Ситуацията край Средец – ежедневие за граничарите

Инцидентът беше въпрос на време, граничарите са на ръба
27
Ситуацията край Средец – ежедневие за граничарите
Снимка: Reuters, архив

Граничните полицаи много често изпадат в ситуации като тази край Средец, където беше застрелян имигрант от Афганистан, коментира Валентин Попов, граничен полицай и председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР пред БНР.

Още по темата

"Има правила за употреба както на сила и помощни средства, така и на оръжие в МВР. Предполагам, че тези правила са били спазени, но не мога да твърдя нищо предварително", каза той.

Според него в ситуация, като тази, в която са били граничните полицаи край Средец, е изключително трудно да се направи правилна преценка на ситуацията и да се реагира адекватно.

Той обясни, че подобни ситуации са ежедневие за полицаите в граничните райони, а групи от по 20, 30, 40 човека, които минават границата са честа практика.

"Твърде рано е да се говори за виновни и силно се надявам, че колегата няма да бъде обявен за виновен, преди да са приключили определени процедури", коментира Попов.

При всички случай трябва да има разследване, но е рано да се говори дали някой ще бъде виновен или не, смята той. Попов беше категоричен, чее било въпрос на време да има такъв инцидент.

"Колегите работят в изключително тежки условия като се мине през чисто битовите условия и честотата на тези командировки. Има немалко случаи, когато хора се командироват за по 15 дни през седмица на турската граница. Граничарите са изключително тежко натоварени, Гранична полиция в момента издъхва", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Разследващ преди 8 години
"Рикошет след изстрел във въздуха..." означава - полицая е произвел изстрел във въздуха, НО НЕ В БЕЗОПАСНА ПОСОКА, на пътя на куршума е попаднала преграда и той е рикоширал посока жертвата. Законите ни са ужасни, но предвид обстановката... нощ, 50+ разгневени *** - гора, мост(там където е рикоширал, хванали са ги под моста), река... и тия вероятно са били вече скапани от дежурства и работа, води до това... Като цяло трябва НОВА ПРАВНА РАМКА ЗА УПОТРЕБА НА ОРЪЖИЕ В ГРАНИЧНИТЕ РАЙОНИ...
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако нашите продажни власти-прокуратура,съд,медии,правителство и всякаква ***,осъдят граничаря,то режат клона на който са се излегнали/не седнали/.Но тогава не трябва да седим и да пишем по форумите и да си чешем езиците,а категорично и ефективно да защитим синовете и съпрузите си ,които рискуват живота си за нас!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брюксел ни каза да си вардим НАШАТА граница, че това не е тяхна грижа. Мисля, че е време да спрем да плащаме каквито и да е пари за имигранти и да започнем да плащаме за погранична полиция/ граничари да вардят границата. Който не желае да влиза по законно установения ред да се счита за терорист и да бъде застрелван на място. Все пак това е граница и това ясно се вижда- телената ограда не е сложена за украса.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ясно, че е ежедневие това за тях и че са натоварени, но не е политкоректно да им се реши проблема, да не би случайно някоя организация по защита на човешките права да обвини българската държава, че се отнася нехуманно с горките "бежанци". Ако не беше този страх от заклеймяване, границите ни щяха да се пазят много по-добре и много по-малко щяха да навлизат в България.
16
0
 
12
 
! Отговори
Дядя Коля преди 8 години
Не мога да си представя как тези"Афганистанци" са успели да достигнат до България преминавайки през Иран ( Където по границата на всеки 500 м. има постове. Доста години скитах в тази държава и видях как се пази граница.) После през Турция. Ами това са повече от 3000 км.А да не говорим за парите. Откъде ги имат? Явно тези младоци не икономически мигранти. Така че първо да се стреля и после да се пита кой какъв е.
15
0
 
11
 
! Отговори
майорски преди 8 години
не един по всеки трябва да се стреля ...... Това е държавна граница ...има си пропусквателни пунктове...да минават там !Който е бил граничар знае за какво говоря ! Ако стрелнат 10 пъти и го раздухат по медийте .....никой няма да посмее да мине от там !Страхът... страхът..... пази не оръжието !
14
9
 
