Прокуратурата подхвана изчезналите тефтери на Златанов

Сигнал в полицията е подаден на 5 ноември, в прокуратурата пристигна днес
11 ное 2014 16:16, Екип на Dnes.bg
102
Прокуратурата подхвана изчезналите тефтери на Златанов
Филип Златанов. Снимка, архив Булфото

Софийската градска прокуратура е разпоредила днес проверка по случая с откраднатите тефтерчета на бившия председател на Комисията за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Сигналът за кражбата е подаден в полицията на 5 ноември, но преписката е докладвана в държавното обвинение едва днес, става ясно от прессъобщение на прокуратурата, след като в днешната преса се появиха публикации за кражбата. 

В тефтерчетата бяха открити записки с напомняне различни фигури от властта да бъдат „ударени“, „забавени“ или „забързани“. Заради разкритията бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси беше осъден на 3 години и половина затвор за злоупотреба със служебно положение. На 20 ноември предстои заседание на Апелативния съд по случая.

Тефтерите, които са доказателства по делото срещу Златанов, са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30 септември. На 29 октомври следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийския апелативен съд.

Още по темата
 На 5 ноември Стефан Бенчев е подал сигнал в полицията, като уведомил органите на реда, че от автомобила му са изчезнали документи и лични вещи. Между документите са били и двата тефтера.

Материалите от преписката обаче са докладвани в Софийската районна прокуратура днес, 11 ноември.

С постановление на СРП днес е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление „кражба”.    

Междувременно бившият вече служебен министър на вътрешните работи Йордан Бакалов заяви пред Дарик радио, че в сигнала не е описано изобщо по никакъв начин, че става въпрос за тези конкретни тефтерчета. "Обърнете се към прокуратурата да ви отговорят защо това веществено доказателство се намира в колата на вещото лице. Престанете да търсите МВР по този казус. За да го откраднат това тефтерче, не МВР е разрешило то да се намира в чантата във въпросния експерт", коментира Бакалов.

По думите му МВР разбрало снощи, че става въпрос за кражба на тези тефтерчета.

По-рано днес новият вътрешен министър Веселин Вучков заяви, че МВР ще работи по всички версии около изчезването на тефтерчетата. Той уточни, че прокуратурата е господарят на разследването и би трябвало тя да отговори на много от въпросите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цинизъм, дебелоочие, наглост. Протекторат, управляван от криминална върхушка.
64
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
търсят се долнопробни бушони за шефове на службици... изисквания за заемане на длъжностите - роболепие, неграмотност, сервилност, удобна услужливост, безмненийност, готовност да стават единствени виновници...
63
4
 
25
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Мая Костинбродска знае отговора най-добре. Нека си каже! А пък този *** дето носи тефтерчетата в частния си автомобил трябва да стои в затвора докато си спомни кой е знаел че носи тефтерчетата.
62
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много бавно пътувал сигнала до прокуратурата.... цццц :-)
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
eee ,tia filmi veche gi znaem ,v takav slychai se kazva stari kyrvi s novi nomera. ai sq vervame vi be vervame idioi
60
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не е минала и седмица от "Кабинет ББ2".
59
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само един има полза това тефтерче да изчезне...
58
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ***
57
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега да го тикнат в затвора за загубване на веществени доказателства.
56
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер мошеници и крадци управляват държавата.
55
1
 
35
 
! Отговори
орешарски преди 9 години
нов морал а ?!.....хахххххххххххааааааа...нагляри и гадове измамни !
54
0
 
29
 
! Отговори
Дедо Васо преди 9 години
На Апостола тефтерчето не е откраднато ,за другите то се знае
53
1
 
46
 
! Отговори
Кръстникът преди 9 години
"Ало, Ваньо... абе вижте там някой следовател да ги изиска тия тефтери и кажете на оня... къв беше бе, Бенчев ли, Пенчев ли... кажете му, като тръгне да ги носи, да спре там до някое кафене и да иде да пие едно кафе и да не се връща поне 20-30 минути. Вижте се разберете там точно до кое кафене и т.н. детайли, да не ги измислям аз сега...Че нещо много се разтегна тоя въпрос и трябва да го приключваме да не го мисля, щот нали пак сме на власт и не ми е до разни тефтери сега..."
52
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как не ги е срам, стига са ни лъгали. До кога ще е тази идиотщина.
51
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Ако се получи съобщение, че всички главни прокурори от последнитр 25 години, вече не са живи, някой ще запита ли защо?
50
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОТКРАДНАХА МИ ТЕФТЕРИТЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ ,,,, *** ДЪРЖАВА,,, А БЕ КОЙ ГО ИНТЕРЕСУВА ТЕФТЕРИТЕ НА НЯКЪКАВ КРАДЕЦ ИЛИ НЕГОВИЯТ СЪУЧАСТИК
49
0
 
34
 
! Отговори
ЕЙ БОГУ преди 9 години
Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
48
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тефтерите са при досиетата на ДС,при икономическите досиета на кредитните милионери-на тайно място .Няма скрито покрито.След 50 години прокуратурата и съда ще осветлят всичко мо... било каквото било.Така казваха другарите след преврата ,който си спретнаха и от червени раци станаха сини щуки.
47
0
 
36
 
! Отговори
ББ преди 9 години
Кво? Тефтер? Къв тефтер, бе? Никакъв тефтер няма. Те предишните лъжеха за некъв тефтер да ме маскарят. Станишев там и Орешарски... Аз спортни зали, църкви, училища, детски градини, магистрали... А те предишните тефтери. Нема тефтери. Има отговорност от ГЕРБ и коалиционнитепартньори. Мен всички ме уважават. И НАТО, и ЦРУ, и Меркел, и всички. Кви тефтери? Само ме награждават и ме канят...
46
0
 
25
 
! Отговори
От протестна мрежа преди 9 години
Протестираме, протестираме, протестираме! Това е безобразие! Нашия вожд Евгени Генов няма да се къпе една седмица, миризмата му да удари и накара полицията да се разтича и открие гадовете посегнали на доказателството. Няма и да си мие зъбите за стане отровен дъхът му за да накара гадовете да припаднат. Ще изяде една тенджера боб за да събере страшен газ и като гръмне да даде сила и насока на разследването за да се открият двете тефтерчета. Долу комунизма. Да живее полит. поръчка!