МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!

Светлозар Лазаров за расистките призиви на протеста
Обновена: 17 фев 2014 09:20 | 17 фев 2014 09:20,
136
МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!
Снимка: архив, Булфото

МВР няма да толерира ксенофобските прояви и расистките призиви, категоричен бе пред ТВ7 главният секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров, който коментира петъчната ескалация на напрежението в Пловдив, когато протестиращи изпочупиха прозорците на Джумая джамия. Стигна се и до сблъсъци с органите на реда, а няколко души пострадаха.

"Пред Джумая джамия служителите на реда бяха обстрелвани с ракети, бомбички, бяха хвърляни факли и на този етап говорим за нарушаване на обществения ред. Гвоздеят обаче бяха ксенофобските прояви и расистките призиви. Има нещо, което се случва в момента и ние го пускаме да се приплъзва под повърхността – опитите за нарушаване на баланса на етническия модел, което е заплаха за националната сигурност", допълни той.

Още по темата
По думите му вече има образувано досъдебно производство за проповядване на етническа омраза.

"Съветвам ви да наблюдавате кои лица ще бъдат поканени да бъдат разпитани и се надявам това да стане публично", каза още главсекът на МВР.

"Аз съм един от малкото хора, които наистина през последните 8 месеца стоят зад това – хората, гражданското общество да има право, да има възможност да изрази своите позиции, но само когато е в рамките на закона. Не съм аз човекът, който ще казва кой за какво може да бъде разследван, но се надявам да се потърси отговорност за това, което се случи", каза Лазаров.

По думите му Община Пловдив е била предупредена от МВР, че се очаква ескалация на напрежението на протеста пред Съдебната палата, но оттам разрешили той да се проведе.

Светлозар Лазаров разкритикува позицията на общината и даде за пример Луковмарш в София, където е имало предварителна информация, че се очаква ескалация на напрежението и лица, които са участвали на демонстрацията в Пловдив, ще се опитат да направят същото и в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова е била уведомена и го е забранила.

"Това беше коренно различна позиция, подчерта главният секретар и изрази надежда, че ще бъде потърсена отговорност на съответните административни лица за това, което се случи в града под тепетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
8
 
! Отговори
БАРТЕР преди 10 години
За да се излекува и исляма и християнството и която и да е религия и идеология,трябва да се почне с премахването на вируса,породил всичко това - юдаизма!Това е онзи вирус,който поражда всички останали болести по цял свят.Този вирус притежава коварното "качество",да стои скрит във всички други болести,при което болестите може и да мутират,но вирусът си остава непроменен.
97
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ako izberete pop-a .... tejko vi i gorko .... vse pak histiqnstvoto e iudeiska religia i ne ochakvaite nishto dobro ot neq ....
96
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
hristiqnstvoto prevurna belite narodi v evropa v smireni plujeci davashti si i dvete buzi za shamari ! ... i teq na LUKOV marsh .... golemi hristiqni se pishat a inache nosqt konski opashki i znaka na TANGRA .... e posledno s vas iudeiski pop li varvi ili prabylgarski shaman ????????
95
3
 
10
 
! Отговори
123 преди 10 години
до 99абе пич ти не виждаш ли какво става в близкия изток, в Сирия, в Египет, в Нигерия? Информирай се и пак напиши, че и християнството е болест редом до исляма.. Луд човек си ти, да не се кланяш и ти в посока Мека?
94
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До dragkoА руснаците кога ще ни обезщетят за убийствата след 9 септември?
93
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи така- когато ДПС говорят срещу България и то от НС, и ни наричат потисници, и се кланят на турски шпиони, работили срещу България , е съвсем нормално. Когато българите отстояваме нац. интереси и достойнство- сме расисти. Жалки сте МВР, че сте и българи там....отврат. Затова Гърция никога няма да стане като нас ***, колкото и да я плюят- имат достойнство
92
4
 
22
 
! Отговори
2 преди 10 години
Рушители на етническия мир са не тези които са хвърляли камъни ,а онези *** в парламента които търпят противокоституционна партия да прокарва решения които застрашават етническия мир.Протеста е следствие ..а не причина.
91
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не искат етническа омраза, да се извинят и да си оттеглят исканията и да спрат нахалното поведение!! Иначе омразата само ще се засилва, това е!!
90
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даже от настоящо действащите джамии трябва да се отнемат и да се разрушат, защото са прекалено много!! Само по 1 джамия в една голяма област!! Това е!!
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bai Toshevo vreme vsichki Balgari , Romi Turci Armenci rabotihme zaedno bez dase karame v etnicheska osnova ! Naprotiv sabirahme se za Nova godina po Restoranti qdqhme piehme i se vesqlqhme do ranni zori bez nqkoi nqkogo da obidi ! Ama imashe zaplati za vseki , i da rabotish beshe zadaljitelno ! A sega kakvo rasisam glad mizeriq i milioneri koito sa zabravili choveshkoto u sebe si ! Primerno se izrazqvat taka , ei rqzan ili begai be *** ! jivota v BG e katastrofalen dori i za samite BALGARI!
88
12
 
