Старите бусове най-крадени в София, свиват ги за части

Автоджамбазите излизат на работа между 4 и 6 ч. сутринта
10
Старите бусове най-крадени в София, свиват ги за части
Снимка: Булфото, архив

Kражбите на стари бусове в София - моделите от 1985 до 1996 г., станаха хит в последните месеци в престъпния свят. Новата мода обаче не е свързана с транспорта на бежанците. Или поне в столичната полиция нямат данни което и да е от задигнатите возила да се е използвало за трафик на имигранти.

Още по темата
Причината за кражбите на старите бусове е, че има търсене за частите им. Тъй като отдавна не се произвеждат, за тях няма чаркове и собствениците на такива модели са принудени да ги търсят в гробищата за коли.

Опитните автокрадци веднага усетили нишата и започнали да снабдяват моргите с всичко необходимо, разказа пред в. “24 часа” старши инспектор Пламен Максимов от сектор “Престъпления против МПС” в СДВР. Напоследък заради арестите на големи играчи и търсенето на евтини части по-старите коли и тези от среден клас са любим обект на крадците в София.

От близо 1800-те возила, задигнати в столицата от началото на годината, над 70% са автомобили, произведени между 1994 и 2005 г. (за ситуацията в страната - виж карето долу). Най-често това са беемвета и фолксвагени, които са и най-масовите коли. Крадецът кара колата направо в моргата и там я разглобяват. Изчистват се рамата и серийните номера, чарковете стават непроследими, а апашът си тръгва с между 1500 и 2000 лв. печалба.
Собственикът на моргата пък е спокоен – той ще изкара още толкова, а заради пролуки в законодателството няма как да докажат, че продава крадени части.

Този бизнес почнал да върви след махането на маркировката на застрахованите коли. Преди тя да отпадне през 2012 г., на отделните части се изписваше част от рамата на колата и така лесно се доказваше, че частите в автоморгите са от крадени автомобили.

“Сега дори да намерим това, което е останало от колата, от автоморгата са изчистили всякаква идентификация и казват, че са си поръчали частите по интернет”, обяснява Максимов. Ако го питат от кой сайт, бизнесменът или казва, че не помни, или че обявата е изтрита. Другият номер е да се използват стари фактури за внесени части от чужбина. Така се стигало и до куриозни случаи, като полицаите да намерят прясно разглобените части на открадната кола. “Собственикът обаче ни извади фактура, че преди 5 г. бил вкарал такива чаркове от Италия. Ние виждаме, че са прясно нарязани, експертът го казва, но човекът твърди, че ги е вкарал отдавна от чужбина и нищо не можем да направим”, казва инспекторът.

Обикновено апашите действат на групи от по 2-3-ма души. Един играе ролята на отцепка – следи да не дойде някой, а другите двама крадат колата. Най-често излизат на работа между 4 и 6 ч. сутринта, когато хората спят.

С помощта на тапа, която заглушава алармата, за не повече от минута колата вече е на път за някой от поне 10-ината гаражи на бандата. Подобни машинки се продават свободно в интернет, като цените им започват от 300 лв. за ниския клас коли и бусове и достигат до 20 хил. лв. за високия.

“Докато се събудите, и колата ви вече е изкарана от страната или е разглобена в някоя автоморга”, казва Максимов.

Около 30 групи гастрольори от Враца, Монтана, Пловдив, Перник и още толкова местни банди автокрадци действат в София.

Дружинките обикновено са от по 2-ма - 3-ма души и по време на акция си говорят по мобилни телефони с предплатени карти, които се ползват само при кражби. Така апашите се предпазват от засичане на обажданията. Другият номер е да ползват приложения като вайбър, за да не ги засекат криминалистите.

Никоя банда обаче няма собствена територия - задигат, откъдето могат. Ревностно крият гаражите си, пръснати из цяла София, да не би конкуренцията да ги удари.

