Митничари хванаха близо 90 кг хероин за 2 дни

Наркотикът е открит при проверки на Дунав мост и Калотина
Обновена: 3 юни 2014 14:04 | 3 юни 2014 14:00, Красимир Ангелов
8
Митничари хванаха близо 90 кг хероин за 2 дни
Снимка: Агенция "Митници"

Прокуратурата, МВР и агенция "Митници" задържаха близо 90 кг хероин в рамките на 48 часа, съобщават от Агенция "Митници".

Операциите са проведени под ръководството на Софийска окръжна прокуратура и Окръжна прокуратура-Русе. Общата стойност на задържания наркотик е над 8 милиона лева по цени на съдопроизводството, отчитат експерти.

На 31 май около 15.45 часа в района на ГКПП-Дунав мост е установен лек автомобил "Опел Фронтера" с българска регистрация. Автомобилът бил оставен с включени фарове и работещ двигател, но без водач в него.

След като шофьорът не се е появил, са уведомени дежурните гранични полицаи и колата е отведена за проверка с мобилен рентген на Агенция „Митници". При прегледа със скенер е установено, че в гумата са укрити 30 пакета с правоъгълна форма, увити с непрозрачно тиксо, съдържащи прахообразно вещество, с общо тегло 15,528 кг.

При полевия наркотест пробата от съдържанието е реагирала на хероин. Стойността на наркотика по цени на съдопроизводството възлиза на 1 397 520 лв.

Уведомен е дежурен прокурор при Окръжна прокуратура-Русе, по случая е образувано досъдебно производство. Органите на реда работят и по издирването на собственика на автомобила.

Ден по-късно на ГКПП-Калотина около 20.30 часа, на трасе "Изход" за товарни автомобили пристигнал "МАН" с хърватски регистрация, управляван от хърватски гражданин. Камионът превозвал стоки от Турция за Босна и Херцеговина.

Граничните полицаи се усъмнили в съдържанието на товара и камионът бил изпратен за проверка с рентген, при която са открити нередности. Установено е, че опаковката на две от превозваните палети е с нарушена цялост, а кашоните са разместени така, че да се образуват кухини. Точно там са открити по два кафяви кашона, съдържащи общо 144 пакета с тегло 73,644 кг.

При полевия наркотест веществото от тях реагирало на хероин. Стойността на разкритото наркотично вещество по производствени цени е в размер на 6 627 960 лв. По случая е образувано досъдебно производство. Към момента е задържан хърватски гражданин за 72 часа с прокурорско постановление и с мярка “задържане под стража“.

От Агенция „Митници“ отчитат, че количеството на задържаните от началото на годината наркотици и прекурсори е рекордно - 2421,759 кг при 66 случая.

За сравнение през същия период на последните пет години са задържани между 131 и 232 кг.

Задържаният от началото на годината хероин е общо 335,706 кг при 15 случая. Това е най-голямото регистрирано количество за същия период от 2009 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Случайна" проверка... Сигурно не са платили таксите на време.
5
6
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
бОКО, цОКО И ОНЯ НАРКО ДИЛЪР ДЕТО МУ ОТВЛЕКОХА ДЪЩЕРИЧКАТА!!!!ТА КОЛКО НАРКОТИК ФВАНА БОРИСОВ, ЧЕ НЕ ПОМНЯ!!!НЕЩО И КОНТРАБАНДАТА С ЦИГАРИ ИЗГОРЯ ПРЕДИМНО!!!А КВА КОНТРАБАНДА БЕШЕ ПРИ БОРИСОВ СТРАШНА РАБОТА И ТОЙ ИСКА ПАК И ПАК ДА СЕ ГАВРИ Н НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!
4
4
 
3
 
! Отговори
ЙОСИЧ преди 9 години
БОЙКО КВО СТАВА ТУКА БЕ,ЩЕ С ПЛАТИЖ СКЪПО,НАЛИ ТИ СИ ГАРАНТ НА ТАЗИ СДЕЛКА? ПАК СЕ ИЗДЪНИ ,БОЙКООООО,БОЙКО
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А?! Какво си говорим ние за газ и избори като Херо си пътува през бегето
2
1
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 9 години
Браво на митничарите! Страхотни сте! Продължавайте все така! И хич да не Ви пука от злонамерените коментари!
1
4
 
11
 
! Отговори
7 е добро число преди 9 години
... и са пуснали поне 1 тон ...