17
 
! Отговори
Болни мюсюлмани!!! преди 10 години
ИСЛАМЯ Е БОЛЕСТ , а вие сте болни и *** ***!!! ДОРИ МЕКА НЕ Е ВАША, А СТЕ СИ Я ПРЕВЗЕЛИ!! АКО СИ МИСЛИТЕ,ЧЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ И С ЕВРОПА МНОГО СТЕ СБЪРКАЛИ, НИЕ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕ ДА СМЕ ***, АМА КАТО СТИГНЕТЕ ДО УКРАЙНА С ДРУГО ЩЕ ВИ ПОСРЕЩНАТ! ТАМ НЯМАТЕ ЗАЩИТА ОТ ЕНИЧАРИ(КУКИ) И ЩЕ ВИ КОЛЯТ КАКТО НИКОГА НЕ СА ВИ КОЛИЛИ ПРЕДИ!! ***!!! БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАПЛАШЕН НАРОД, И ПОЛИТИКАТА НИ МАЧКА, И ПОЛИЦИЯТА НИ МАЧКА, КАДЪРНИТЕ СА ВЕЧЕ ИЗВЪН ГРАНИЦА! ТУК ИМА САМО ПРЕЕБАНИ КАТО МЕН, БАБИЧКИ И ***!
87
2
 
3
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До до neni4a Аз ли съм тъпичък а? Я се погледни какви простотии пишеш. Явно не си наясно въобще какво значат цифрите. Твойта работа стана "На гол тумбак ,чифте пищови" .Просто стига сте писали глупости ,че ставате смешни. Практически при нашето положение дето сме,няма нужда от танкове . Та цялата дискусия е безмислена,щото с подобни като тебе,няма смисъл да се спори.Поне едно доказателство да беше дал,ама то само на думи я караш. Аз поне писах елементарни цифри
86
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мазньо!Мазнислав!Долен слуга на турците.
85
6
 
12
 
! Отговори
dragko преди 10 години
ПЪРВО-преди да прави това изказване господин Лазаров да бе видял,че хората носят икони!И ВТОРО-Когато върнат заграбените от турците имоти на дядо ми в Одрин-тогава и тук да връщат техни подобни!
84
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Де да бяхте толкова активни патриоти ,когато Царя си присвои стотици хиляди декари българска земя .Но за него може,той не е мръсен мюсулманин ,а чист европеец .Жалки сте .Не сте никакви патриоти ,а ксенофоби.
83
6
 
5
 
! Отговори
до neni4a преди 10 години
Абе ти си ненормален.Нали знаеш,какво ще стане,като с голи тела се спират танкове?Абе ,може ли да има подобни ***,не ми е ясно.Както писах,Турция и няма да се занимава с подобни т*паци като тебе.Няма да си хабят танковете я.....Ти май си доста тъпичак..Уж си чел, уж си образован, а мислиш като малко дете, много буквално приемаш нещата..Има метафори, има алегории...малко мисли преди да пишеш..дали са ти опорна точка, но и акъл трябва..Разбрахме, че нямаме шанс, сваляй гащите и си намажи ду
82
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bravo na g-n LAZAROV ! Ne na rasisma razbirase , jiveem v 21 vek i sme chlenove na europeiskiq saioz ! Kakvo shtee mnenieto za Balgarite na edin Nemec ako popita nqkoi rabotesht Balgarin v Germaniq za razpraviite v nashata rodina na etnicheska osnova ! Pomislete za gurbetchiite pone malko gospoda Patriorti !!!
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
днес.бг защо не публикувате историческа справка за тая Куршум джамия да се разбере върху какво е построена и какви договори има между България и Турция през 20 век за разни такива имоти и как това е уредено другаде в Европа
80
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв расизъм, бе, турците от кога са етнос?
79
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българинът продължава да не прави деца, да се налива в кръчмата всяка вечер и да хвръли *** през терасата, но отново някой друг ни е виновен за всичко. ****ната им на мюфтийството, и на мен не ми харесват, но са далеч от основният проблем в държавата: манталитета. А никой не ни е виновен за този свински манталитет освен самите ние. Разберете го най-накрая. Когато има КОРЕННА промяна в начина на мислене и заприличаме на държава тогава ще имаме право на претенции спрямо другите.