След 6 години – двама обвиняеми за „Алабин“

Пети прокурор поема делото, името му се пази в тайна
24 ное 2012 17:50, Бойчо Попов
34
След 6 години – двама обвиняеми за „Алабин“
Снимка: архив, Булфото

След над шест години разследване Софийската градска прокуратура най-после повдигна обвинения за смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, загинали под руините на стара сграда на ул. "Алабин".

Припомняме, че двете момичета загинаха на 19-и септември 2006 г., след като колата им беше затрупана от рухнала 5-етажна сграда на софийската улица "Алабин". Постройката падна върху движещия се автомобил и го смаза. Затрупани бяха и паркиралите по улицата коли.

Прокуратурата е повдигнала обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие на Георги Кирчев и Петър Петров, пише „Сега“.

Кирчев е управител на "Хрисома" ООД, собственик на сградата. Петров пък е бил технически ръководител на извършвания в нея ремонт. Според техническата експертиза именно немарливото му изпълнение е една от причините за рухването. 

Един от работниците на обекта - Николай Александров, заяви в показанията си, че в деня на трагедията Кирчев е наредил да се изкъртят петте носещи колони. До края на деня работниците изкъртили три от петте колони, къщата започнала да пука и те избягали. Тя рухнала след два часа.

По-късно Александров се отрече от показанията си. Ключовият свидетел беше посочен на прокуратурата от майките на двете загинали момичета.

За последните шест години разследването на трагедията претърпя редица обрати. Ръководиха го четирима прокурори, като последният - Първолета Никова, прекрати разследването през 2010 г. с мотива, че няма престъпление и не могат да се посочат виновни.

Решението на Никова обаче беше отменено от Софийския градски съд, но прокуратурата обжалва пред апелативния съд. В определението си преди година апелативните съдии остро разкритикуваха работата на разследващите, че три години са бездействали и не са взели предвид показанията на Александров, които са от изключителна важност.

"Прокурорът не само не е проявил активност при събиране на доказателства за всестранното изясняване на обективната истина, но превратно е преценил едни от тях, а други изобщо не е обсъдил", заключава съдът. Според него е необходима експертиза, която да каже дали намерената в камион в близост метална релса е част от носещата конструкция на сградата, също отрязана при ремонта. Съдът смята, че има нужда от още едно експертно заключение, което да каже как е правен ремонтът преди рухването.

В момента разследването се наблюдава от нов, пети прокурор, но от прокуратурата пазят името му в тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
10
 
! Отговори
ринго преди 11 години
зад цялата история стои фондацията на иванкостовата к**ветина ...много ясно беше казано от близки на загиналите по телевизията .Сега ще го отнесат шматките изпълнители.*** *** пасмина е тоя Костов и още се влачи из коридорите на НС а е яко за затвор за огромните злоупотреби още от Сапио и нататък
23
0
 
2
 
! Отговори
,,PIPO,, преди 11 години
NA TEXNI4ESKITE NA FIRMATA,ZATVOR !
22
0
 
9
 
! Отговори
Мими преди 11 години
А ако един ден рухне Народното събрание дали ще има виновни
21
0
 
18
 
! Отговори
Една преди 11 години
Няма престъпление, а има два трупа?! Много добре си спомням случая, и ми е чудно, как едно доказване на вина се влачи 6 ГОДИНИ?Дано сегашният прокурор направи възможно, виновните да си понесат наказанието. Нелепо е, да умреш в автомобила си, докато шофираш, заради немърливо свършена работа от страна на собственик и строител.
20
1
 
14
 
! Отговори
5 преди 11 години
За пореден път някакъв прокурор очевадно нарочно не си върши работата да преследва и обвинява престъпниците и затова главния прокурор бе награден с високоплатена сладка службичка в КС с десетохилядни бонуси,за да му сеотблагодари престъпната олигархия,че за колко години не бе осъден нито един престъпник-съвсем нарочно.
19
1
 
