Да ти вдигнат колата с "паяк"... ама завинаги!

Бум на изобретателни кражби на автомобили отчитат от МВР
17 фев 2016 08:52,
53
Да ти вдигнат колата с "паяк"... ама завинаги!
Снимка: Булфото, ахрив

Бум на кражбите на коли от началото на годината отчитат отново от МВР. Този път обаче апашите са доста по-изобретателни. Те свиват колите не как да е, а с паяк.

Сигналите за откраднати коли с паяк и репатрак само за последните 3 месеца са 47.

Возилата се "вдигат" най-често в центъра на София, и то в сутрешните часове. В 76% от случаите автомобилите са с регистрация от провинцията. Крадат се не само скъпи возила, а и такива с цена между 5000 и 10 000 лв.

В повечето случаи собствениците получават информация, че колата им е вдигната с паяк от работещи в близост магазини или охранители. Според разказите на очевидци апашите не се притесняват от никого, носят униформи и разговарят с минаващите хора.

"Единият дори даваше съвет как не трябва да се паркира така неправилно, а на мен ми се видя, че на предното стъкло на вдигнатата кола имаше талон за паркиране. Казах го на двамата мъже, защото не видях полицай с тях, но те ми обясниха, че не е правилно попълнен и се използва повторно. Замълчах си, защото наистина не го разгледах подробно на стъклото. След ден разбрах, че човекът не е намерил колата си на нито един наказателен паркинг", пише в показанията си случаен свидетел на кражба с паяк.

Разследващи разказаха, че не са малко случаите и в които коли се крадат с репатраци. Става дума най-често за наистина закъсали автомобили на пътя, които чакат помощ.

"Хората вече не седят при колите си както едно време. Заключват или направо тръгват за помощ. Но вместо нея сигналите следят крадци, които директно отмъкват автомобила за части или пък го ремонтират и го изкарват през границата", обясниха криминалистите пред "Монитор".

Този род кражби започват у нас преди около 5 години. Тогава автоджамбазите първо се пробват в периферията на София и по Околовръстното шосе. Сега обаче безпроблемно навлизат в централна градска част, особено в районите на разширение на зелената зона за паркиране. Откраднатото се разфасова в автоморги в "Люлин", твърдят запознати.

Друга група действа предимно в района на северните квартали и центъра около жп гарата. Те предпочитат да работят вечер и вдигат по-стари коли, дори такива, които не са в движение. Разглобяват ги на части в района на "Илиянци", след което ламарините предават за скрап, а частите се пласират по малките магазинчета на столичната улица "Цар Симеон".

Тези с репатраците са главно в районите на "Дружба" и "Младост". Те отмъкват всякакви коли, които са оставени от собствениците си на по-широките булеварди. Рядко влизат в междублоковите пространства, за да крадат. Основно разфасоват колите в малки гаражи около гара Искър.

Разследващите са влезли в дирите на крадците, но досега нямат успех да заловят самия паяк, докато прекарва откраднатия автомобил. Във всички останали случаи няма как да се докаже, че с този вид превозно средство се извършват кражбите. Причината е, че крадците са се изхитрили и са регистрирали действаща фирма за изкупуване на коли за скрап или за оказване на пътна помощ.

Жертвите на кражбите сами издирват крадците в интернет. Специално за хората, чиито автомобили са отнети, в интернет има създаден сайт "Антиджамбаз", както и Facebook група. Там могат да бъдат подавани сигнали, да се обявяват коли за издирване и да се търси помощ и съвети срещу набезите на автоджамбазите.

Другата цел е да се попречи на крадците да пласират частите в автоморги или магазини втора ръка. Последните откраднати автомобили по информация на "Антиджамбаз" са "Мерцедес Ц220", който е изчезнал от "Люлин 6" на 9 февруари, и БМВ е46 320д, което ден по-късно е откраднато от "Обеля 1" в столицата. Само от януари насам в сайта са регистрирани 18 кражби на автомобили, само за територията на София.

Кражбите с репатрак или с "паяк" обаче не са сред най-нестандартните. Автоджамбазите са станали толкова нагли, че дори използват услугите на легални транспортни фирми и "Пътна помощ". Викат репатрака на адрес, като казват, че са закъсали. Представят фалшиви документи и лични карти, колата се вдига и се доставя на посочения от тях адрес посред бял ден. После "действат" на спокойствие.

Като превенция срещу кражбите донякъде помага монтирането на допълнителни имобилайзери на двигателя, твърдят криминалисти.Те обаче също вече лесно се обезвреждат. От МВР довериха, че по техни данни едни от най-големите играчи в сферата на автокражбите в столицата са хора от далечни точки на България.

