Полицаи от Трявна задържаха двама ало измамници

Да не се дават пари, поискани по телефона, напомнят от МВР
3 авг 2016 16:52, Анисия Иванова
3
Полицаи от Трявна задържаха двама ало измамници
Снимка: Reuters, архив

Полицаи от Трявна установиха и задържаха авторите на две телефонни измами. Общо петима мъже са привлечени като обвиняеми, съобщиха от МВР.

На 26 юли, в районното управление 83-годишна жителка на Трявна потърсила помощ в полицията и обяснила, че е станала жертва на телефонна измама.

Схемата била следната - непознат, представил се за "майор Костов от полицията”, успял да я заблуди, че се извършва секретна полицейска операция за задържане на участници в телефонни измами, които отправят и заплахи за живота на гражданите, и за успеха на акцията, като доказателство срещу тях е необходимо спешно да даде сумата от 1250 лв.

По случая в РПУ-Трявна било образувано досъдебно производство. При проведените оперативно-издирвателни действия, в с.Камен, община Стражица, криминалистите установили и задържали общо четирима - на 21, 30, 31, 32 години, извършители на деянието, всичките от селото.

Установено е конкретното участие на всеки от тях в осъществяването на измамата. Част от сумата е намерена и иззета. Четиримата сa привлечени като обвиняеми по НК. По отношение на всеки от тях е взета мярка за неотклонение "подписка".

За втората измама съобщила 88-годишна жена. На 3 май тя подала жалба в полицията, че около 14.00 часа предния ден неизвестен позвънил на телефона й, измамил я, че трябва да освободи колетна пратка от митницата и за целта взел от нея 4000 лв.

В хода на предприетото разследване е установен извършителят на престъплението - 35-годишен мъж от Левски, осъждан. Нa 25 юли той е привлечен като обвиняем по НК. Взета му е мярка за неотклонение "подписка".

От полицията отново апелират към възрастните хора да не дават пари, поискани по телефона. При обаждане от непознат номер с искане за пари, сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: МВРТрявнаало измама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
32
 
! Отговори
бхк преди 7 години
БХК,защо спи да влиза в час.
2
0
 
35
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Ако полицията искаше да ги намери щеше да провери селата около Разград-едно от тях мисля, че се казваше Ясеновец. Ако отидеш там ще видиш големи нови къщи и безработни обственици. Защо не ги разследват от къде са им парите?
1
1
 
35
 
! Отговори
Отлично Запознат преди 7 години
Този "бизнес" е навсякъде, където е населено с бургуджии. Това са: Ветово, Русенско, с. Камен, Горнооряховско и Дългопол, Варненско. Новите "звезди" се появяват в гр. Левски и още някои циraнcки гета.Това е напаст! Тези измамници заслужават да бъдат изгорени живи!