МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!

Светлозар Лазаров за расистките призиви на протеста
Обновена: 17 фев 2014 09:20 | 17 фев 2014 09:20,
136
МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!
Снимка: архив, Булфото

МВР няма да толерира ксенофобските прояви и расистките призиви, категоричен бе пред ТВ7 главният секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров, който коментира петъчната ескалация на напрежението в Пловдив, когато протестиращи изпочупиха прозорците на Джумая джамия. Стигна се и до сблъсъци с органите на реда, а няколко души пострадаха.

"Пред Джумая джамия служителите на реда бяха обстрелвани с ракети, бомбички, бяха хвърляни факли и на този етап говорим за нарушаване на обществения ред. Гвоздеят обаче бяха ксенофобските прояви и расистките призиви. Има нещо, което се случва в момента и ние го пускаме да се приплъзва под повърхността – опитите за нарушаване на баланса на етническия модел, което е заплаха за националната сигурност", допълни той.

Още по темата
По думите му вече има образувано досъдебно производство за проповядване на етническа омраза.

"Съветвам ви да наблюдавате кои лица ще бъдат поканени да бъдат разпитани и се надявам това да стане публично", каза още главсекът на МВР.

"Аз съм един от малкото хора, които наистина през последните 8 месеца стоят зад това – хората, гражданското общество да има право, да има възможност да изрази своите позиции, но само когато е в рамките на закона. Не съм аз човекът, който ще казва кой за какво може да бъде разследван, но се надявам да се потърси отговорност за това, което се случи", каза Лазаров.

По думите му Община Пловдив е била предупредена от МВР, че се очаква ескалация на напрежението на протеста пред Съдебната палата, но оттам разрешили той да се проведе.

Светлозар Лазаров разкритикува позицията на общината и даде за пример Луковмарш в София, където е имало предварителна информация, че се очаква ескалация на напрежението и лица, които са участвали на демонстрацията в Пловдив, ще се опитат да направят същото и в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова е била уведомена и го е забранила.

"Това беше коренно различна позиция, подчерта главният секретар и изрази надежда, че ще бъде потърсена отговорност на съответните административни лица за това, което се случи в града под тепетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
23
 
! Отговори
Българин преди 10 години
За размахване на етническата карта и налагане на междуетническо разделение, ДПС отдавна трябваше да са обявени извън закона, Само че комунистите е в 21век още смятат че принципа ,разделай и владей е в сила.
57
5
 
17
 
! Отговори
factotum преди 10 години
Парламента последните месеци го замерваха с какво ли не-няма задържани.В Пловдив счупиха 4 прозореца на турско кафене-120 задържани и 5 осъдени
56
2
 
13
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До BenДумите са много силни ,но хубаво е на 19 да им пуснем и мелодията .Защото тя плаче и без да се чуват словата ! Народът ни е изплакал и изпял мъката си и не само в тази песен и в момента след толкова години ни въздейства !Не вярвам някой да остава безразличен.
55
16
 
3
 
! Отговори
marsian преди 10 години
До vargЩе остана в България и ще слушам как ходжата пее пет пъти на ден .
54
6
 
6
 
! Отговори
asd преди 10 години
Оф, пак ви разиграват сцени с етническо напрежение и пак точно преди избори. Не се ли научихте, само ви провокират и така си окрупняват електората. Сега нали Бареков ще е новият Сидеров и новият националист (не случайно се сдушиха с ВМРО и привлякоха Росен Петров). От тук следва, че АТАКА вече е минало, кукловодите издигат ново ***, което подобно на Сидеров ще играе с турците, защото се потенцират едни други. Пак едни ще усвоят милиони, а вие ще се плюете по форумите и ще си броите стотинките
53
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 10 години
А бе то етническа омраза в крещяща форма тресна парламентарната трибуна , начело с Хафъзко ,тоя тръгнал по улиците да я бори.
52
4
 
13
 
! Отговори
до marsian преди 10 години
да го тур. на *** , а ако тя днес не е работа , тогава може и на жена ти или сестра ти , . Циганино *** , турция ако не е подкрепата на англичаните и американците , до сега гражданската война в Югославия , щеше да ви се стори мирен процес , защото в турция има над 38 милиона кюрди
51
2
 
15
 
! Отговори
ФАКТ преди 10 години
"МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!"МВР-то от днес щело да става хуманисте.
50
3
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Омразата е лошо нещо ,но какво да правим като мразим повече тези на жълтите павета крепени пазени като рохки великденски яйца??????
49
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ксенофобските прояви " Ами я тогава изпратете ДАНС да разследва един ваканцуващ депутат.
48
4
 
0
 
! Отговори
?!? преди 10 години
До МАРСИАНАнонимчо не споменавам Кърджали, но все пак като си толкова сигурен се закълни пред паметта на Левски.
47
3
 
7
 
! Отговори
varg преди 10 години
До marsianАми отиди при тях нали сте рода.
46
4
 
14
 
! Отговори
до марсианка преди 10 години
Личи ти че си от кърджали амселаче
45
20
 
7
 
! Отговори
marsian преди 10 години
Неудачници,25 години не си оправихте къщата .Все някой друг е виновен за вашия мързел и безхаберие .Румъния са 80 % *** ,но са много по-добре от вас .Защо?
44
4
 
17
 
! Отговори
varg преди 10 години
Искам българската държава да ми отговори,защо се построиха два луксозни ислямски здания в Шумен,където ще се изучава ислям,а дали ще е радикален контрол едва ли ще осъщестява някои.
43
11
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До брей уплаши ме Моля те не говори глупости. Та Турция,може да ни изпапа всички безпроблемно. Ще чакаш гърчолята ли да я спрат а?ХАХАХАХА А сърбите са така раздробени и все още си *** раните,на тях им стигат албанците . За Македония не говоря,че те са по-големи клоуни и от нас. А нашта армия толкова професионално ще о*ере гащите,та чак всички ще са изненадани. Просто замълчи като не ти са ясни някои неща. Другото не ми се коментира
42
2
 
4
 
! Отговори
varg преди 10 години
МВР-
41
2
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"във Варна,в кв. "Възраждане"-бл. 54 на 4.01.1990 г.33-*** политически затворници от турския етнос се събират и съставят устава на ДПС,което трябва да продължи традициите на нелегалното"турско национално-освободително движение в България",създадено през 1985 г.пак във Варна.Доган оглавява ТНОД едва през 1986.Основна цел на движението е турска автономия в България. Новата организация отчита променената ситуация в страната след 10.11.1989и е вече легална партия на мюсюлманите-турци-ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ
40
4
 
15
 
! Отговори
Оле преди 10 години
19 Февруари - 141 години от смъртта на Васил Левски.
39
3
 
6
 
! Отговори
CS преди 10 години
DPS i BSPda podavat ostavka ,4e ni vodqt kum etni4eska voina .Turciq tova i 4aka .Ataka i kremi mudete ve4e 1godina .Muftistvoto da se vzeme v ruce , 4e stavat ve4e nagli .Bulgarina turpi , no nakraq 6te igrae durvoto ..