Хванаха нелегални цигари за над 5 млн. лв.

Стоката била в камион, минаващ през ГП "Капитан Петко войвода"
20 дек 2016 21:33, Анисия Иванова
2
Хванаха нелегални цигари за над 5 млн. лв.
Архив: Булфото

Голямо количество контрабандни цигари в камион с ремарке е задържано при влизане у нас на граничния пункт с Гърция "Капитан Петко войвода" на 17 декември късно вечерта, съобщи окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Става дума за 1360 мастербокса тютюневи изделия, в които е имало 677 950 кутии от марката "Президент супер лайт". Стойността им е 5,085 милиона лева, а дължимият акциз - 2,88 млн. лева, уточни той.

По случая е задържан 43-годишен български гражданин, който е шофьор на камиона. Има още две лица, които са с 24 часова мярка "полицейско задържане". Единият е митнически служител, за когото има достатъчно данни, че е оказвал логистична подкрепа. Другият е 60-годишният втори шофьор на камиона, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

Според него става дума за пореден опит на престъпни структури за реанимиране на стари схеми за внос на безакцизни стоки у нас. Костов посочи още, че по данни на разследването два влекача са си разменили ремаркетата на територията на Гърция. Самите цигари са били натоварени в южната ни съседка по негови думи. При направеното запитване нито от Турция, нито от Гърция са потвърдили, че камионът е преминал границите им.

По документи официално манифестираният товар пластмасови профили е трябвало да бъде траспортиран в Румъния, съобщи директорът на Агенция "Митници" Розалия Димитрова, цитирана от БТА. Има обаче съмнения, че е налице фалшифициране на документи, тъй като засега от Румъния не са потвърдили съществуването на вписаната в документите фирма. Това навежда на мисълта, че цигарите са били за българския пазар, добави Димитрова.

Същият камион е преминал гръцко-българската граница и на 1 декември, когато на смяна пак е бил подозираният старши митнически инспектор. Тогава данните от рентгеновата проверка са били изтрити след рестартиране на сканиращото устройство, посочи още директорът на Агенция "Митници".

Главният секретар на МВР Георги Костов добави още, че за национално издирване е бил обявен и наш 63-годишен гражданин по подозрения за участие в схемата като основен логистик на нелегалния внос. За него ще бъде издадена и Европейска заповед за арест. И за останалите замесени лица освен него има данни, че са имали съпричастие в подобни случаи и преди, по думите на Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Незабравяи да платиш преди 7 години
Забравил е да плати нс Б.Б , Ц.Ц , ЦВ.ЦВ. за безпроблемното преминаване през граница
1
0
 
3
 
! Отговори
Shano преди 7 години
Пушенето е вредно,тоз 63 годишния да земи да ги спре.