Убийство на студент – гей грешка

Виновниците могат да избягат, опасява се почернена майка
Обновена: 21 дек 2015 08:13 | 21 дек 2015 07:35, Петя Славова
58
Убийство на студент – гей грешка
Снимка: архив, Булфото
Александър Георгиев (25 г.) и Радослав Кирчев (24 г.), които били част от наказателната бригада за “чистене на Борисовата градина от гейове”, зверски удушили студента по медицина Михаил Стоянов през 2008 г., понеже им заприличал на хомосексуалист. Това става ясно от мотивите към осъдителната присъда на Георгиев и Кирчев, прочетена през юни т.г. от Софийския градски съд, пише в. "Труд".
 
Съдът прати зад решетките Георгиев за 13 г., а Кирчев - за 4 г. и 10 месеца, но ги пусна под гаранции от по 5 хил. и 2 хил. лв. С присъдата не е съгласен съдебният заседател Пламен Иванов. За две години разследващите стигнаха до виновниците, а още три бяха необходими на прокуратурата да ги изпрати на съд.
 
През есента на 2008 г. Михаил завършил семестриално медицина и се подготвял за държавен изпит преди дипломиране, пишат съдиите. Във фаталния 30 септември около 19,30 ч той казал на майка си Христина Стоянова, че ще излезе да се разтовари от четенето. Преди това тя го помолила да й измери кръвното.
 
Той не успял да намери апарата, но усетил, че пулсът й бил ускорен, и й дал хапче. Обещал, като се прибере, да открие машинката за кръвно.
 
Два часа по-късно Михаил бил пресрещнат край алея “Яворов” в Борисовата градина от Георгиев, Кирчев и техния авер Александър Стоев, който е само свидетел по делото. Имало още двама членове на бандата, но те изоставали зад тях, за да дебнат, ако “хомосексуалист” реши да избяга.
 
Георгиев забил юмрук в лицето му. Михаил се строполил на земята, но се изправил и хукнал да бяга. Кирчев, който тогава бил непълнолетен, го настигнал и повалил. Тримата започнали да го налагат с юмруци и ритници, установил е съдът. После един от тях хванал Михаил за шията и му счупил подезичната кост. Притискали го, докато не издъхнал.
 
В мотивите си съдия Атанасов изтъква, че Стоев също е отговорен за кръвопролитието. Преди наказателната бригада да избяга от алея “Яворов”, Георгиев пребъркал джобовете на Михаил и отмъкнал телефона му, който по-късно го издал. Той убедил приятеля си Цветомир да лъжесвидетелства пред полицаите и да разкаже, че намерил случайно джиесема, а после му го продал. “Те няма да намерят твоето ДНК по трупа, спокойно. Ще намерят на някой пед*л”, уверил го Георгиев. Въпреки това Цветомир призна всичко пред съда.
 
“От показанията на приятели и състуденти на пострадалия не беше установено той да е имал хомосексуална полова ориентация”, пише съдия Атанасов. Той отхвърля версията на защитата, че студентът е бил удушен при секс с партньор от същия пол. Защитниците визираха приятеля на Михаил Явор Борисов, с когото били през лятото на море и нощували в една стая. В началото на разследването криминалисти посочиха Явор за убиец, но няколко месеца по-късно делото срещу него беше прекратено.
 
„Опасявам се, че убийците на сина ми ще избягат като двойния убиец от „Соло” Илиян Тодоров. Нищо, че са осъдени на първа инстанция, те сега са на свобода”, заключи Христина - почернената майка на Михаил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: убийствоприсъда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дали е било гей грешка?
43
1
 
13
 
! Отговори
uri преди 8 години
Явно работата е допряла до там,че сами да раздаваме правосъдие, ако Майката беше гръмнала заподозрените за убийци (те така или иначе са неохраняеми навън) и после да съдейства на властите вече щеше да ги е излежала(а и с нашата правосъдна система ) Кво да ги бави,питам Кво, Кой ще я спре,,," грабвайте уружие братя и бой по неверниците политици и пр".
42
2
 
0
 
! Отговори
До 44 преди 8 години
Ми ти не четеш ли бе?Това от дир е първоначалната версия.Тук в статията пише, че по-късно е бира отхвърлена.
41
4
 
