Как "Сигма" работела като организирана престъпна група?

Изнудвани шофьори разказват с какво са ги заплашвали
Обновена: 3 яну 2016 08:07 | 3 яну 2016 07:45, Веселина Йорданова
178
Как "Сигма" работела като организирана престъпна група?
Снимка: архив, БулФото

Десетки потърпевши шофьори, изнудвани за рушвети, две проститутки и полицаи свидетелстват в съда срещу бандата на шефа на спецотряда "Сигма" Ивайло Василев, който 19 месеца бе едновременно шеф в МВР и бос на престъпна банда, пише "24 часа".

Престъпната дейност на седем души от специализирания отряд била замаскирана в ежедневните задачи на униформените, разказват техни бивши колеги, които помогнали за разкриването на бандата.

Как работела бандата в МВР? Мобилният телефон на униформен полицай от моторизираната група за бързо реагиране “Сигма” звъни, докато патрулира с мотора си. Той поглежда екрана, където е изписано, че се обажда шефът му. Облеченият в кожени дрехи спецпазител на реда вдига с отговор почти по устав, а от другата страна на слушалката се чува разпореждане: “Действайте по задачите!”

Ако случаен наблюдател стане очевидец на тази сцена ще реши, че така се дава ход на някаква тайна спецоперация, ще се преследва с мотори и задържа някой опасен престъпник.

Но всъщност това е кодираното съобщение на началника, че “хоризонтът е чист” от изненадващи проверки и подчиненият му може да си избере “най-оборотните храсти” в София и да започне да събира рушвети от шофьорите из столицата.

Полицаят, получил кодираното нареждане, пък тръгва веднага да изпълнява дадената “заповед”, защото, освен че иска да изкара дневния си хонорар от между 200 и 400 лева от рушвети, той трябва да заработи и процента, който плаща на началника си, защото Василев едновременно му е шеф в МВР и бос в организираната банда, която е създал в спецзвено “Сигма”.

Цели 19 месеца престъпната група в униформи е действала по описания начин ежедневно из цяла София и около столицата, установи специализираната прокуратура, която предаде на съд преди месеци шефа на “Сигма” Ивайло Василев и шестима от подчинените му. Събираните рушвети от януари 2013 до 30 юли м.г. се изчисляват на повече от 400 хиляди лева, а месечно всеки от седмината полицаи в групата е прибирал между 3000 и 5000 лева от подкупи, сочат оперативни данни на разследващите.

Според събраните доказателства от специални разузнавателни средства и показания на тайни и явни свидетели всеки ден един екип от подкупните полицаи прибирал около 400 лева рушвети на дежурство.

На началника си пък плащали месечна такса от 150 до 400 лева, в зависимост от маршрута и такса дежурство между 20 и 50 лева.

Василев обаче бързо решил, че само “такса” от подчинените му не е достатъчна, и няколко месеца по-късно започнал да взема и между 10 и 20 процента от заработените рушвети на всеки от пазителите на реда, които се съгласили да участват в престъпната му банда, установили разследващите.

Идеята за тайната банда под пагон дошла на Ивайло Василев малко преди коледните празници през 2012 г. Първият избор на новоизлюпения престъпен бос бил кой да бъде дясната му ръка. Без да се колебае, Василев се спрял на дългогодишния си приятел Георги Божилов, който по това време ръководел един от взводовете на моторизираното звено.

Божилов пък бързо преценил, че ще има изгода от така замислената схема и без да се колебае, веднага се съгласил. Още повече че Василев обещал и лично той да покровителства и пази престъпната схема.

Щом се договорил с боса си, Божилов веднага се заел с привличането на останалите членове на групата, като за бандата рушветчии били поканени Йордан Джогански, Филип Макавейски, Владислав Николов, Стойко Методиев и Любомир Любомиров.

За да спазва конспиративност, вторият в йерархията на новосформираната банда в МВР се обадил поотделно на всеки от избраните с едно и също предложение. На никого от тях не казал кои други може да се включат в събирането на рушвети.

На всички бил даден срок от няколко дни по коледните празници да помислят, като на 1 януари 2013 всеки трябвало да отговори дали се включва в тайната рушветчийска организация.

В първия ден на новата година абсолютно всички полицаи, които получили предложение от Божилов, приели “офертата”. И така още на следващия ден започнали тайните дежурства по рушвети на екипите, влезли в бандата на Василев.

Сред любимите места на сигмаджиите рушветчии били районът около Лъвов мост, околовръстното шосе, бул. “България” и някои по-натоварени пътни артерии из Софийските квартали “Лозенец”, “Стрелбище”, “Гео Милев” и в централната част. Наглите ченгета, дори започнали да взимат пари от проститутките, предлагащи платени ласки край столичния къмпинг "Враня", с обещанието да ги пазят, сочат данни на разследването. Освен това издебвали и клиентите на жриците и успявали да вземат и от тях рушвет.

Средната тарифа на полицейската банда била между 20 и 50 лева в зависимост от вида на нарушението, в което са спипали някой шофьор. Най-често водачите били спирани за превишена скорост, минаване на червено, неразрешена маневра и т.н.

Когато хванат пък някой видимо почерпен, но заможен столичанин, мизата скачала от 100 лева нагоре.