7
 
! Отговори
МУ-ХА-ХА преди 8 години
Боковата (официалната) версия :"Рикошет от изстрел във въздуха е причинил смъртта на имигранта "Ако някой може да обясни как рикошират куршумите от небето да му се даде нобелова награда по физика.Тиквата си лъже както си лъже като играе на карти.само че там му се отвориха и не искат да играят с него.Само простия електУрЪт не му се е отворил ОЩЕ и Тиквун си ги "меша" както си знае (най-нагло).
13
1
 
17
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
А как ли щяха да се почувстват великите ни и мъдри управници ако тези заблудени престъпници влязат в добре охраняваните им жилища, навремето какъв вой беше ,че откраднали портмонето на елена костова а сега направо ще се посерат от страх видните родолюбци!
12
0
 
20
 
! Отговори
Станчо преди 8 години
Защо всички политици и псевдо патриоти сега ОБВИНЯВАТ, къде бяха през годините когато куките се гърчат по границата,когато загинаха затиснати от 50г. камион, когато се крият от дъжда и снега в заслони от найлон, когато времето за отиването и връщането на работното место е повече от самото дежурство ? Защо тази ограда се строи повече от година, това ли е приоритета на държавата или поредния ремонт на цариградско, пари за съдебната власт или нови високопроходими автомобили за граничарите??????????
11
0
 
27
 
! Отговори
gio преди 8 години
това е ГРАНИЦА и всеки оптиваш нелегално да я премине и не се подчинява на дадените указания от граничарите, трябва да бъде спрян с всякакви средства, било то и използването на огнестрелно оръжие.
10
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То се е видяло че ние,запасняците трябва да грабваме оръжието.Границата ни е незащитена!!!На президента и премиера не им пука а на западна Европа още повече.Тези по описание са абсолютни джихадисти!Въпрос на време е кога ще започнат да влизат въоръжени!И тогава ще е късно!Какви експерти,какви още простотии???Това е държавна граница!Който я пресича незаконно и не се подченява на граничните властти подлежи на унищожение!!!Стреля се на поражение!!!Така е навсякъде,така е било и трябва да бъде.И ще
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ ОФИСНИ ПЛЪХОВЕ ДА ОТИДАТ НА ГРАНИЦАТА А НЕ ДА РАЗСЪЖДАВАТ И ДА ДАВАТ ИНТЕРВЮТА...
8
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на граничарите!
7
2
 
60
 
! Отговори
... преди 8 години
Една граница се пази от смели и обучени хора с оръжие. Всеки които прави опити незаконно да премине граница е престъпник и подлежи на законови мерки. Бойчо тиквата трябва да разбере, че с приказки няма как да спре цялата тръгнала към Европа.
6
2
 
49
 
! Отговори
maketo преди 8 години
да пием за смелите граничари а ако требе помощ с четата ке изкопаме кремъклийките от мазата
5
0
 
73
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
Ако - не дай боже - подгонят стрелялия полицай дали ще го защитим с протестни действия?! Аз съм ЗА, защото се убедих, че управляващите (и родните, и тези в Брюксел) си играят игрички. А Меркел направо вкара проблема в цяла Европа.
4
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко, отвори си мозъка !ЕС ли ще ти пази границата , не ги интересува !Плевнелиев нали ревеше че всеки метър тел е против Европейските ценности ! Ще се осъзнаете ама ще е късно !
3
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изпратете оръжие и военни.ЕС няма решение на въпроса . Граница се пази с оръжие а не Бойко да тупа Ердоган !
2
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви "афганистанци", какви пет лева. Това си беше чиста провокация от турска страна.
1
1
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепям действията на граничния полицай стрелял по талибани нарушители на националната ни граница. Време е за мобилизация и да покажем на джихадистите и техните спонсори, че ТУК НЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!