Трима хванати за алъш-вериш с антики в Шуменско

МВР открило старинни монети и статуи, подготвени за износ в ЕС
24 мар 2015 13:40, Анисия Иванова
2
Трима хванати за алъш-вериш с антики в Шуменско
Архив: Булфото

Криминалисти от Шумен намериха и иззеха статуи, римски плочи, множество старинни монети и матрици за производство на фалшиви монети, съобщиха от полицията в града. По случая са задържани трима, при разследването се изяснило, че част от културните ценности били предназначени за продажба в различни страни от Европейския съюз.

Полицаите започнали работа по случая след получен сигнал за незаконна търговия и притежание на културно-исторически ценности.

В хода на разследването са претърсени частни домове в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар. В жилище, прилежащи помещения и гараж, обитавани от 56-годишен криминално проявен от града, полицаите се натъкнали на 19 римски мраморни и каменни плочи с вдълбани надписи и фигури. Освен тях криминалистите намерили и други части от статуи.

При последващите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е извършено претърсване в жилище в Нови пазар.

В дома на 52-годишен мъж полицаите намерили 9000 старинни монети, както и матрици за производство на монети.

Старинни метални предмети и около 80 антични монети са открити при претърсване на дом в село Иваново, собственост на 32-годишен.

Множество старинни монети, които представляват културно-исторически ценности и човешка глава, част от статуя са намерени в Шумен, в дома на постоянно пребиваващ в страната чужд гражданин.

На 11 март тримата мъже са задържани за престъпление по член от Наказателния кодекс.

Установява се съпричастността на всеки един от тях към престъпното деяние.

Всички статуи, плочи и монети са иззети, назначени са съответните експертизи, разследването продължава под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура- Шумен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: МВРзадържаниШуменско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е..СЕГА ВСИЧКО ЩЕ ОТИДЕ БЕЗ ПАРИ В РЪЦЕТЕ НА ЧЕРЕПА..ГЕСТАПОТО..БОЯН РАДЕВ..БОЖО И ДРУГИ КРУПНИ КРАДЦИ И РУШИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!