Бююк спипан в "Младост". Сделка? Не, рече МВР

По данни на полицията бил опасен за националната ни сигурност
Обновена: 11 авг 2016 13:10 | 11 авг 2016 13:10, Камелия Цветанова
60
Бююк спипан в "Младост". Сделка? Не, рече МВР
Абдулах Бююк. Снимка: "Сега"

Задържането и екстрадирането на турския бизнесмен Абдулах Бююк е по сигнал на Интерпол. МВР разполага с данни, че той е опасен за българската национална сигурност като информацията е постъпила именно по линия линия на обмен с Интерпол.

Още по темата

"По отношение на лицето сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари. Последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни", заяви на извънреден брифинг заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Бююк е заловен вчера при рутинна проверка на автомобил в квартал "Младост", стана ясно още от думите му.

Патрулът на МВР е установил, че документите му са с изтекъл срок на валидност.

Арабаджиев и директорът на Дирекция "Миграция" Николай Николов отхвърлиха твърденията за сделка между България и Турция за експулсирането на Бююк, а то, според тях, се извършва в рамките на закона.

Абдулах Бююк е бил разпитан в одринската полиция. Той е прегледан от местни лекари и се очаква да бъде транспортиран до Истанбул.

Бююк беше отведен до границата вчера с принудителна административна мярка с мотив - изтичане на законово установения срок, в който може да пребивава у нас, независимо, че две съдебни инстанции отказаха екстрадицията му.

Абдуллх Бьоюк се смята за финансист на "ФЕТО" – организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини за неуспешния преврат срещу него. 

Искане за екстрадиция на Абдулах Бююк е било изпратено на 15 февруари т.г. от страна на Анадолската главна републиканска прокуратура в Истанбул до нашите власти. Във връзка с това на турския гражданин е била наложена временна мярка "задържане под стража", която е била потвърдена от съда.

На 9 март Софийският градски съд е отказал екстрадиция на лицето, а 20 дни по-късно апелативният съд е потвърдил това решение.

Комисар Георги Арабаджиев посочи, че продължава издирването на 36 лица, които пребивават на територията на България без редовни документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОРИСОВ КЛЕКНА ПРЕД ЕРДОКЛАН, ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЗАГЛАВИЕТО!!!!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безпринципност,жалко угодничество,страхливост,некомпетентност,непрестанни лъжи,това е България,управлявана от ГЕРБ.
10
10
 
1
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
Къв е тоя грозен бе много дълга статия не ми се чете
9
0
 
14
 
! Отговори
МНОГО преди 7 години
Бързо действат - вчера го хванали и вече го върнали в Турция въпреки наличието на съдебно решение по въпроса.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО СЕ РАЗСМЪРДИ ОЩЕ МАЛКО ЩОТО ТОВА ЩЕ СТАНЕ ТО НЯКОЙ ЩЕ БЪДЕ УВОЛНЕН САМО И САМО БАЩИЦАТА БУДА ДА СЕ СПАСИ ОСНОВНИЯ ВИНОВНИК!ЕКСТРАДИРАНЕТО Е РАЗПОРЕДЕНО ОТ БУДА!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Европейска"държава!?!? ХА,ХА,ХА!!! СмЕх голям( чак ми се реве)
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ ЗАЧИТАЩИ ЗАКОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!!И ТОЛКОВА МНОГО ЛЪГАНЕ, ЧЕ Е ВЕЩО СТРАШНО!!! ЛЪЖАТ КАТ Ц.....ПО ОБВИНЕНИЯТА КОИТО МУ ОТПРАВЯ ЕРДОКЛАН В ЧАСТНОСТ ТЕ СА И НА ИНТЕРПОЛ!!!!ЗНАЧИ ТЕ СА ВЗЕЛИ СТРАНАТА НА ЕРДОКЛАН И НЕ СА СЕ СЪОБРАЗИЛИ СЪС БЪЛГАРСКИЯ СЪД!!!ПРЕСТЪПНИЦИ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА!
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го дадем на,,вълците" и ние да сме си рахат. Пази Боже г-жо министър,ако на вас ,някой ден,ви се наложи да потърсите закрила някъде !
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъчварката не казва как и защо десетки или направо стотици нелегални мигранти без документи живеещи в центъра на София -не се екстрадират в рамките на 24ч. след като нито документи за пребиваване имат ,нито основание да останат у нас законно ,но щом Турция си поискала някакъв *** на който ще му резнат главата или ще изгние в затвора без съд и присъда -ние сме готови да откликнем на минутата,а в същото време милозливи съдийки пускат турци двойни убийци да си идат по живо и по здраво в къщи
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледах колко е жалка министърката сутринта в опитите да измисли някакво оправдание за поредната глупост и на ибрикчийското поведение към турците на нея конкретно и на прекия и началник от Банкя ,как хъка и мъка -си викам -Боже няма ли в тази държава хора със самочувствие ,хора отговорни,които отстояват само българските интереси ..а не мижитурки и комични фигурантки ,като тази тетка ,която без пиарката си до себе си не може да каже две думи на кръст по дадена конкретика !!!!!!!!!!!
2
0
 
19
 
! Отговори
Тракийски преди 7 години
Да покажат кореспонденцията с Интерлпол от февруари ! Защо не е задържан тогава или при влизането си в Бъглария ? Напънете се поне оправдание да измислите
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пак сме си дали *** -дано ни платят поне