Крадци от провинцията погнаха домовете и на столичани

Влизат за 8 секунди, дори стопаните да са си у дома
24 яну 2016 16:08, Петя Славова
40
Крадци от провинцията погнаха домовете и на столичани
Снимка: архив, Reuters

Гастрольори от провинцията атакуват жилищата на столичани. Статистиката в едно от районните полицейски управления показва, че от 100 задържани крадци 98 не живеят в София, предупреждава БНТ.

Все по-често престъпници обират апартаменти, прониквайки не през входната врата, а през прозорци и балконски врати. Дограмата съвсем не е проблем. Влизат за рекордните 8 секунди и то само с една отвертка. Често пъти стопаните са си у дома. На този фон разкриваемостта на домашните кражби в София е между 10-15 %.

Оказва се, че престъпниците не се плашат, ако собствениците на домовете, които ще обират са си вкъщи. Често влизат през балконската врата и се заемат с отмъкване на ценности, докато живущите спят. 

Друг път бруталните бандити влизат по обяд, докато хората са на работа, без да се притесняват, че ще ги види някой съсед. Направо разбиват вратата.
 
Крадците задигат предимно техника и ако имат късмет да видят и нещо по-ценно, също го прибират.
 
До крадците обаче се стига трудно, признават от полицията. Откраднатото се продава бързо, а следи рядко остават.
 
Често престъпниците дори не разхвърлят апартамента. Човекът влиза в жилището си. Всичко му е подредено и не забелязва първоначално, че му липсват вещи, пари, ценности, които впоследствие ги установява и вече е заличил следите, - казва Александър Пецов, началник сектор ,,Кражби" в СДВР.
 
Голяма част от обирите стават през балкона. Отварят вратите и прозорците на дограмите само с отвертка или ръчна бормашина. Оказва се, че уязвимите са не само апартаменти на първия и втория етаж, а и тези, които са на последен. Крадците влизали от балкон на балкон.
 
Освен от слабости в дограмата крадците се възползват и от груби грешки при избора на врата и ключалка. Според специалисти е важна не само самата врата, но и ключалката да е добра.
 
Според полицията, имало спад от 6 % в столицата на домашните кражби през 2015 спрямо 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
56
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Дано тези крадци да са в добро здраве, че ако ги набарат някъде и изядат по няколко шамара да не колабират, че тогава става страшно за собствениците, започват се едни обяснения, едни не правителствени организаций и какви ли не оше глупости.
2
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При тази съдебна система крадците са безнаказани. Те го хванат и после го пуснат , че кражбата била маловажна . Видео снимка пък не било доказателство. Е и сега какво да правим. Единственото нещо е въоражаване на народа и кражбите спират за 20 дни .
1
10
 
31
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Естественно. Никои крадец не атакува дом в собственният си град.