Спипаха престъпна група за финансови измами

Задържани са трима, измамите били за стотици хиляди лева
13 яну 2016 22:23, Анисия Иванова
6
Спипаха престъпна група за финансови измами
Снимка: Reuters, архив

ГДБОП разкри организирана престъпна група за финансови измами, а спецпрокуратурата вече е повдигнала обвинения на трима души за финансови престъпления за стотици хиляди левове, извършени в Стара Загора и София. 

При спецоперация в града на липите са задържани трима участници в организираната банда, извършени на територията на града и в София.

Според събраните до момента данни групата е действала от януари 2014 г. и е извършила измами за стотици хиляди левове. Членовете й действали по схемата с фиктивен финансов посредник при купуването на търговски дружества.

За целта двама от тях използвали фирми, регистрирани в офшорни зони, най-вече в Кипър и Англия. Чрез фирмите упълномощавали подставени хора, подбрани от лидера на групата, които изпълнявали ролята на "лицата" на сделките.

Те трябвало да демонстрират пред жертвите на измамите добро материално състояние, коректност, добронамереност и отлично познаване на материята, свързана с инвестиционни посредници, дружества и инвестиционни фондове.

Ролята им била и да убеждават "клиентите" да приемат условията, които им предлага купувачът, а именно – плащането да се извърши на няколко вноски, като първата да е в деня на получаване на одобрение за сделката от Комисията за финансов надзор /КФН/.

Организираната престъпна група използвала периода от подписването на договора за продажба до даването на одобрението на КФН и изтегляла наведнъж или на няколко транша наличните пари в банковите сметки на "купените" дружества.

Така в деня на падежа за първата погасителна вноска продавачите не само не получавали договорените суми, но и разбирали, че парите им са изтеглени. Сумите били източвани в определени банкови сметки на различни банкови клонове в страната, като веднага след това били теглени кеш от "мулета", набирани и вербувани от двамата участници с обещания за огромен хонорар.

За "мулета" били подбирани сигурни хора, които при задържане не биха предали участниците в групата.

По време на тегленията тримата членове на организираната престъпна група охранявали подставените лица и прибирали парите, за да бъдат разпределени между всички участници в престъпната схема. Установено е, че по този начин от 9 юни до 22 юни 2015 г. само на едно търговско дружество те причинили имотна вреда в размер на 498 382,56 лева.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на тримата участници в организираната престъпна група е наложено прокурорско задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагането на мярка за неотклонение "задържане под стража" на тримата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kato ima tolkova *** da se vrazvat na podobni shemi shte ima izmamnici. To shefa ba KFN si e naj golemia:) kupuvaite smelo
3
0
 
2
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Излиза, че законът е нарочно така лошо направен, че да са възможни подобни измами. Май измамниците са писали сега действащите закони в България ....
2
0
 
1
 
! Отговори
Jiten ofshor преди 8 години
Puskat ofshorki v bg - puskat si sami bombite v ms i ns:-):-):-):-)
1
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко че са ги хванали.Риск печели риск губи.С честен труд в БГ.нищо не става,освен да преживяваш .