Алексей Петров осъди България заради "Октопод"

Държавата ще плаща и на Хамстера и Дамбовците
31 мар 2016 21:31,
30
Алексей Петров осъди България заради "Октопод"
Снимка: архив Булфото

Алексей Петров и още няколко души осъдиха България заради задържането им в операция "Октопод". Европейският съд по правата на човека разгледа жалбите им и постанови държавата да им плати общо 114 000 лева.

Освен Петров за арестите си съдят България още и Антон Петров - Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците, съобщи БНР.

Още по темата
Задържането им беше зрелищно. То бе заснето и разпространено от пресцентъра на МВР, начело на което тогава беше Цветан Цветанов.

В решението си съдът в Страсбург споменава широко отразените в медиите полицейски операции и констатира, че при тях са допуснати няколко нарушения - на забраната за изтезаване, на презумпцията за невиновност, на правото на справедлив процес, на зачитане на личния живот и на непредоставяне на ефективни средства за защита.

Нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им.

Миналата година, пак заради операции в мандата на Цветан Цветанов, Европейският съд по правата на човека осъди България заради варненската полицейска акция "Медузите" и изказванията на Цветанов по делото "Касоразбивачите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари