Издирват Георги Георгиев, "изпрал" над 2 млн. лева

В страната ни е действала мащабна схема за точене на пари
26
Издирват Георги Георгиев, "изпрал" над 2 млн. лева
Снимка: БТА

Във връзка с акцията от МВР е обявено издирването на Георги Христов Георгиев, който по данни на полицията е източил над 1 200 000 евро.

По думите на заместник-директора на ОД на МВР - Пловдив Георги Георгиев възможно е това лице да продължава да извършва финансови операции, свързани с изпиране на пари.

Главният прокурор е поискал разкриване на банкова тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи с схемата. Блокирани са сметките на дружествата, които са учредени в поредните дни и са с уставен капитал с по 2 и 5 лева. Уведомени са дипломатическите представителства на засегнатите държави.

По последни данни новосъздадените дружества, чрез които са теглят сумите са 20, а засегнатите от измамата чужди фирми са 10. Извършени са над 20 претърсвания на жилища, офиси и МПС, следствие на което са намерени фирмени и банкови документи, след които има заявки за теглене на големи суми пари и готови декларации от БНБ за целта.

В рамките на разследването ще се провери дали в схемата има намесени и банкери.

Още по темата

Схемата е следната: от имейл, идентичен с този на ръководни служители на търговските дружества, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци, обясни наблюдаващият прокурор от ОП Данаила Станкова пред БТА.

Като основание било посочвано "търговски взаимоотношения", за удостоверяване на които били прилагани неистински договори между чуждестранните и българските дружества. По този начин доверените служители на чуждите дружества са били въведени в заблуждение, които от своя страна нареждали преводите да бъдат изпълнени.

Сумите са теглени от собствениците на новосъздадените фирми с мотива, че това е заем от техни партньори, които предавали парите на двама души, заемащи "второ ниво" в йерархията им.

Акцията е започната на 30 декември 2015 г. и продължава и в момента, като по случая са задържани 14 лица, на 9 от тях са повдигнати обвинения, трима са с постоянна мярка "задържане под стража", а останалите с прокурорска заповед за 72 часа.

По думите на прокурора разследва се "тежко умишлено престъпление против финансовата система - изпиране на пари в особено големи размери, представляващо особено тежък случай".

Румен Попов уточни, че от финансовото разузнаване е подадена информация на ДАНС, че на учредено на 10 декември 2015 г. търговско дружество с капитал от 2 лева са преведени 486 000 евро от френска фирма.

До края на годината са били задържани двама души, единият от които е заявил в банка, че ще тегли в брой 500 000 евро.

От доказателствата по делото е установено, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари, като от клонове на различни банки са били изтеглени в брой суми в особено големи размери - общо над 2 милиона евро.

Тези суми са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди транзакциите. Като основание за извършване на преводите са посочвани несъществуващи договорни отношения между българските търговци и търговски дружества от европейски държави, коментира Румен Попов.

В тази връзка в шест държави, успоредно с това у нас и при непрекъснато сътрудничество, тече разследване за банкови измами.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
образован преди 2 години
Това си е чисто и просто финансова измама, а не пране на пари.
15
0
 
2
 
! Отговори
Мурджо преди 2 години
ЯЯЯЯ , тва е Жоро Жабата от Кючука . Наркоман , крадец , бивш пандизчия . Последно чух и че се е пр........ал. Ако му се сложи малко вълна на главата , се продава за овца . Много е простичък и добродушен . Жабаааа , предай се бе будала !!!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една коса с опашка и едно към едно с Дани Трейо. Или Зиката ама той е у затворо.
13
2
 
0
 
! Отговори
ZABOBOL преди 2 години
Toz' Chingiz han qko prilaga trikovete na severo-iztoka...,kazano na po-nov ezik-na komunizAma.
12
0
 
3
 
! Отговори
гадно преди 2 години
Това белег ли е на едната му буза ?
11
5
 
26
 
! Отговори
Тинев преди 2 години
Много патърдия за някакви си 2 милиона.
А оня дето открадна 16 МИЛИАРДА ?
Кланят му се и го целуват по г--а.
10
0
 
18
 
! Отговори
Тъй, тъй преди 2 години
То и за братя Галеви се провеждаше мащабна акция ..........
9
0
 
7
 
! Отговори
дообре преди 2 години
"Аз знам,че нищо не знам"
Сократ
8
0
 
5
 
! Отговори
ПРАНЕ преди 2 години
СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРАНЕ НА 7МИЛ ЕВРО ,ПРАНЕ
7
0
 
15
 
! Отговори
100% преди 2 години
Няма начин ДАНС и Прокуратура да не знаят КОЙ може да гепи 7мил. евро и да ги изпере,особено като се знае ,че 99% е от Пловдив,КОЙ в Пловдив може да гепи 7мил.евро КОЙ 100% и Бойко се сеща КОЙ,100% е някой много високо в политиката,100% е някой от управляващите
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
> нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци

Сега стана ясно защо го търсят. Защото от запад им бъркат с пръст в...
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво са 2 милона кокошкарска му работа през прехода са изпрани може би 20 милярда....отде се взеха тези молове никнещи като гъби ами бетониранато ни черноморие....то в държава където няма правосъдие и мафията и агенти на чужди държави я управляват естествено безброй схеми за огрбване.
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва пране ли е или кражба?
Ако е пране на 2 милиона лв....смешна история...
В кочината се перат милиарди, а не 2 милиона!
Това и за дечурлигата е ясно...
3
1
 
23
 
! Отговори
ист преди 2 години
Уставен капитал 2 и 5 лева и откриваш фирма да крадеш. В България 2 лева са капитал. Голямо чудо. Тези които промениха закона от 5000 на 2 лева,те са крадците. Гецата е само изпълнител на поръчки. МВР го търси, но гледа да не го намери. Българио, за тебе ли умряха най светлите българи.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей този специ мрака с тази схема. Онея с нигерийските крале и там подобни нищо не струват. Георги за нула време е направил 2 млн. евро.
1
1
 
24
 
! Отговори
да да преди 2 години
Ще go хванат za... шлифера... или там каквото е под шлифера :)