Как фирма фантом открадна 1 млн. от Карлово?

Замесените не са наказани, заемат държавни постове
Обновена: 21 яну 2016 10:39 | 21 яну 2016 10:37,
29
Как фирма фантом открадна 1 млн. от Карлово?
Снимка: Reuters, архив

Община Карлово е превела един милион лева на фирма-фантом. Всички замесени в обира на обществени пари са известни, но разследването на прокуратурата се води срещу неизвестен извършител. Замесените служители продължават да заемат държавни длъжности и разпределят още публични финанси.

Аферата, която води до кражбата на един милион, започва с добри намерения. Установено е, че тръбите на част от водопровода на Карлово са канцерогенни. Осигурени са държавни пари за подмяната им с безвредни. Случва се през 2009 г. по време на мандата на бившия кмет Найден Найденов.

"Кметът на града си избира една фирма. Конкурсът беше отпаднал и тук конкурс нямаше", каза пред bTV Петьо Енев - бивш общински съветник в Карлово.

Общината превежда 1 милион лева на избраната без открит конкурс фирма "Хидроконсулт инженеринг" - София.

"На следващия ден, след като е преведен този милион, се сменя собствеността на фирмата", обясни Петьо Енев.

Точно 24 часа след като общината превежда милиона, фирмата е продадена веднъж, а после още веднъж, за да стане собственост на безимотен ром от Видин. Парите са загубени завинаги, а 7 години по-късно карловци продължават да пият вода от канцерогенни тръби.

"Зам.-кметът е подготвил сделката в качеството си на кмет. Има това право и я е направил. Въобще нямам идея какво се е случило. В момента не мога да говоря", оправдава се бившият кмет Найден Найденов.

По думите на бившият зам.-кмет Ганчо Караджов обаче той нямало как да разбере, че фактурите са фалшиви. Фалшива се оказва и банковата гаранция, става ясно от материалите по досъдебното производство.

Бившият зам.-кмет разказва, че същата схема е приложена от същия бизнесмен и в други общини - Благоевград, Видин, Лом. С негови фирми. С неговото име като собственик.

Собственикът на фирмата, която прибира 1 милион от община Карлово, е 30-годишният по време на сделката, бивш полицай Петър Петров.

Бившият полицай и бизнесмен с противоречива репутация не отговаря на служебния си адрес.  Подобно на банковата гаранция и фактурите, предоставени на община Карлово, домашният адрес на Петър Петров също се оказва фиктивен.

Районната прокуратура е издала постановление за спиране на наказателното производство по случая. А причината за спирането – "извършителят на деянието не е разкрит".

След поредица от жалби от настоящия кмет на Карлово, случаят е поет от Пловдивската окръжна прокуратура.

Седем години по-късно канцерогенните етернитови тръби продължават да носят водата за хората в Карлово. 1 милион лева от парите на хората са загубени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Районната прокуратура е издала постановление за спиране на наказателното производство по случая. А причината за спирането "извършителят на деянието не е разкрит".С сигурност една прилична сума е отишла там, съдебната система е основен регулатор на подобни сделки. без тяхна подкрепа подобни сделки са немислими.
22
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Поне 700000 лв. са ги прибрали кмета, зам.кмета и съветниците(вероятно и министъра), от които е зависила поръчката и финансирането.Случайни фирми не печелят обществени поръчки над 10000 лв.,че дори и за по-малко алчнеят общинарите и кметовете. Всичко е нагласено !
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОЛИЦАИТЕ СЕ СКАСАХА ДА КРАДЪТ
20
1
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 8 години
Направиха го началник на интендантско обслужване. Мдаааа.
19
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Не мога да повярвам,че всичко това се случва. Къде живеем,хора?
18
1
 
7
 
! Отговори
Капитан преди 8 години
Тоя *** Караджов още ли е началник в Министерство на отбраната.
17
0
 
14
 
! Отговори
Бо преди 8 години
И да намерят бившият полицай, нищо не могат да му направят защото така са направени законите - да се краде безнаказано! Няма такава държава!
16
5
 
6
 
! Отговори
BG преди 8 години
От комунисти какво друго може да се очаква ?!??! Найден Найденов е карловската версия на Ирина Бокова !
15
1
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Такива новини (а и са през ден) избиват носталгията ми с шамар. Честно казано дори и на почивка не ми се връща в България, щото само се пазиш от каде ще те излъжат или ограбят. А недай си боже да се разбере че си и по-добре материално загазил си от всякаде. Жалко за останалите все още свестни хора които няма да имат друг избор освен да се присъединят към мафията или да бъдат бройкани.
14
0
 
8
 
! Отговори
Сашо до 14 преди 8 години
Търсещите го мислиш, че не са намазали ли
13
0
 
3
 
! Отговори
😃 qq преди 8 години
Are bockoooo premira hvashtaiiii chengeto za ushite I da zaminava da smenq tribute na horata.
12
0
 
4
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
Абе,изучихта се как да правите далаверите...
11
0
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
...и даскала
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега какво !? Никой не може да намери бившият полицай Петър Петров ?
9
0
 
10
 
! Отговори
Eee преди 8 години
Ееее не се наядоха тия ***!!!
8
1
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
България е най-богата от към крадци в ЕС. Което разбирасе се дължи на най-корумпираната правораздавателна с-*** в Съюза!
7
0
 
40
 
! Отговори
румбата преди 8 години
Разбрахте ли сега, че се опитват постоянно да ни наложат ,че България е бедна държава? България НЕ е бедна държава, а в България много се краде-безнаказано. За съжаление-от всеки! Всеки краде ли-краде-пееше още по време на соц.-а Тодор Колев.
6
0
 
27
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Кмета, полицая ... само попа липсва.
5
1
 
18
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
ЩОМ ТУРСКИ ТЕРОРИСТИ МОГАТ ДА СА ХИДРОСТРОИТЕЛИ....ЗАЩО ЕДИН ГОРД МИЛИЦИОНЕР ДА НЕ БЪДЕ....АМИ ОТКРАДНАЛ ДА НЕ Е БИЛ САМ...В ЛОМ ПОНЕ ЗНАМ КАК СЕ СТРОИ...МОЖЕ ДА ПОСТРОИШ ПЪТ КОЙТО НИКОГА НИКОЙ НЯМА ДА ВИДИ....
4
0
 
31
 
! Отговори
Офф преди 8 години
Само крадци и мошеници сме събрани в тая България. Омръзна ми вече!!!