В Добрич стартира кампания срещу телефонните измами

Листовки и беседи ще помагат на възрастните хора
17 фев 2016 14:30, Красимир Ангелов
6
В Добрич стартира кампания срещу телефонните измами
Снимка: Dnes.bg

С призива "Стоп - не давайте пари на измамници", който ще бъде разлепен в хиляден тираж по входовете на жилищни сгради, областната управа и областната дирекция на МВР в Добрич започват кампания срещу телефонните измами.

Проблемът, предизвикан от този род престъпления, е изключително тревожен, а с общи усилия можем да постигнем повече за сигурността на гражданите, обяви за съвместната инициатива областният управител Детелина Николова на среща с Областния съвет на Съюза на пенсионерите и представители на местната власт.

"Позвънете на близките си - задължително от друг телефон!", е сред съветите в своеобразния наръчник, който ще достигне и до пенсионерски клубове, читалища, магазини. Големи търговски вериги в Добрич вече са дали съгласие по локалните им радиоуредби също да звучи апелът за бдителност.

И Регионалният инспекторат по образованието ще помогне в кампанията чрез родителски срещи и информиране на учениците, които обичайно са внуци на потърпевшите от измами.

Напоследък измамниците дават указания на възрастните хора да хвърлят пари от терасите на жилищата си. Така се избягва прекият контакт между тях, а потърпевшите не могат да дадат никакво описание на участниците в схемата и залавянето им става трудно, поясни директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Веселин Колев.

По думите му измамниците влизат в много роли - от мними лекари, посредници в сделки, техници на електроразпределително предприятие до лъжливи полицаи и дипломати. От полицията са предупредили касиери в банкови клонове да напомнят на възрастните хора, когато теглят големи суми пари, за телефонните измамници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
inatut преди 8 години
А ало бабичките, кога ще ги глобяват, че се опитват да подкупват я полицай, я прокурор..
4
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 8 години
до коментар 3Да допълня:Да, типично по български - вместо да се премахнат причините /да се хванат и накажат ало-измамниците/, у нас се акцентира в/у последствията /предимно пенсионерите/.Да ви учудва това?Така е във всяка сфера от живота ни.Некадърна и корупционна работа.
3
1
 
2
 
! Отговори
Америка vs България преди 8 години
Тревожно е ,че всички знаят ,че ДКЦтата и болниците подават лични данни на дементните старци към за престъпниците и никой нищо не прави !
2
1
 
7
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Типично по български, вместо полицията и прокуратурата да си вършат работата, ние ще образоваме пенсионерите.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
alo apashite sa prestrukturirani ot "noviq svetoven red" kak vchera "ma.ngal" secheshe gorata za da prodade karuca darva za 20 lv. a sega ima imot za 100 000lv.