Жертвите на "ало измамите" по-често над 75, но има и млади

МВР направи клип, предупреждава за схемите на престъпниците
Обновена: 22 фев 2016 18:50 | 22 фев 2016 17:52, Веселина Йорданова
22
Жертвите на "ало измамите" по-често над 75, но има и млади
Снимка: архив, БулФото

Жертвите на телефонните измамници са все по-възрастни хора - над 75 години, а участниците в тях стават все по-изобретателни, предупреждават от Главна дирекция "Национална полиция".

Само през последния месец са установени петима участници в престъпните сценарии на територията на страната.

Съветите към гражданите са да не дават пари на непознати за тях, независимо от предлога, да не се доверяват на непознати, да не предоставят лични данни и данни за свои близки по телефона, да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда.

Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да опитат да се свържат с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който са получили обаждането.

Ако получат обаждане от човек, който се представя за техен близък, да му зададат въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.

В случай, че получат такова обаждане и спрямо тях бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно да подадат сигнал на тел. 112. Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това с възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва.

Класическа е вече схемата за “тежко пострадал роднина, на който е необходимо да се направи скъпоструваща операция”. Извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки, създават у тях представата, че разговарят със свой роднина. Измамниците се представят за лекари и обясняват, че роднината е тежко пострадал, но за операция няма налична сума в здравната каса. Обясняват, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап.

Може да се съобщи на жертвата и че близък роднина е пострадал при инцидент в чужбина, като за медицински манипулации са необходими десетки хиляди евро или долара.

Под предлог “заразени близки и роднини с птичи/свински грип, ебола" измамниците отново се представят за лекари и искат пари за скъпа ваксина.

Друга схема е за “реализирано ПТП от близък роднина с починал човек или малко дете”. Измамниците се представят като полицаи, прокурори или следователи и обясняват, че парите са необходими за освобождаване на близкия човек.

Тези схеми имат и усложнен вариант -  прави се явен опит за телефонна измама по "традиционния начин" - под предлог за пострадал близък роднина (ПТП, спешна операция, пожар и др.). Следва ново обаждане след около 2-3 минути, при което измамникът съобщава, че е служител на полицейските служби и знае, че току-що е бил направен опит за измама, поради което е необходимо да се даде определена парична сума, банкнотите от която да се "бележат", за да бъдат задържани измамниците. Може и тези обаждания да са в обратна последователност.

Друга известна схема е за нужда от пари за освобождаване на колетна пратка с голяма сума пари, уж изпратена от чужбина от близък. Парите са необходими, за да не бъде задържана на митницата и ще се възстановят от “пратката”.

Под предлог закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин, измамниците се обаждат на жертвите си, представяйки се за служители на магазина. За да си вземат наградата обаче е необходимо да закупят ваучери за определена сума и да продиктуват номерата. Жертвите на тази схема са по-млади хора.

Вижте още във видеото на пресцентъра на МВР!

3235 гледания   |  Още видео


22
Още по темата: МВРтелефонни измами
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Жертвите над 75 г.?
Или както гласи поговорката: Богати като американски пенсионери! Дай Боже всекиму! Амин!
11
1
 
3
 
! Отговори
Радка преди 2 години
Ама толковя са нагли постоянно звънят н домашния на доктори се правят на енергослужители на роднина на внук ми на дъщеря ми писна ми вече Даже оня ден един се представи че е от полицията уж ги следели и ми каза да се съглася със тях и аз не им вдигнах телефона
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балъците нямат възраст.
И на 22 и на 72 са си все балъци.
Общото е че са от прованса.
9
0
 
5
 
! Отговори
Alo,alo преди 2 години
Включих БНТ и се ужасих "смарт училище" разбирай евтинджос таблети и ЗАПАМЕТЯВАНЕТО скачало на 75% - Пълен идиотизъм някой ще гушне едни пари.
А сутринта оня водещпыдал беше с розова вратовръзка и 1 седмична четина (талибанпыдал).
С мойте и ваште пари храниме търтей.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все повече измамени и все по малко задържани ало измамници, развива се бизнеса след още две три години и ще го причислят към професиите да си ало измамник и няма да се преследва от закона, не че сега се преследва така като гледам няма кой знае какви заловени. А и ако изобщо има заловени ги пускат с условна или най много някаква парична глоба от най много 5 бона.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО врачка. ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ ЦВЕТА НА СТОЛА Е СТАНАЛ КАФЕНИКАВО ЖЪЛТ.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НОВИНА ОТ ПОСЛЕДНАТА МИНУТА. Б.Б Е ПОЛУЧИЛ ПИСМО В КОЕТО ГО ЗАПЛАШВАТ ЧЕ ЩЕ ГО УБИЯТ. В ПИСМОТО ИМАЛО И ЕДИН КУРШУМ.
5
2
 
1
 
! Отговори
някой преди 2 години
Лично познавам пенсионери, които са с ниски пенсии /нямат достатъчно трудов стаж/, но пък получават няколко хиляди от рента, с което доходът им нараства доста и е направо за завиждане.
Но тъй като пенсиите им са малки, получават коледни, великденски добавки, както и помощи за ток.
Няма лошо - нека да живеят добре, но с това ощетяват тези с истински ниските пенсии.
4
0
 
8
 
! Отговори
www преди 2 години
ДЪРЖАВАТА В КОЯТО ЛИПСВА ПРАВОСЪДИЕ И ПОЛИЦИЯ...
3
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 2 години
Интересно ми е колко от измамените получават социални помощи поради ниски пенсии?
Вероятно половината измамени са на социално подпомагане, но иначе "подаряват" с хиляди на непознати хора.
Би следвало всеки измамен да може да докаже произхода на хилядарките, кътани по къщите им.
Защото ако тези пари са добити чрез труд и лишения, колкото и да са наивни възрастните хора, не биха ги "хвърлили на вятъра". Най-вероятно са от рента, но пък тогава би следвало рязко да намалее броят на социално слабите
2
0
 
3
 
! Отговори
г преди 2 години
Да се пази Жорж Ганчев ,че като го гледам човека съвсем е изкукал...
1
1
 
7
 
! Отговори
еделвайс преди 2 години
МВР като знае схемите - да се залавя за работа и да сложи край.