Най-оборотен е Иван Янински - Шумахера. 31-годишният автокрадец от “Младост” има цели 34 висящи производства за задигнати коли. Помагат му две момчета от Елин Пелин. Най-често налитат на коли среден клас, които карат към моргите. Там ги разглобяват и продават на части.

В последно време се забелязва бум и на нови играчи. Те се навъдили след арестите на 31 софийски банди от началото на годината. На топло бяха прибрани “знаменитости” като Ярослав Димитров-Яро и Светослав Петков-Лъвицата.

Арестите на майсторите в занаята са сред причините за спада в кражбите на луксозни возила. Така се отворила ниша за млади момчета.

Новобранците налитат на стари модели коли, които продават на части в моргите. Крадат ежедневно за разлика от звездните си колеги, които се задоволяват със задигането на 1-2 луксозни возила в месеца, а през останалото време си харчат парите, казват столични криминалисти.

Хит сред новите звезди е да крадат сами, за да не делят плячката. Затова ползват за отцепка гаджетата си. Това обаче довело до куриозен случай, в който разочарована приятелка издала бившия си любим на полицията. Благодарение на показанията , крадецът сега е зад решетките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
4
 
! Отговори
Дядо ви немец преди 8 години
Ами всеко семейство обикновено има 2, че понякога и три... не, не коли - таралясника. Обикновено едното се движи, другите са "в ремонта". Разбира се, да се ремонтират тия щайги трябват части - оригиналните при вносителите са скъпи и въпросния господин отива в "моргата". та питам аз - не е ли по-добре да се прекъсне този кръг, да има 1 кола в семество, по-нова, да се поддържа през официални вносители и така. Хем ще има място за паркиране, хем крадиците няма да имат интерес.
9
3
 
1
 
! Отговори
До: 5 преди 8 години
Е как да не пазаруваш от моргите?! Като отидеш в магазин за части или го нямат това което ти е нужно или ако го имат то е китайско и ако изкара 10000 км си направо късметлия!!!По-добре втора употреба ама оригинално!
8
0
 
2
 
! Отговори
4epa преди 8 години
I OHRANIAVANI OT POLICAI !!!!! MAFIA !!!!!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина се умилих от статийката и инфантилните обяснения там :)Примерно:Като имало маркировки те ги хващали?! Хаха :))Ама , разбираш ли.., откак маркировките се махнали.., амии няма хващане бе хора?! :(----А, мисля нещата не са чак толкова сложни:като начало тези дето "ги хванат" е хубаво да получат такова назидателно наказание, че другите *** да не си и помислят за кражба. :)
6
0
 
5
 
! Отговори
Баце преди 8 години
Логиката говори че след наблюдаването на такова явление в страната моргите следва да се регистрират и даржът под особенно внимание от полиция и прокуратура ! Старите бусове са собственост на малки фирми задъхващисе от никъквият пазар у нас
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** не може да се спре да не си купува части втора ръка от бунищата.Спонсорира крадци на драго сърце-нали ще вземе тънко гепеното от някой друг ***.А като му откраднат катафалката му е зле.Ама пак тича по моргите за крадени части и така.
4
0
 
21
 
! Отговори
Кон преди 8 години
И на мен ми направи впечатление - крадецът лъже, а нашите специалисти нищо не можело да направят. И те лъжат. Мафия на дребно.
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Експерта вижда, но крадецът твърди, че...За какво въобще им се плащат заплати на тези полицаи?Да си дойдем на думата, аз интелигентен полицаи не познават. Всички до един са селски хитреци и тарикати на дребно, да прекара нещо на момента и да отчете дейност.
2
1
 
23
 
! Отговори
военен преди 8 години
Всяка вечер поставям едно устройство на *** на колата. Казва се РГД-5! Дано да няма късметлии да го задействат!
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обяснението умно като полицията. Части за коли от посочения период се продават колкото искаш, дори и за автомобили от началото на 80-те. Дрън-дрън!