6
 
! Отговори
Sasho преди 11 години
A za6to i Kostov ne e obvinqem ? Kato e *** ne nosi nakazatelna otgovornost li ?
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледал съм едно предаване на Михнева-че тази фирма била нещо близка с жената на Иван Костов,не си спомням точно - потърсете го,предаването е потресаващо.Виждате ли какви депутати имаме,какъв съд,какви прокурори,те с огромните заплати и привилегии които се плащат от нас които бачкаме за 300лв-включително и от родителите на тези две момичета които загинаха.
17
0
 
25
 
! Отговори
aaa преди 11 години
Искам да поясна: 6 год. Х 12 месеца = 72 месеца Х 3000 лв = 216 000 лева ни струва "само" това дело. Къде са парите (данъците) НИ... ДОКОГА прослойки, които не са произвели и вкарали в бюджета нито лев собствено заработени пари ЩЕ ОБИРАТ КАЙМАКА... Да не споменавам и 12 заплати при пенсиониране....
16
1
 
8
 
! Отговори
РРР преди 11 години
Интересно ми е на кой е тази фирма от управляващите ни, че досега няма повдигнато обвинение и то от ПРОКУРОРИТЕ?!?!? Е тези нескопосани "майстори" и "архитекти" и технически ръководители" са направили и магазините на половин улица Витошка... При едно земетресения над 5-6 по Рихтер цяла Витошка пада!!! Навсякъде в центъра на София са бутнати носещите стени и колони и трегери и шайби за по-голямо пространство. Кажете на кой е ФИРМАТА им? Не е случайна щом 6 години се влачи и подтсвят Н-ти прокрор
15
0
 
19
 
! Отговори
Свински черва! преди 11 години
А Гошката Кирчев беше ортак по фирма и далаверки на Гроздан Караджов - солт**ака на Иван Костов във фондация "Демокрация" - същият дето твърдеше, че тази фондация не била получавала 250 000$ от Майкъл Чорни, дето пък беше некъв руско-съветски бандит, а се оказа че била получавала тези грешни парици, а пък Костов - вода ненапита взе да гони Чорни от БГ и...ЕЕЕ! Тия като свински черва навързани!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
..кога минаха 6 г.....
13
3
 
1
 
! Отговори
Anon преди 11 години
Do #16 - "Vsichki sreshtu GERB", iasno... A ia kazhi "ZA" kogo? Ti za kogo si be, za komuniagite, za DPS...? Ei, mnogo znaete tova v BG da ste sreshtu ... vsichko!
12
4
 
30
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Абе кой беше кмет тогава Мафиянски, или Фандъчката , аааа сетих се бе Главътъ а малката главъ, беше шеф на Егида а Миро мършата шеф на кучкарника, а ... ехххх какви времена бяха, сега като ривете че положението се сговняса , си припомнете от къде тръгнаха топ играчите на Герб
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Явно си неграмотно комунистче-партизанче, щом не можеш да пресметнеш, че нещастието е станало три години преди ГЕРБ да спечелят изборите.
10
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
преди 1 секундаВсички срещу гЕРБ най -долната *** на обществото по-долни от нацистите от комунистите Просто гнусно като Бойко Цецо Цецка Фидосова и още 200 ГЕРБЕРАСТИ
9
10
 
2
 
! Отговори
Червен чогун преди 11 години
Какво толкова се тюхкате, жалко за момичетата, но все пак най-важното са парите, а тройната коалиция даваше много - работа и 13-ти пенсии имаше в изобилие. Престъпниците бяха необезпокоявани, признавам, но сега се вижда че гладът е по лош от това.
8
1
 
49
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Прокуратурата е огромно блато , което унищожава човешки съдби и бюджета на населението / не казвам държава , защото такава липсва /
7
2
 
45
 
! Отговори
Съдията преди 11 години
Ще ги осъдим най-тежкото наказание в Р България задържане под стража за 72 часа и готово!
6
1
 
16
 
! Отговори
Кенефинландия преди 11 години
айде, циглето дето ни караше да скачаме другарят КОСТОФ и женка му бензинджийката да кажат .....
5
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Посланието е ясно: Животът ви не струва пет пари в България :). Ако ще и за *** ще се обявяват съдиите , но виновни няма да има. Разберето го това:)