Търсим палестински убиец, постоянно пребиваващ у нас

Избягал от затвора през 90-та, в България е от 2012-та
Обновена: 12 яну 2016 13:31 | 12 яну 2016 13:22,
10
Търсим палестински убиец, постоянно пребиваващ у нас
Снимка: МВР

Във Върховна касационна прокуратура е постъпила молба от съдебните власти на Израел за екстрадиция на палестинския гражданин Омар Зайед, съобщиха от прокуратурата.

Той се издирва от израелските съдебни власти за доизтърпяване на остатъка от наложеното му наказание "доживотен затвор" от съд в Йерусалим на 23 декември 1986 г.

Зайед е бил осъден за това, че на 15 ноември 1986 г., в съучастие с други двама души е убил Елияху Амеди. През 1990 г. той е успял да избяга от затвора Аялон, след като е бил хоспитализиран в болница във Витлеем.

Палестинецът има издадено разрешение за пребиваване в България и му е предоставена карта на чужденец на 15 ноември 2012 г.

Израел е изпълнила изискванията за изпращане на официалната молба за екстрадицията и останалите документи на Европейската конвенция за екстрадиция, поради което са изпълнени условията за предварително задържане на Омар Зайед.

Властите на Израел са дали гаранции на българските съдебни власти, че ако Зайед бъде екстрадиран, няма да бъде обект на насилие, мъчения или жестоко, нехуманно или унизително наказание. Правата на Зайед във връзка с наказателното производство, водено срещу него, и изпълнението на наложеното му наказание, ще бъдат гарантирани в съответствие с изискванията на международното право, посочват от прокуратурата.

След постъпването на молбата за екстрадиция, с постановление на ВКП, е разпределено на СДВР задържането на Омар Зайед за 72 часа. До настоящия момент Омар Зайед не е открит от СДВР. Обявен е за общодържавно издирване, което продължава, добавят от прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
ггфгх преди 8 години
Доживотен затвор !!!Няма да бъде измъчван
4
1
 
5
 
! Отговори
neo5 преди 8 години
Хаа! Комшията какво прави в сайта тука?! :)
3
1
 
9
 
! Отговори
www преди 8 години
Как се казваше министър-председателят към датата 15 ноември 2012 г.?А вътрешният министър?
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тук ще е ,къде другаде може да отиде убиец ?
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
toi beshe patriot edno vreme.