Загиналият мигрант - убит от рикошет

Групата афганистанци не е била въоръжена
Обновена: 16 окт 2015 12:00 | 16 окт 2015 07:09,
205
Загиналият мигрант - убит от рикошет
Снимка: Булфото

Загиналият в Средец мигрант е загинал от рикошет на куршум, изстрелян във въздуха от граничен полицай. Това каза пред "Фокус" главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. Той е ранен в тила, а впоследствие е починал. 

Групата афганистанци, задържани в околностите на град Средец, не е била въоръжена, каза Костов пред Нова телевизия. До стрелба от страна на полицаите, които патрулират в района, се стига, защото вероятните бежанци отказват да спрат след дадено разпореждане.

"Снощи около 22.00 часа наш граничен патрул от трима служители в района на град Средец се е натъкнал на около 50 нарушители. Пристъпват действия към проверката им, срещат съпротива в следствие на което един от служителите използва оръжиев. Стреля във въздуха и по негови данни следва рикошет. Наранен е един от нарушителите, който в последствие почива в реанимацията", обясни Костов.

Той посочи, че в района на местопроизшествието са задържани 54 незаконно проникнали в страната чужденци.

"Първоначално те съобщават, че са с произход от Афганистан. Всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години в добра спортна форма", допълни Костов и допълни, че те са се придвижвали пеш в трудно достъпен релеф в силно пресечена местност.

В 8 часа днес премиерът Бойко Борисов, заедно с главния секретар на МВР Георги Костов, ще дадат брифинг във връзка с инцидента.

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер изразиха тази нощ съпричастност с България по повод вестта за престрелката между незаконни имигранти и органите на МВР край Средец, предаде БТА.

На пресконференция след края на заседанието на Европейския съвет тази нощ в отговор на въпрос Жан-Клод Юнкер отбеляза, че не е уведомен за случая.

Още по темата

"Въпреки това мога да кажа, че ние сме с България", заяви председателят на ЕК. 

"Премиерът Бойко Борисов ми съобщи преди да напусне", поясни от своя страна Доналд Туск. "За мен този инцидент е поредното доказателство за важността на срещата ни днес. Защитата на външните ни граници е най-важното нещо сега. Премиерът Борисов знае отлично, че сме готови да подкрепим България и българската администрация", каза Туск.

Това е първият сериозен инцидент с мигранти в България, която досега беше избягвана от мигрантите, които се отправят към Западна Европа.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
19
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Да бяха ги разстреляли всичките
86
1
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Голям шум, голямо нещо!Ами, ако бяха застреляли полицая, дали щеше да има такъв отзвукНай-много едно съобщение в поредната полицейска сводка.БРАВО МОМЧЕТА! БРАВО БЪЛГАРСКИ ПОЛИЦАИ! ТАКА СЕ ПАЗИ ГРАНИЦА.ТАКА СЕ ПАЗИ РОДИНА!
85
0
 
17
 
! Отговори
Рюхо преди 8 години
55 пръча на възраст 20 - 30 години?Земи тия бежанци!
84
0
 
13
 
! Отговори
az преди 8 години
абе от моста е рикошета стига сте мрънкали..............
83
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Било е под мост, където са се криели хорицата
82
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бяха опукали повече, щеше да хване дикиш, че България има граница и се охранява. Не като гръцката. Сега ще стне "Е оти ручахме жабетата?".Има си междонародно споразумение: който иска да мине границата между 2 мирни държави - кандидатства за виза!
81
21
 
6
 
! Отговори
гошко преди 8 години
Ахахахаха рикошет във въздуха ахахахаха, другият път ще използват тази "версия" и за някой протестиращ или отстояващ си правата човек, ама сега нали е афганистанец няма проблем да ни лъжат от нагло по-нагло.
80
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
strelql vav vazduxa i ot vazduxa reku6ira kakvi laji KAJETE 4E SI GO E ZASTREL1L NARO4NO
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"40 въоръжени афганистанци се опитали да навлязат незаконно" - от първата статия, "Групата афганистанци не е била въоръжена" - от тази статия. Хайде разберете се какво да лъжете
78
2
 
24
 
! Отговори
Браво! преди 8 години
Избивайте ги до крак всеки и всички,които пресичат нашата граница незаконно и не се подчиняват на заповедите на гранична полиция!
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рикошет от моста ли е, под който се криели терористите?
76
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Награда и поздрав за полицаите!Защо ги плюете за това, че са свършили работата си ?!
75
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е преди всичко държавна граница, ако смятате че сме разградена кошара, тогава въпросът е друг.Всеки преминаващ нелегално границата трябва да знае че го грози смърт.Това са от една страна дезертьори, от друга страна попълнение на терористични организации в Европа.След преврата 89-та много мързеливи българи дезертираха от България.Заровиха си главите в пясъка като щрауси, вместо да помогнат за изграждането на по справедлива система.Но това беше целенасочено подтикване към дезертьорство!
74
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ястреб ОсманлиятаА според мен няма никакво значение как е станало. Ключовия въпрос в момента е: Тези хора минали ли са нелегално границата? Значи са нарушители! Тогава какво да ги правят, като са отказали да се подчинят на граничарите? Да ги почерпят и да ги помолят да си вървят? Хайде не се правете на луди, навсякъде по света за нарушаване на закона можеш да бъдеш застрелян, дори не само на границата. Баба ми казваше : да би мирно седяло, не би чудо видяло...
73
0
 
26
 
! Отговори
ss преди 8 години
Сигурен съм че ако обявят доброволно който иска да пази границата и родината с възможност за стрелба с автоматично оръжие по нарушители ще има огромен брой желаещи доброволци. даже ще има по голям ефект от наборната войска, защото доброволците ще са вътрешно мотивирани.
72
0
 
0
 
! Отговори
помагач преди 8 години
До ПешоТОЙ няма РПГ, той има лява и дясна (тупалка)!!! Затова помага!
71
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медал за този граничар, веднага
70
0
 
36
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
През 1966 година видях с очите си, до турската граница, на горски път в района на М.Търново, ген. Кунчо Кацаров и още двама полковници плюс шофьора на машината, с която пътуваха, как се подчиняваха като новобранци на две момчета -- мл.сержант и редник ! Граничарите съвсем уставно и коректно направиха проверка на документите и машината им. Висшите офицери не гъкнаха.Докато единия проверяваше, другия ги държеше на прицел, с палец на предпазителя и показалец на спусъка. Отдадоха им чест и... чао.
69
4
 
2
 
! Отговори
айсиктир преди 8 години
"рикошет на куршум, изстрелян във въздуха""Групата афганистанци, задържани в околностите на град Средец, не е била въоръжена""Стреля във въздуха и по негови данни следва рикошет""вестта за престрелката между незаконни имигранти и органите на МВР"
68
18
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Уж бежанците бяха въоръжени, но нещо не ни показват за какви оръжия става въпрос? Може би с оръжие имат предвид ... ря.зана карабина!??? Изстрел във въздуха ... куршумът рикошира ... и уцелва бежанеца в тила ... който е с лице към тебе ... Понеже съм малко бавен, опитвам се да си представя как е станало това чудо невидяно!!