Афганистанците не са бежанци, а икономически мигранти

"Едва ли човек, който бяга от смърт, нещо подобно ще го уплаши"
27
Афганистанците не са бежанци, а икономически мигранти
Снимка: БТА, архив

Инцидентът край град Средец, при който загина един мигрант от Афганистан, бързо ще стане достояние на всички потенциални мигранти, но това няма да ги спре.

Още по темата

"Те ще знаят, че има такъв случай, но едва ли човек, който бяга от смърт, нещо подобно ще го уплаши", коментира експертът по сигурността Славчо Велков пред Нова телевизия. 

Той припомни за многобройните случаи, при които имигранти се давят в морето, но това не спира бежанската вълна. 

Според него тези мигрантски потоци имат начини да бъдат информирани, независимо къде се намират в света.

Велков смята, че през следващите дни случаят край Средец ще стане повод за коментари по адрес на българските власти, но все пак границата трябва да се пази.

"Без съмнение това е първият случай на загинал мигрант от оръжие на полицай от началото на бежанската криза досега", припомни експертът по сигурността.

"Случаят е без прецедент. За това говори и фактът, че премиерът напусна срещата на високо ниво в Брюксел, коментари имаше и от политици в Европа".

"Афганистанците са хора, които минават през Иран, Турция и се насочват към Европа. Специално за тази група не се знае дали са свързани с някаква групировка, защото не са минали през филтър, но афганистанците са хора, които бягат от страната си поради липсата на сигурност, но те са икономически мигранти, а не бежанци", обясни още експертът.

Интересно е, че такава голяма група се появява навътре на територията на страната, смята  той. Според него групата явно е намерила пролука в границата около село Факия.

"Това не е първата група, заловена във вътрешността на страната, нито ще е последната, а това са хора, които реално са преминали границата, което означава, че тя не е напълно "санирана", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.