Втори оглед потвърди версията за взривена газова бутилка

Проверяват обекти, ползващи и съхраняващи пропан-бутан
Обновена: 19 авг 2013 17:49 | 19 авг 2013 17:49, Веселина Йорданова
9
Втори оглед потвърди версията за взривена газова бутилка
11 души пострадаха при взрива на газова бутилка в китайския ресторант. Снимка: БТА

Проверки в цялата страна на обекти, в които се ползва или съхранява пропан-бутан, разпореди директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Проверките са във връзка със зачестилите инциденти с уреди, съоръжения и инсталации, ползващи като гориво втечнени въглеводородни газове. При взрив на газова бутилка в китайски ресторант в центъра на София снощи пострадаха 11 души. Един от тях е в тежко състояние. Втори оглед днес на мястото на инцидента потвърди първоначалната версия за взривена газова бутилка.

В заповедта се конкретизира приоритетно да се проверяват обекти за обществено обслужване с възможност за едновременно пребиваване на повече от 50 души, газоснабдителни станции и обекти за продажба на пълни бутилки. Наред с това главен комисар Николай Николов е поставил срок, в който областните звена на пожарната трябва да предоставят в главната дирекция обобщена информация за възникналите през последните 5 години пожари и други инциденти с уреди, съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове, както и причините за тях.

Още по темата
След анализ на произшествията ще се очертаят предложения за подобряване на състоянието, включително и за промяна на нормативната уредба. От началото на годината до този момент са станали 19 инцидента, предизвикани от неправилно боравене с газови бутилки.

Основно правило за безопасна работа е да се използват само стандартни бутилки, уреди, съоръжения и елементи в инсталацията и своевременно да се извършват изискващите се технически прегледи.  От противопожарната служба припомнят още, че редуцир-вентилът на бутилката трябва да е подходящ за работното налягане на уреда и да осигурява херметичност.

Не пълнете битовите газови бутилки на колонки за зареждане на МПС, гласят още правилата за безопасност. Освен това газови съоръжения и инсталации не се монтират в помещения с под, разположен по-ниско от нивото на околния терен. Разглобяемите съединения на газови съоръжения и инсталации се проверяват при работно налягане на газа с пенообразуващо вещество или с газсигнализатор, най-малко веднъж на 3 месеца.

Бутилката не трябва да бъде поставяна близо до източник на топлина, както и на пряка слънчева светлина (опасно е стените на бутилката да се нагряват над 40 градуса). При нагряване налягането на газта се увеличава и е възможно експлозивно пръсване на бутилката.

Пропан-бутан не трябва да се съхранява и да се ползва в помещения без вентилация. Тъй като той е два пъти по-тежък от въздуха, е необходимо вентилационните отвори да бъдат в долната част на помещението.

Друго правило за безопасност е да не се допускат повече от 2 броя бутилки в едно помещение – една работна и една резервна, независимо дали резервната бутилка е пълна или празна.

И още: Не оставяйте газови бутилки в банята, спалнята, мазето, тавана, на коридора и в стълбищната клетка, както и в близост до шахти и общи вентилационни канали. Когато продължителен период не ползвате бутилката, най-добре е тя да се съхранява на открито, хладно и сенчесто място, най-добре в метален шкаф с отвори.

Не обръщайте бутилката надолу, предпазвайте я от удар, не я оставяйте в легнало състояние, не я търкаляйте. Не проверявайте никога за евентуално изтичане на газ чрез поднасяне на пламък.  Не пушете никога, когато сменяте бутилката, предупреждават от пожарната.

Огнеборците съветват да не се допуска уредите, работещи на газ, да се използват от децата и те да се оставят сами в помещения с газови бутилки и уреди. Ако бутилката изпуска газ (специфичен мирис на чесън), веднага трябва да бъде изнесена  навън, докато все още не се е образувала взривоопасна газова концентрация.

Затваряйте вентила след изключване на газовия котлон. В никакъв случай не предприемайте опити за модифициране или приспособяване на газовите уреди и не преливайте газ от една в друга бутилка, съветват още от противопожарната служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Спиш ли юроде? преди 10 години
Никои не разгледа версията за активизациятя на Китайската мафия в България?!?!?!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Населението изпростява. От елементарни ситуации сътворява шедьоври.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВНИМАНИЕ !!!Може и да си прав,но да знаеш. Пропан-бутан е газ по-тежък от въздуха,не напразно бутилки с него не се съхраняват в помещения,които са под нивото на терена(за теб мази и дупки или подземен паркинг в мол).
4
5
 
7
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ !!! преди 10 години
ГАЗТА Е ПУСНАТА УМИШЛЕНО ЗА ДА ПРЕДИЗВИКА ВЗРИВ СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ С/У ПРАВИТЕЛСТВОТОСАМО НЕ Е ИЗЧИСЛЕНО ЧЕ ГАЗТА Е ПО ЛЕКА ОТ ВЪЗДУХА И ПАДА Н А Д О Л У В БАРА ПОД КИТАЙСКИЯ КЪДЕТО СЕ ПУШИ И ВЗРИВЪТ Е ПРОИЗВЕДЕН 20-ТИНА МИНУТИ ПО- РАНО.
3
0
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Когато стана трагедията с Индиго, започнаха проверки на заведенията. Когато стана трагедията в ямболско със сгазените пенсионери, започнаха проверки на пунктове и автобуси. Когато германче се удави в развален басейн, започнаха проверки в курортите и басейните. Когато гръмна трафопоста в блока и съсипа домовете на хората, започнаха проверки на трафопостовете. Когато производителите на домати почти фалираха, започнаха проверки на тържищата за внос на долнокачествени зеленчуци от чужбина. Когато...
2
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Прави впечетление усилената пропаганда че е било газова бутилка. Нашият 23 годишн опит сочи за съвсем друг взрив.
1
0
 
7
 
! Отговори
мда преди 10 години
в таз държава всичко е качулка след дъжд