Данъчни измами разкрити в дупнишки автокъщи

Щетите за бюджета са в особено големи размери
22 апр 2016 16:44, Анисия Иванова
7
Данъчни измами разкрити в дупнишки автокъщи
Архив: Булфото

ГДБОП неутрализира група за данъчни измами в автокъщи в Дупница. Операцията, в която са участвали и представители на НАП, е проведена под наблюдението на Спецпрокуратурата, съобщиха от МВР.

Според събраните до момента данни групата е действала поне от август 2012 г. Участниците са намалявали драстично дължимите на бюджета данъци от придобиването на автомобили втора употреба, предимно от Италия, и препродажбата им на български и чужди граждани и юридически лица с посредничеството на автокъща.

Групата е подправяла оригиналните покупни документи на колите от чужбина, като е завишавала многократно отразените в тях цени. Така е имала основание да продава автомобилите по-скъпо в България. 

В продажните фактури у нас пък е отразявана много по-ниска цена, за да се намали дължимият към бюджета данък.

За да избегне риска от разкриване на данъчната измама, групата е действала по специфична схема. Колите са купувани от фирма, която ги е вкарвала в дадена автокъща срещу "наем на паркоместа".

Автомобилите били вписвани в счетоводните документи на автокъщата като собственост на фирмата и продавани на клиентите от нейно име – т.е. не през автокъщата. Така при данъчна проверка къщата е представяла документи, че колите се водят собственост на друго юридическо лице, регистрирано по ДДС.

В рамките на операцията са извършени множество претърсвания и изземвания на документи, компютърни данни и други доказателства. Предстои повдигане на обвинения. Щетите, нанесени на държавния бюджет, са в особено големи размери.

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
ааааа преди 5 години
А вцял свят на това му викат бизнес а вие му викате кражба . И като дойде чуждестранни инвеститори да неби да плащат данъците тука ????? Ама това не било кражба , само българите крадели . Тези които управляват много добре знаят колко да си вземат като данък от българина че да не му остане нищо , затова МАСОВО се закриват фирми и парите се слагат в банки. По честен път не можеш и себе си да изхраниш защото истинските крадци те управляват и в името на народа си пълнят личните банкови сметки
5
2
 
5
 
! Отговори
Йордан преди 5 години
Аз като отида в кауфланд и напълня лентата с продукти и с две колички извозваме до буса купеното само гледам като хората около мен цъкат с език и гледат завистливо. И плащам кеш.
4
0
 
18
 
! Отговори
Накара преди 5 години
Те не разбраха ли, че всеки краде. Всичко се краде, всеки се облажва. Човек получава официално 450 лева, а кара мерджан, строи къща, ходи на барове и ресторанти. Как става това? Скрити криминални доходи. Тарикати са всички.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където и да се направи проверка само нарушения и далавери . Спомнете си култовата фраза на Тодор Живков . В България имам осем милиона факири ,на които им давам по 100 лв. месечна заплата , а те харчат по 300 лв. Това казва всичко за морала , който насади БКП-БСП в народа . Сега всеки се занимава с кражби и далавери. Няма партия , няма правителство има само далавери .
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Особено големи размери, не са се отчели на галевите и хоп боп.
1
7
 
23
 
! Отговори
ТЪЙ ЩЕ Е преди 5 години
като не са си платили "защита" на БАЦЕ