите нашите с лекота възпроизвеждат изображенията на архитектурните елементи и цветовете на намиращите се сега в обръщение копюри.

Нелегалните печатари предлагат почти перфектни и трудни за откриване на разликите евро банкноти, посочват специалистите в изследване.

Според наблюденията им италианците от Неапол, в общината Джуляно, произвеждат половината от фалшивите евро банкноти, които са в обръщение на Стария континент, като истински "шедьоври" са копюрите от 20 евро.

„Но не е само „Наполи груп”, както сме ги кръстили, която притеснява Европейската централна банка. Криминални структури в България пускат в обръщение копюри от 200 евро, които изглеждат направо истински," посочва един от експертите.

По думите му от 2002 г. досега в Европа са конфискувани 5 милиона броя фалшиви евро банкноти, но се смята, че оставащите в обръщение са поне пет пъти повече, информира bTV.

Спешна е необходимостта от мерки за повишена сигурност, към които се прибавят и естетически съображения, тъй като сегашните евро банкноти не се отличават с особено привлекателен дизайн.

Очаква се през ноември ЕЦБ да представи новите копюри с променени цветове и филигранна хартия. Общият за всички копюри мотив ще бъде древногръцкият мит "Похищението на Европа".

Това е често срещан сюжет в древната керамика, скулптура и мозаично изкуство, както и в ренесансовата живопис. Той не е новост и за еврото, тъй като фигурира на гръцката монета от 2 евро. Някои съзират символика в избора му да краси бъдещите евро копюри, като знак, че независимо от трудностите Гърция трябва да остане в еврозоната.

Новият дизайн изглежда е одобрен от всички 17 страни от еврозоната и намерението е банкнотите да бъдат пуснати в обръщение през май 2013 година. Проблемът е как да се подходи към подмяната на евро копюрите.
Очертават се два варианта. Единият предвижда през май догодина банките да започнат да изземват от обръщение банкнотите с изтекъл срок на "техническа годност", който е около три години за стойностите от 5, 10 и 20 евро.

Началото на тази процедура може евентуално да се отложи за октомври 2013 г.,  за да се даде възможност да бъдат отпечатани повече банкноти. Този подход ще изисква по-дълъг преходен период на съвместно съжителство между стари и нови копюри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да гърми.
45
0
 
0
 
! Отговори
БАРИ преди 11 години
много се радвам .дано никога не ги хванат.дал бог всеки му по дебели пачки.зада разберат как се прави спейза по италиански.
44
1
 
1
 
! Отговори
БББББ преди 11 години
Незнам колко хора знаят за този факт, но единствения човек, който е успял да фалшифицира едно доларови банкното и са го хванали 20 години след смъртта му е българин. Така, че от едно време е зародено в българите!!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da go du-at balacite
42
0
 
2
 
! Отговори
Тома преди 11 години
Всичкото евро и долари е менте по принцип. Нямат никакво покритие. Защо преследват фалшификатори на ментета? Какво стои зад тази хартийка?
41
2
 
7
 
! Отговори
смешка преди 11 години
Няма как да имаме такива добри фалшификатори ,дори и с помощта на държавата пак не е възможно ,защото нямаме достатъчно добра техника за това ,дори истинските български левове се печатат в чужбина ! А спрете с фантазиите ,добри фалшификатори сме били ,добри обирджии на банкомати сме били ! Те затова дори и неграмотните маймуни от Уганда ни хванаха добрите обирджии на банкомати ! Лошото е ,че като лъжем ,че "сме добри ", сами си вярваме !
40
4
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Тук мнения дават хора ,които никога не са виждали евро ,или са виждали евро банкноти 1-2 пъти през живота си ! Тези фалшификати са за балъци като вас ,опитният човек който всеки ден пазарува с евро ,няма как да бъде измамен ! Пак казвам на многознайковците ,тази много тънка сребриста лентичка няма как да се фалшифицира ! Тя се вижда само като вдигнете банкнотата към лампата или слънцето ,а вътре в лентата е изписана стойността на банкнотата ! Това от Дойчебанк съм го питал !
39
0
 
9
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Има разлика от правенето на перфектни фалшификации до просия,проституция,кражби и убийства на възрастни и беззащитни хора,***!
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ПОСЛЕ САМО *** НИ ИЗЛАГАЛИ ПРЕТ ЕВРОПАТА И СВЕТЪТ,ПЪК НИЕ СМЕ СВЕТА ВОДА НЕНЕПИТА. ПО КРАДЛИВИ ,ПОДЛИ И МУШЕНИЦИ ОТ НАС НЯМА.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е като нямаме пари си ги рисуваме
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има нещо много странно относно тези фалшификации.Как така ги фалшифицират?Армия от високообразовани експерти не могат да направят така ,че банкнотите да са някакъв вид полимер метал и хартия едновременно?Така,че никой да не може да изкара същата смес от материя?Или пък цялото изображение да бъде някакво холограмно,триизмерно и същевременно с това променящо цвета си?Много се съмнявам.Фалшифицират ги много, защото самите им създатели са ги направили такива в желанието си да икономисат средства
35
0
 
6
 
! Отговори
* преди 11 години
Жалко че таланти, които в България има много, се оценяват само от мафията, вместо държавата да създава възможности такива хора да създават нещо креативно а не криминално,
34
0
 
5
 
! Отговори
7 преди 11 години
това са хората на Джаро
33
2
 
2
 
! Отговори
МОЛБА преди 11 години
Момчетата да нарисуват един милярд евро . Ще ги платим на аятолах *** неостоика по договорите .
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Следваме теадицията.Нали българин разцепи американския долар преди около 70 години.Не съм сигурен за годините,но останалото е истина.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВИЖТЕ ТОВА
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 17 Абе умен нашичките в Италия им изпразниха автоматите за цигари с фалшиви евро монети .Много сме добри в глупостите
29
2
 
4
 
! Отговори
ВИЖТЕ ТОВА преди 11 години
blitz.bg/article/13103Нашенецът няма грешка.
28
0
 
1
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
я не се излагай....
27
0
 
3
 
! Отговори
ДО 28 преди 11 години
Добре де, къде е това? Къде е тая новина...не е тука.....сподели линк барем да идем и да про4етем или видео материал.