Група от Врачанско се е специализирала в противозаконното отнемане на коли среден клас, пазарджишки джамбази пък се фокусират само на БМВ и "Ауди", трета група от Северна България краде джипове, а банда от Южна България се е съсредоточила главно върху лимузините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: МВРкражба на кола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24Лъжеш. Нама маркирани с жълто точки които да контролират в докумените, и дори да има ти не можеш да ги видиш. Глобили са те, отказали са да вземат рушвет и сега си изкарваш злобата. Още много има да патиш.
22
0
 
38
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Добре де, като подозират кои са групите, толкова ли е трудно да ги сгащят или да ги "респектират" едно хубавичко ? Или просто играят в схема с тях и си делкат печалбата, а собствениците на коли да го д***хат.
21
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При комунизма при управлениети на правешкия диктатор Тодор Живков ставаха много повече кражби, но полицията и комунистите криеха от народа.
20
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора за каква полиция говорите? Вчера ме спират две млади рушветчийстващи киячета бил съм говорил по телефона, та докато се разправям с корумпетата, гледам в документите им, нещата които трябва да контролират са маркирани с ярко жълт маркер.И те бяха, колани,говорене по телефона, каране на халогени, фаровете през деня и още две простотии които не видях. Смятай колко са загубени, щом излизат на улицата с подчертани пет шест неща и нищо друго не ги интересува, освен да дремят стресирани до пенсия
19
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато няма държава така става. Престъпниците стават нагли, хората емигрират, пенсионерите страдат, млади хора си отиват без време... По зле сме от африканските страни...
18
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не могат да арестуват паяка докато краде колата, тогава да си подават оставките. И да не пушат цигарки после и да не блокират столицата. Аман от търтеи. Нищо не можел да направи. МИ ТОВА МУ Е РАБОТАТА!
17
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма държава и ето ги резултатите. Пожарникаря да реже лентички с дебелото Лиле и да се тупа в гърдите. И по зле ще става с мутри комунисти и ДС в управлението.
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Терминал 2!!
15
0
 
22
 
! Отговори
tıp&#30 преди 8 години
От ясно по ясно, бандата крадци работи съвместно с привилегированите, автоджамбазите на Горубляне и т.н. координатори. МВР нямат сметка да ги хванат и както на запад колите да се паркират дори без да се заключват, понеже едно изворче ще пресъхне.
14
0
 
11
 
! Отговори
az преди 8 години
някой успява ли да намери сайта на "Антиджамбаз"?
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо общо с Европа няма този народ. Българите не харесват в ЕС и е добре ЕС да отстрани България.
12
0
 
43
 
! Отговори
men преди 8 години
Къде е държавата като толко ясно и подробно е описано как се случва ... значи е ясно а се правим на разсеяни ....защо си плащаме данъци тука за да храним крадливите и полицаите ли
11
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еййй, българите освен нови методи за кражби нищо друго не могат да измислят.
10
0
 
69
 
! Отговори
МВР да се закрие преди 8 години
Накратко: МВР не работи и трябва да се закрие.
9
0
 
47
 
! Отговори
Мнение-продъж преди 8 години
Единия не търси престъпниците, другия не събира доказателства като хората, третия ги оправдава - това е порочния кръг, от който страдаме ние данъкоплатците. Всеки по една или друга причина не си върши работата ИЛИ НЯКОЙ МУ ПРЕЧИ да си я свърши. Това трябва да престане.
8
1
 
61
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
На мен са ми крали кола веднъж и не ми я върнаха, зная какво е чувството. Моето мнение е, че за всяко неразкрито престъпление държавата да дължи неустойка към данъкоплатеца. Парите да се вземат от работещите служители, които не са си свършили работата - полиция, прокуратура, съд. Едно се убедих - всичко се знае в тази държава и всяко едно престъпление (освен тези неочакваните от битов характер) може да се разкрие в рамките на няколко часа до дни.
7
2
 
39
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Хората да си вадят разрешително за оръжие, да си купят оръжие и държавата да оправи закона за носене и използване на оръжие. Да видите тогава как кьорав автоджамбаз няма да стъпи на улицата ви. Като му пуснат едно олово и другия път ще се замисли дали да отиде на същата улица да краде, пък било то и с паяк.
6
0
 
61
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Хората спряха да правят КАСКО и кражбите започнаха... Може би е случайност...
5
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България няма съд и прокуратура и това улеснява крадци, убийци и всякакви подобни.
4
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ МИЛИЦИОНЕРИ, КОИТО НАРОДА ХРАНТУТИ- НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО!КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РЕШИ ВЪПРОСА С ТЕЗИ ТЪРТЕИ!Незаконни "паяци" в центъра на София???????Как е възможно??????На Витоша трактори и Фадроми орат земята, милицията не знае на когО са ??????????????????? КЪДЕ ЖИВЕЕЕМ????????????