Крадци от провинцията погнаха домовете и на столичани

Влизат за 8 секунди, дори стопаните да са си у дома
24 яну 2016 16:08, Петя Славова
40
Крадци от провинцията погнаха домовете и на столичани
Снимка: архив, Reuters

Гастрольори от провинцията атакуват жилищата на столичани. Статистиката в едно от районните полицейски управления показва, че от 100 задържани крадци 98 не живеят в София, предупреждава БНТ.

Все по-често престъпници обират апартаменти, прониквайки не през входната врата, а през прозорци и балконски врати. Дограмата съвсем не е проблем. Влизат за рекордните 8 секунди и то само с една отвертка. Често пъти стопаните са си у дома. На този фон разкриваемостта на домашните кражби в София е между 10-15 %.

Оказва се, че престъпниците не се плашат, ако собствениците на домовете, които ще обират са си вкъщи. Често влизат през балконската врата и се заемат с отмъкване на ценности, докато живущите спят. 

Друг път бруталните бандити влизат по обяд, докато хората са на работа, без да се притесняват, че ще ги види някой съсед. Направо разбиват вратата.
 
Крадците задигат предимно техника и ако имат късмет да видят и нещо по-ценно, също го прибират.
 
До крадците обаче се стига трудно, признават от полицията. Откраднатото се продава бързо, а следи рядко остават.
 
Често престъпниците дори не разхвърлят апартамента. Човекът влиза в жилището си. Всичко му е подредено и не забелязва първоначално, че му липсват вещи, пари, ценности, които впоследствие ги установява и вече е заличил следите, - казва Александър Пецов, началник сектор ,,Кражби" в СДВР.
 
Голяма част от обирите стават през балкона. Отварят вратите и прозорците на дограмите само с отвертка или ръчна бормашина. Оказва се, че уязвимите са не само апартаменти на първия и втория етаж, а и тези, които са на последен. Крадците влизали от балкон на балкон.
 
Освен от слабости в дограмата крадците се възползват и от груби грешки при избора на врата и ключалка. Според специалисти е важна не само самата врата, но и ключалката да е добра.
 
Според полицията, имало спад от 6 % в столицата на домашните кражби през 2015 спрямо 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Битови кражби ще има докато има заложни къщи и безконтролна продажба без документи. Също така всеки, който купува крадена стока е съучастник в кражбата. Това е масова практика. А после се хвалят с покупката си, щото е яко на далавера. Подобни селяндурски тарикати с нищо не са по различни от крадците.
22
1
 
7
 
! Отговори
Базаков преди 8 години
Мисля, че е вярно. Даже в центъра ти звънят и търсят помощ. Ако нямате уговорка, не им отваряйте.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес.бг, какво е това заглавие? "Погва" се нещо, което може да бяга! Напънете се, може и да измислите друг по-подходящ глагол!
20
1
 
1
 
! Отговори
.. преди 8 години
По точно калашника :D
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То па у София едни софияни та нема кой да ги види.Абе 99% са преселници от селата,ама по различно време.Та тези ,който са се преселили в по ранни години вече се смятат за "столичани".ха ха ха ха ха ха .................смееееееееееххх!
18
2
 
24
 
! Отговори
еми преди 8 години
.. ще крадът .. нали "тяхната полиция ги пази". Тез дебели трътльовци освен да джобят тинейджъри по градинките и да водят "статистика" на престъпността за друго не стават - машини за л.***.
17
3
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 8 години
То се вижда кой за какво е роден. Удари си една злобарка и продължавай да мечтаеш за стената. Може пък да стане само със силата на ума...ако го имаш въобще☺
16
7
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 8 години
Ами издигни де, ама как да стане като на вързано куче хляб не можещ да дадеш. И стена да тръгнете да строите, пак селяните трябва да ви я направят.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте сега, в макаровеца пълният е с 8, първите два са стоп но не това е важно. Важно е, че 8мият етаж е доста високо и да паднеш без да искаш от терасата е кофти работа. Лети се доста време.
14
5
 
13
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Това не е вярно!Това е една провокация против държавата и правителството!
13
10
 
35
 
! Отговори
Дядо Марин преди 8 години
До Анонимен 10Ех моето дете, пък ако знаш колко по-различно беше преди да въведат софийското гражданство. Тогава всички бяха родом от града и той им беше мил. Това дето го въведоха комунистите с гражданството съсипа града, много неудобни на партията люде бяха принудително изселени и въдворени да живеят другаде а тук пък докараха цяла сюрия комсомолци и им дадоха гражданство. Техните деца сега са най-големите софиянци, с най-големите претенции.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадци от провинцията погнаха домовете и на столичаниГРЕШНОКрадци ОТ СЕЛО погнаха домовете и на столичани, които са ОТ СЕЛО или НА СЕЛОПРВИЛНО
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я.. Селото се указа право във града :).
10
4
 
34
 
! Отговори
12 преди 8 години
Броят на полицаите е огромен, ама броят на крадците също е огромен, броят на тези, които купуват крадено имущество защото е евтино и не им дреме,а после реват, че имало кражби е огромен, броят наркомани е огромен, броят келешчета, на които мама и тати са им казали "ти маминото си най-шареното гардже, ти си на мама и тати тарикатчето, мани го оня простия нека учи той е *** зубър а ти си на мама готиното" е колосален. На практика имаме най-малко полиция спрямо броя *** на глава от населението.
9
4
 
52
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Че от какво да се притесняват крадците? Полицаи може да видиш само когато стане дума за 20-те им заплати да се орежат!Тогава наизпълзяват от дупките като ***. От друга страна, законотворците са взели всички мерки престъпниците да са си у дома, дори когато обират чужди къщи! Те имат Права и с праст неможеш ги пипна! Да му мислят потърпевшите! Случайно някои и да го хванат има си /нещо като/ съд където с-у съответна сума я си под домашен арест, я на Малдивите......
8
2
 
34
 
! Отговори
боко преди 8 години
Е, то на село не е останало нищо за крадене, освен да дядо телевизора (В.Търново84), транзистора ВЕФ, няколко лопати, мотика, тесла, трионче..., които при сегашните цени на желязото си е пълна загуба само носенето до пункта.
7
2
 
32
 
! Отговори
СТАНКЕТО преди 8 години
ДРАГИ СТОЛИЧАНИ,ЗАПОВЯДАЙТЕ В ДУПНИЦА/СТАНКЕТО/.ВАШИТЕ КОЛИ ВЕЧЕ СА ТУК.
6
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да,така е защото цялата *** на България дойде в София! А преди да премахнат софийското жителство,София беше съвсем друг град.
5
3
 
38
 
! Отговори
Боколенд потъва преди 8 години
"На този фон разкриваемостта на домашните кражби в София е между 10-15 %."После Тиквата и Бъчварова се чудят защо ги мразят хората и защо им искат оставките :)
4
1
 
21
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Не разбрах само от какво да се плашат крадците?