2
 
! Отговори
аа преди 8 години
На кое да вярвам? Това кой го писа?dnes.dir.bg/news.php?id=3728712
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До и това го имаше"Се е смятало, че момчето е починало от инфаркт..." Какъв инфаркт на 25 години бе??! Съдебна медицина е станала като от вица за "самоубиеца" дето паднал на ножа 7 пъти...
39
0
 
0
 
! Отговори
и това го имаше преди 8 години
Майка разказва за убития си син13:27 | 12 декември 2008Синът ми беше много кротко момче. Много учешеи работеше почасово в един магазин, за даспечели някакви пари. На 5-ти декемвритрябваше да се дипломира, а вместо това ходя нагробища.Това разказа пред Дир.бг майката на убития 25-годишен студент по медицина Михаил - ХристинаСтоянова.Трупът на Михаил Стоянов е открит от случаен човек вБорисовата градина в София на 1 октомври бездокументи. Първоначално, поради липсата на видимиследи от насилие, се е смятало, че момчето е починалоот инфаркт, но аутопсията показва, че ст
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВ България всичко е възможно.
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как е възможно тия да се разхождат все още по улиците??????
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Око за око зъб за зъб...Това трябва да е правдивото наказание за такъв случай - ако това е истината.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OT SEGA SA UBILI COVEK,KAKVI LI CHTE IZLEZAT OT ZATVORA...
34
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали няма значение дали Михаил Стоянов е бил гей. Все пак има значение дали това са хората, които са го удушили. Е, какъв ще е този мотив да те накара да стискаш шията на някого 10 минути за да го умъртвиш?! При това без да го познаваш, без той да се е съпротивлявал.... Много странна история. И да не потърсиш от кого са космите по жертвата, чия е кръвта под ноктите му, да не потърсиш хората с които си пише по скайп и ICQ... Да не те интересува с кого този човек се е срещал в Борисовата градина..
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма значение дали убитият е бил гей. Но все пак статистически погледната убийствата от ревност в тази съвременна за обществото ни група е по-често срещана. Въобще не става дума за хомофобия тук. И никъде в статията не се споменава, че по убития има ДНК следи от трима различни човека. И каква ирония на съдбата - нито една следа от обвинените.
32
6
 
8
 
! Отговори
sd преди 8 години
Модераторчета жалки, що цензурирате пожеланието ми към тея двамата излишъци?! Не ви се струва хуманно, че им желая да попадат по много пъти на ден под ласките на гейовете в затвора ли? Вие нормални ли сте? Или и вие бродите нощем да "чистите"...
31
8
 
36
 
! Отговори
sd преди 8 години
Момчето дали е било гей или не, е крайно излишно да се знае. Но виж, на тея двамцата *** им пожелавам от сърце да попаднат за дълго в зандана, и там да попаднат на истински гейове.
30
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тези двамата" са представителна извадка - не се заблуждавайте, че са случайност или недоразумение.Задайте си въпроса, колко пъти вие сте поставили под съмнение "истина", която са ви подхвърлили. Ге* ли е - г*й е - крещи бай ***. К*рва ли е - ку*рва е - повтаря като ехо раята и после се изненадва, че ставали подобни "грешки". Болно племе.Малцината свест(е)ни отдавна имат етикет луд/а.Останалите се лашкат като стадо.
29
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доживотен. *** мръсни. Подобни психoпати не се спират до "гейове".
28
5
 
30
 
! Отговори
Pesho преди 8 години
Вие представяте ли си че тия *** във момента са на свобода. Какви закони какви 5 лева. Тия и 20 години ще им е малко а нашите ги пуснали.
27
9
 
9
 
! Отговори
Lyubs преди 8 години
Вие осъзнавате, че съдиите съдят според закона и нямат право да определят наказания и мерки, както им скимне, нали така!? А кои пишат законите?!
26
5
 
3
 
! Отговори
на повикване преди 8 години
Чистя от чистачи
25
23
 
18
 
! Отговори
Чък преди 8 години
Хомосексуализма е извратения и изродщина7, но не е трябвало да го убиват.