Според свидетелски показания на потърпевши шофьори, които са били принудени да дадат пари, полицаите рушветчии “мотивирали” водачите да платят, като ги сплашвали, че за извършените нарушения ще получат големи наказания, дори по-сурови от наистина действащите. Така стресираните водачи били готови веднага да дадат пари, за да се измъкнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: МВРСигма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
2
 
! Отговори
Мариян преди 8 години
Аз не разбрах най-важното - в затвора ли са всичките членове на тази престъпна ***? Моментално уволнени без никакви материални компенсации и тикнати за много години в затвора - това факт ли е или статията има за цел само да напомни на читателя за толерираната безнаказаност по висшите етажи на МВР от държавата в лицето на управляващите и съдебната система?
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли кой да се разрови в структурите на ДАИ. Такъв рекет правят шефовете на тази корумпирана организация и техните подчинени че здраве му кажи. Освен за пари, изнудват хората да ги включват във фирмите им с някакво парично участие от тяхна страна срещу процент от печалбата на фирмата. Сигурен съм че това става със знанието на Главата. Така се пълни и партийната каса на герб. Така се купуват и избори.
99
0
 
10
 
! Отговори
ss преди 8 години
и накрая наказания няма ,тея се пенсионират с 20 заплати и 3 апартамента от рушвети.....
98
0
 
12
 
! Отговори
компетентен преди 8 години
Най голяма вина за създаването на сигма и магистрална полиция носят съответните министри. По корумпирани от тях в досегашната история на МВР няма. И те навредиха на авторитета пътната полиция, въпреки, че и там има много ***.
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АНОНИМНАVAV VELINGRAD UCAT V EDINADESETI KLAS,A NE MOGAT DAPISHAT I NR ZNAYAT TABLIZATA ZA UMNOGENIE.PRIMER: UTERETO--DARVOOBRABOTVANE,TEHNIKUM ZA POTGOTOVKA NA KADRI ZA TURISTI.
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A VIE KAKVO PECELITE CE SHTE GI SADYAT--MOGAL-KRAL.
95
1
 
11
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
Само ще кажа ,че когато се назначават било за пожарната , било за затвора , било за МВР хора- трябва един учител по литература и български език да им проверява молбите и документите за правописни грешки.Днешните младежи не могат правилно да си напишат и попълнят документите.Неудобно е да им правиш забележки кое как да попълнят и да им посочваш грешките.Що за среднисти са не- зная, но нещо куца в образованието.При направени забележки относно грешките се хилят.Що за полицай ще бъде?!
94
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако видите английски полицаи веднага ще разберете,че НЯМА как да даваш рушвет...нашите в България са като събрани от селски събор,само като им видя униформите и......
93
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много е спорно дали "честните" ченгета са хванали лошите...или просто другия шеф е изместил конкуренцията с неговите хора!!!като знам що за човек е ушев....вероятноста да е второто е мноооогоо голяма
92
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия дали са подскачали за 20те заплати а?
91
0
 
25
 
! Отговори
успех преди 8 години
От хората се пенсионират само 5%. Основната *** са полицаи и фалшиви инвалиди. Над 86 % от хората плащат пенсиите но не ги доживяват.
90
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цели 19 месеца престъпната група е действала из цяла София.................че са ги заловили е заслуга единствено на честните полицай убеден съм ... българина е толкова долно, страхливо и продажно същество, че и дупе за сам им искали и дупе е щяло да дадат без да се оплачат или да си помислят, че има нещо нередно тука.Заловили са ги благодарение на това, че правителството си върши работата
89
0
 
9
 
! Отговори
!!!!!!; преди 8 години
Хората идват от село и не са минали обучение как се пише фиш, от толкова дежурство човек забравя и за колко също. Дайте им по един таблет за Коледа с ел. Подпис да могат да попълват ел. Фиша и да му го издаде на място и подпише водача. За любителите на високите скорости и портативен по с терминал за плащане с карта. Успех на начинаещите и за следващата смяна да си обвърже заплатата с броя на събраните суми от нарушения особено по коледните празници.
88
0
 
11
 
! Отговори
Холмс преди 8 години
Нека са живи и здрави честните. Да внимават с газ, калорифер, хлъзгава вана, нервен клошар, семеен скандал, хлъзгава настилка, фалшив алкохол, лекарска грешка. Препоръчвам профилактичен престой в европейски затвор на колегите. Ако се стигне до съд(последна инстанция) то нека е жив и здрав прокурора, съдиите и чистачката на съда Маша. Те да внимават и да вземат достойна сума за това де'ло. Сполай ти сигма, иде ред на алфа, бета, гама...(:
87
0
 
24
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
86
1
 
36
 
! Отговори
Ван преди 8 години
Всъщност мисля, че честните полицаи са свършили толкова добра работа с разбиването на тази престъпна схема че заслужават похвала, бонуси и награди.
85
0
 
37
 
! Отговори
Ван преди 8 години
Все пак добър знак за известен оптимизъм е наличието на честни полицаи които са спрели и изобличили недостойните действия на техните корумпирани колеги.
84
0
 
25
 
! Отговори
Ван преди 8 години
Много лошо положение, с цялата тази вкоренила се корупция в МВР и общото впечатление за неудовлетвореност на хората от полицията, тромавото и несправедливо правосъдие се създава усещане за псевдо-държава която само изисква данъци и такси а това което предлага не е справедливост, социални права и сигурност а корумпираност която спъва всякакъв опит за развитие и подобряване общото положение на всички.
83
1
 
8
 
! Отговори
Tih velikan 681 преди 8 години
Kat Varna sumata kum nachalnicite e 2000 leva mesechno,Sigma Sofiya pasti da yade.No kolkoto i puti da pisha vse mi triyat komentara))MVR Devnya vzemat 5000leva,ako iskash da si kuka tam.Ima magistrala i kup zavodi,plyachkata e sigurna.
82
1
 
39
 
! Отговори
Bobo преди 8 години
Това одавна ни е ясно само неразбрахме Ивайло Василев на кого се е отчитал.