Убитият в посолството – Омар Зайед, търсен за убийство

Той живее у нас от началото на 90-те, а трябвало да лежи доживот в Израел
Обновена: 26 фев 2016 11:01 | 26 фев 2016 11:00,
57
Убитият в посолството – Омар Зайед, търсен за убийство
Снимка: МВР

Намереното тяло в палестинското посолство е на Омар Наиф Хасан Зайед, съобщи Нова тв.

Според източници на БНР причина за смъртта е падане от висок етаж на сградата. Това сочат раните, открити при първоначалния оглед. Не се изключва версията той да е бил бутнат, коментират неофициално полицаи.

В средата на декември миналата година на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Омар Наиф Хасан Зайед, който живее у нас от 22 години, за доизлежаване на присъда "доживотен затвор".

По това време Зайед изчезва и вероятно се укрива в посолството на Палестина.

Както Dnes.bg писа Зайед е бил осъден за това, че на 15 ноември 1986 г., в съучастие с други двама души е убил Елияху Амеди. През 1990 г. той е успял да избяга от затвора Аялон, след като е бил хоспитализиран в болница във Витлеем.

Палестинецът имал издадено разрешение за пребиваване в България и му била предоставена карта на чужденец на 15 ноември 2012 г.

Още по темата

Израел е изпълнила изискванията за изпращане на официалната молба за екстрадицията и останалите документи на Европейската конвенция за екстрадиция, поради което са изпълнени условията за предварително задържане на Омар Зайед.

Властите на Израел са дали гаранции на българските съдебни власти, че ако Зайед бъде екстрадиран, няма да бъде обект на насилие, мъчения или жестоко, нехуманно или унизително наказание.

Правата на Зайед във връзка с наказателното производство, водено срещу него, и изпълнението на наложеното му наказание,  бяха гарантирани в съответствие с изискванията на международното право.

За открития труп сигнализират тази сутрин около 8 часа служители от посолството. На място са изпратени коли на полицията и линейка. Пристига и заместник-директорът на СДВР Борислав Борисов.

Огледът на местопрестъплението започна по-късно, тъй като близо два часа униформените не можеха да влязат в двора на посолството, защото изчакваха необходимото разрешение.

И в момента в района около дипломатическата мисия на столичния булевард "Джеймс Баучър" има засилено полицейско присъствие. Следствените действия в сградата на палестинското посолство продължават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
3
 
! Отговори
! преди 8 години
Палестинците САМИ са си го убили този ЗАЙЕД:1.Ако беше екстрадиран- никакъв шум- всичко е законно.2.С това УБИЙСТВО нама да имат никакви неприятности относно укривателство на убиеца Зайед, а ще въвлекат държави в ШУМ, спорове, обвинения.Затова ВЕДНАГА след завръщането на Премиера са го убили, защото знаят, че ще им създава неприятности Зайед.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До писна ми от тезиДа прав си за чий ти е Христос! А, освен него още Айнщайн, Фройд, Спилбърг, Менделсон, Панчо Владигеров, Калман.....
32
3
 
5
 
! Отговори
писна ми от тези преди 8 години
Без първите братовчеди араби и евреи Земята щеше да е по-добро място за живеене.
31
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
голям резил полит убийство в българия па макар и в палест посолство докато бибисе прегръща с натаняху мосад действа
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В израелските вестници вчера нямаше нито дума за посещението на нашата делегация! Чак днес написаха! Обаче само като вметнаха в новината за трупа на палестинеца в двора на палестинското посолство в София, че това станало след визитата на българския премиер. В новината също е казано, че българските власти последните 22 години отказвали да им предадат палестинеца, за което Израел много пъти бил молил! Пак се опитват да ни вмъкнат в техните разправии!
29
7
 
8
 
! Отговори
Да преди 8 години
...Палестина е имало още преди 2000 години за чудещите се!Израел е изкуствена държава от 70...Колега не си наясно с историята. Юдейска държава е имало от времето на фараоните преди Христа, а това, че е била унищожена от арабеските е друга тема. Тези дето ти слагат + и те са чели само "Венету"
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко таман се върна от Израел и видиш ли този палестинец го думнаха ;^)
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега това остана, да ни замесят в тази еврейско-арабска каша, та и от там да получаваме негативи.Евреите си имат проблем с палестинците. Ние нямаме. Да си ги решават без нас.
26
1
 
10
 
! Отговори
onz преди 8 години
ес триста, булава, еф амнайсе и прочие медийни ***.. а мосад тихо и кротко си коси ливадата без оглед да особености на етноса, здравословни проблеми и интеграционни особености. так держать, както би казал лавров. на самом деле нет.
25
1
 
26
 
! Отговори
без преди 8 години
Значи израелските службици са раздали справедливост, според техните разбирания.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами да стискаме палци всички бежанци да имат склонност към летенето, като този.
23
3
 
21
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Абе не разбрах от коментарите къде няма държава:а) В Палестина б) В Българияв) И в двете
22
3
 
6
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
sled sreshtata s Boiko,edin otrovitel na Izrael padna ot visoko mnogo sile vyatur e imalo.Taka se pravi.Izrael vrushta resto za vsichko i vinagi i pravitelstvoto im durji na vseki evrein nezavisimo kude e.Nyama da spomenavam razlikata s nas nali....to e yasno
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво толкова:- Полоний в чая- Рицинова сачма изтреляна от чадър- Самолет в небостъргач- Бутане от балконВсяка служба си има разписана методология за извършване на активни мероприятия и профилактиране. Кой както знае така работи.
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
той не е обийц. хора представете некой на кажа на левски обйец. и той бе обит
19
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1990 г. той е успял да избяга от затвора Аялон, след като е бил хоспитализиран в болница във Витлеем.Палестинецът имал издадено разрешение за пребиваване в България и му била предоставена карта на чужденец на 15 ноември 2012 г.===Т.е. държавата ни укрива престъпници?
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе не знам за Палестина, ама нас май никой не ни бръсне за държава... Идват всякакви служби, в случай Мосад, правят каквото са си решили и си отиват по живо, по здраво...
17
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Палестина е имало още преди 2000 години за чудещите се!Израел е изкуствена държава от 70 години на територията на Палестива!
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Офицално се нарича Посолство на Палестинската автономия. Палестинците нямат държава все още, но си имат правителство и всякакви служби в рамките на автономията и съответно дипломати и посолства по света.
15
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво убийство е извършил този Зайед? Ако е криминално, одобрявам действията на Мосад. Но на други места пише, че този палестинец на младини е бил член на Народният фронт за освобождение на Палестина и ако убийството е станало при военни действия срещу Израел, явно Мосад си позволява твърде много. Всички знаем защо палестинците предприемат такива действия срещу израелските окупатори. А ние някакъв разграден двор ли сме тук, та всякакви чужди служби да си развяват коня?!?!