Убит и ранени полицаи при стрелба на психично болен в Лясковец

Спецакцията продължава, стрелецът още не е задържан
Обновена: 14 мар 2014 14:04 | 14 мар 2014 07:56, Екип на Dnes.bg
404

Снимка: Булфото

Психично болен човек се е барикадирал в дома си в Лясковец и стреля по органите на реда при планирана спецакция на полицията.

Един полицай е убит, а двама униформени са ранени, съобщи пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха за трима ранени полицаи. По думите на Лазаров пострадалите униформени са без опасност за живота.

Стрелбата от страна на психично болния мъж e била провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома му училище.

Лазаров обясни, че има образувано досъдебно производство за закана за убийство и за незаконно съхранение на оръжие.

Барикадиралият се отправял заплахи към директора на училището, което се намира срещу неговото жилище. „Реално колегите отидоха на място, за да предотвратят нападение срещу децата в училището. Открил е огън срещу колегите“, обясни Лазаров.

Спецоперацията продължава и в момента. Районът на инцидента е отцепен, на мястото има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора. Стрелецът още не е задържан. Източници разказаха за БНТ, че името на мъжа е Петко Савов и е на 53 години.

Доскоро е бил известен бизнесмен в региона, а сега е безработен. Барикадирал се е в жилището си от 2010 г. Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Сигнал срещу мъжа от Лясковец е постъпил в МВР още преди 2010 година. Тогава той отказал да предаде оръжието и спира да излиза, потвърди пред Нова тв главният секрета на МВР Светлозар Лазаров.

Той отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

"Големият въпрос е защо му е дадено оръжие, след като има психиатрична експертиза, която дава лош профил на мъжа”, отбеляза главният секретар на МВР.

В телефонен разговор в сутрешния блок “Денят започва” ученичка от града разказа, че децата са били предупредени от ръководството “да не играят на горната площадка”, за да бъде избегнат инцидент. По думите й паниката в града в момента е голяма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още по темата: ЛясковецМВРBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
2
 
! Отговори
pe преди 10 години
пълно е с некомпетентни хора в това корумпирано МВР всеки е човек на някой и никой на разбира от работата си няма кой да вземе адекватно решение,а човека си отиде заради някой връскар,
322
0
 
3
 
! Отговори
До 123 преди 10 години
*** ги изцитирай тея закони на милиционерите дето са решили, че ще се разминат леко за пореден път ;)
321
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 10 години
щом е изтекъл срока на разрешенията и оръжието продължава да се владее от собственика без такива разрешения - това е престъпление по чл. 339 от НК. Когато изтече срока и собственика не се е снабидил с разрешение той трябва да предаде оръжието и боеприпасите в служба КОС и ако мине 1 година и той не го е продал, оръжието се отнема в полза на държавата. Вижте чл. 123 и 123а от ЗОБВВПИ.
320
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДа така щеше да е, ако беше в САЩ. И много щеше да се замисли преди да се реши да стреля по полицаи, но тук е БГ. Няма закони и безпристрастен съд и ето резултата, за кой ли път?
319
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗАКОНЪТПолицаите да не ми идват посреднощ като хаирсъзи-виновни са.
318
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПуркоАко има 100 000 000 млн такава гражданска война ще ви спретна ,че голям сеир ще падне.
317
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименоръжието е ЧАСТНА собствиност и изземването му е Кржба-от страна на държавата.Койда ме пази от полицията?
316
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МАРВКАи после да го запали.
315
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе виждам разлика между полицаи и обирджии ,ако идват в 5 часа сутринта.
314
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре че не е бил някий подготвен муджахидин.
313
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Редовите полицаи всекидневно с голи ръце се оправят с агресивно луди.За какво им беше на баретите да ходят там
312
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че СОБТ разчитат предимно на името си, не толкова на професионализъм! И там е с връзки естествено,така че...за СОБТ това голям удар! Това петно ще го носят дълго време!
311
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма по тъпо племе от ловците ! Рядко комплексирани хора и фукльовци ! А да станеш ловец никак не е трудно ! За това има толкова инциденти с ловци !
310
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 329 Явно не си компетентен! При такова влизане полицаите се легитимират с викове"полиция" и имат обозначения по дрехите. Още повече, че щом барети влизат-ония със сигурност е наясно,че ще има гости някоя сутрин.
309
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Правителствата и парламента се притесняват, да не вземат Сидеров и народа да свалят властта по метода на психично болните?
308
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мвр смешници 1 болен ви изби 1 убит и 3-*** ранени.Ако тоя беше нормален щяха всички ченгета да бъдат убити.
307
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
330, много лошо за него, ако наистина не е луд. За убийство на длъжностно лице такава хубава присъда ще му лепнат, че ти е бедна фантазията. Само в Тексас можеш да гръмнеш човек, ако влезе без разрешение в дома ти, ама все си мисля, че дори там, ако гръмнеш полицай, няма да ти се размине.
306
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По Тошово време бил съм малък-аз и брат ми на село при баба-и като влезнат двама *** в къщата да крадът и от страх баща ми единия на място другия бяга!!!Герой на селотоМи влезнали хората у 5 сутринта какво очакват кафе да им направи-хората стрелят от страх
305
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ахахахха масова дезинфирмация от медийте и полиция!!!Майка ми живее там и по тел ми каза нищо такова-човека си е наред и има много пуснато жалби до директора на училището и не само от него!!! А колкото до стрелбата просто директора е пратил полиция-защото е известно че е ловец на цял Лясковец-обаце *** да земат да влезат в 5 и 45 сутринта без да се легитимират-и са одарили на камък!!! Какъв луд човек какво нещо!!!И аз ако имам оръжие и ми влезат в къщата лица в 5 ситринта са мъртви
304
7
 
7
 
! Отговори
архангел преди 10 години
Момчета, ако за такова нещо се подаваха оставки, президентите на САЩ трябваше да се сменят през 2 - 3 месеца