Над 60 икони изгоряха в параклиса "Свети Георги"

Няма напрежение сред населението, споделя кметът на Сопот
Обновена: 2 юли 2015 14:35 | 2 юли 2015 14:27,
82
Над 60 икони изгоряха в параклиса "Свети Георги"
Снимка: Dnes.bg

Над 60 са опожарените икони в параклиса “Свети Георги“, който се намира над Сопот, научи Dnes.bg.

"Това е недопустимо, ние градим, а някой руши", заяви пред изданието ни Атанас Николов - човекът, дарил пари за възстановяването на параклиса.

Оцелели са единствено три икони с лика на Свети Георги. Разследващите извършват оглед и работят по няколко версии за умишлен палеж. Не изключено палежът да има нещо общо с протеста на мюсюлманите пред Куршум джамия в Карлово.

"Няма напрежение сред населението заради палежа, но разбира се, че не е приятно това, което се е случило”, заяви кметът на Сопот Веселин Личев.

Параклисът е свято място за хората. Всяка година хиляди се събират на Гергьовден, за да почетат големия празник., споделя отец Марко, който е архиерейски наместник на Карловска духовна околия.

Параклисът е построен през XI век. Многократно е бил опожаряван по време на Османското владичество. За последен път е изгорен през 1877. След това е възстановен през 1928, подновен през 1946 и възстановен из основи през 2008, благодарение на дарители от Сопот.

Започнало досъдебно производство за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом”, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галина Андреева.
Към момента то се води срещу неизвестен извършител, като на органите на полицията е разпоредено предприемане на незабавни действия по издирването му.

Извършен е оглед на местопроизшествието, назначени са оценъчна и пожаро-техническа експертизи. От прокуратурата призовават всички граждани, които имат информация по случая, да се обърнат към органите на МВР, за да подпомогнат разследването.

Както Dnes.bg съобщи, гаврата с  християнския параклис бе извършена тази вечер. Неизвестни лица са струпали иконите в средата на храма и са ги запалили. Местни хора първи виждат пламъците и тръгват да гасят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: пожарпараклисСопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТО Е ЯСНО, ЧЕ Е ПРОВОКАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!ЕТНИЧЕСКАТА КАРТА СЕ РАЗИГРАВА ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!!!ДОРИ ИЗМАМНИКА КОСТОФ МОЖЕ ДА СТОИ ЗАД ТОВА СЛЕД КАТО ТОЙ Е ТОЗИ КОЙТО ПОРЪЧВАШЕ ОСКВЕРНЯВАНЕТО НА ПАМЕТНИЦИТЕ НИ ЧРЕЗ БОЯДИСВАНЕТО ИМ ОТ ДПС ЧЛЕНОВЕ!
15
13
 
5
 
! Отговори
християн-нин преди 8 години
....си ни дойде отвътре и ще е страшно за вас,*** ***!И няма да има на кого да се оплачете и да потърсите защита,мухясали ***,защото вие започнахте първи и сложихте началото на края си!Всъщност-края на вас или на смешната псевдо държава наоколо-никой ни би се наел да прави прогнози,но-при всички случаи-развръзката идва и точно вие я каните!...Ще видим-КАКВОТО САБЯ ПОКАЖЕ И ЧЕСТТА,МАЙКО,ЮНАШКА!...Е,ако я има все още тук-там и ако има в кого да изригне,разбира се!Иначе-жалко,..АМИН!
14
18
 
19
 
! Отговори
преди 8 години
На *** и верните му *** им излязъха хемороиди от напъни да разпалят етнически конфликт у нас. Няма да ве се отвори парашутчето, дорогие друзья.
13
3
 
27
 
! Отговори
бг преди 8 години
А не смятате ли ,че това може да е умишлена провокация за създаване на напрежение.
12
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЗ НЕ СЪМ ЧУЛ БЪЛГАРИТЕ ДА СА РУШИЛИ ХРАМА КУРШУМ ДЖАМИЯ!ЧУХ ЗА НЯКАКВИ РАЗКОПКИ ТАМ НО ТОВА САМО ПОДПОМАГА ИСТОРИЯТА И ХРАМА БЕШЕ ОБЯВЕН ЗА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ А НЕ ТУРСКА!ТОВА ТУК Е АБСОЛЮТЕН ВАНДАЛИЗЪМ КОЙТО МОЖЕ ДА СВЪРШИ САМО АТАКА, НФСБ ИЛИ ДПС!
11
11
 
10
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
До БореТрай бе,пияницо! Дръж си платените антибългарски коментари за в селската кръчма,където очевидно прекарваш 90 % от животчето си.
10
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те *** взривиха една църква, изтрепаха интелигенцията на страната, вие за параклиса се кахърите .
9
19
 
21
 
! Отговори
Боре преди 8 години
Путин е жесток и безмилостен диктатор! Пред нищо няма да се спре, дори и да запали етнически конфликт в така мразената от него България!
8
1
 
28
 
! Отговори
Българка преди 8 години
Това е грях, който ще плащат извършителите до като са живи. Всеки път, когато ги сполети нещастие ще се питат, дали не е отмъщение за престъплението им. Да не се надяват на спокойствие до края на дните си.
7
1
 
25
 
! Отговори
Православен преди 8 години
Как може да изгориш икони (който и да си ти)? Това е посегателство на дома Божий! С каква съвест ще живееш сега?
6
10
 
28
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ!!! преди 8 години
Братя, това мирише на типична болшевишка провокация! Не се поддавайте на провокациите на Петата Колона и платения и обслужващ персонал!
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко трябва да си *** за да направиш това?
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте още нещо - то не бяха сирийци, не бяха роми, сега турци, поиграйте си още малко с огъня, пък да видим слънцето от де ще грее!
3
8
 
22
 
! Отговори
християн-нин преди 8 години
Значи така-започнахте,все пак онова,което насаждат в *** ви *** кратуни,празноглави и гламави ***-знайте обаче,че ТОЧНО ТОВА ЩЕ ПРЕЛЕЕ ЧАШАТА,ще се промени прословутото нарицателно овче българско търпение и толерантност и отговора на РАЯТА ще е страшен!.....За вас,смърдливи *** и няма на кого да се сърдите или оплачете,ЗАЩОТО ВИЕ СЛОЖИХТЕ НАЧАЛОТО НА КРАЯ СИ И ЗАПОЧНАХТЕ ПЪРВИ!На нас не е нужно някой от минаре или кубе да ни каже,както на вас-ВАДЕТЕ НОЖОВЕТЕ И РЕЖЕТЕ ГЛАВИ-на нас то ще
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАНО ГИ ХВАНАТ , ЗАТВОР ЗА ТИЯ *** , ИВЪСТАНОВЯВАНЕ НА ВСИЧКО, ГРЯБВА ДА СИ НАЙ ГОЛЕМИЯ *** ДА ПОСЕГНЕШ НА ИКОНА
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това ли е битов инцидент ?