Убиецът на Георги от Борисовата градина – 19-годишният Йоан

Открит е и ножът, с който е извършено престъплението
Обновена: 23 фев 2017 12:48 | 23 фев 2017 11:54, Веселина Йорданова
129
Убиецът на Георги от Борисовата градина – 19-годишният Йоан
Кадър от видеото на МВР, с което се търсеха свидетели.

19-годишният Йоан Матев е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина. Това стана ясно на брифинг на прокуратура и полицията по случая.

Още по темата
Матев е бил непълнолетен към момента на извършване на убийството - 2 юни 2015 г., което означава наказание от 2 до 8 години, ако бъде признат за виновен.

Той е задържан за 72 часа, предстои да бъде внесено искане за постоянното му задържане.

Снощи е открит и ножът, с който е бил наръган Георги. Вчера като свидетел е разпитано лице, което е посочило къде точно е оръжието и е потвърдило подозрението на разследващите за извършителя.

Според полицията мотивът за жестокото убийство е грабеж - Йоан искал да вземе портфейла на Георги. Задържаният обаче не е обяснил мотивите си.

Експертиза на записите от камерите е върнала движението на Йоан до пейката, където е издъхнал Георги. Тя доказва, че в точния час на убийството той е бил до пейката, обясни директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. По думите му експертизата е прецедент по своята сложност. Помогнала и ръстова експертиза, която показала пълно съвпадение между задържания и заснетия от камерите младеж.

Братът на Йоан е разпитан като свидетел. От полицията обаче отказаха на този етап да съобщят дали той е бил на мястото на убийството. Маринов не отговори и дали бащата на задържания е полицай, както обявиха някои медии.

След случилото се Йоан променил изключително много навиците си, външния си вид, включително спрял да ходи редовно на училище. Това също затруднило разследващите. В момента той е студент по право в Благоевград.

След убийството са проверени над 400 души, изготвени са психопортрети, изискани са записи от камери, обясни градският прокурор Емилия Русинова. Проверени са всички средни училища в София, снети са обяснения от множество лица.

На камера на БНР е забелязано лице, което идва откъм парка, което навело разследващите, че вероятно това е извършителят на престъплението, припомни тя.

Йоан влязъл в полезрението на полицията преди около 5-6 месеца. Извършени са претърсвания на всички жилища, които се знае, че е обитавал, както и на моторни превозни средства. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недейте така да говорите МВР-то много работи та направо пушек се вдига.
80
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо става ясно сега за убийство преди две години?Защото главният секретар трябва да бъде сменен и да му изтъкнем заслугите?Това убийство е в неговия мандат.Защо сега?!За да видим колко е способен?Кого крихте до сега и защо?Нека главният секретар разкаже на българите как го пипна сутринта след деня на уволнението му.
79
6
 
19
 
! Отговори
1 преди 7 години
С бързината на ***, трябвали са им 2 години, за да го намерят! Баси МВР-то! Чакай да те пазят!
78
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако това е убиеца значи когато е извършил престъплението е бил само на 17 год?? Този ше ви избие всички и хич окото му няма да мигне! Аз когато служех на границата въпреки че имах право да убия на място нарушител и да спечеля една седмица домашен отпуск не го правех а само ги ранавях в краката. А този с нож убил човек! Какъв мозък има този не ми е ясно.
77
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай *** - Кой!"Че и право записал да учи... :)" В България от 20 години, 99% студентите стават такивапо две причини- момичетата да намерят правилен съпруг, момчетата,преди да не ходят в казармата,сега още няколко години да не работят и мама и тате да и издържат. Изключение е медицината и компютърните науки,където студентите отиват да придобият някакви умения и после работят това за което са учили.
76
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
decata na policaite sa golemi bokluci
75
1
 
5
 
! Отговори
? преди 7 години
до 76 Възможно ли е при насилствено отнет човешки живот да няма емоции ?
74
1
 
22
 
! Отговори
Kk преди 7 години
Bravo,ne vqrvah 4e 6te go namerqt
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
работата стана:....много било вкусно бяло сирене с препечен хляб. ти откъде знаеш, ял ли си? не, ама един приятел на батко гледал друг как яде.
72
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 76 преди 7 години
Човек коментира ли малко по трезво и реалистично и веднага бива обвиняван че бил роднина и защитавал и т.н. Не защитавам никой просто изказах мнение че емоциите са много вредни в такива ситуации особенно от хора които нищо не разбират и не са пряко замесени! За родителите на убитото дете не искам да коментирам за тях всичко е лично и емоционално, но ти какъв си в този случай.
71
2
 
8
 
! Отговори
Натали преди 7 години
До До Анонимен 72Ами това тук е форумът на ДНЕС.БГ и е трибуна да изказваме личните си мнения и емоции, не сме в съда, където вещи лица без емоции и без чувство представят доказателства, становищя и улики. всеки е свободен да изкаже мнение с патос и емоция, каквато му идва отвътре. Жалко за убитото момче и наистина съчувствам на неговите родители и близки! Моля Ви, бъдете човечни и не роптайте срещу хората със сърца и емоции.
70
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли някой обикновен гражданин вярва, че престъпникът ще бъде наказан от родното законодателство подобаващо, защото за всички ни е ясно, че съдебната ни система отдавна е колабирала и рухнала. Пресен пример е и убиеца на трима души от Пловдив в автопроизшествието, на който едва ли нещо ще му се случи защото тати плаща яки пачки, така че съдебната ни система е пълен смях.
69
1
 
17
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Ако младежът е виновен, нито право , нито криво ще го онивинят .Съдържанието на портфейла , независимо колко е то , не плаща живота на 16 годишно дете.Безценното няма цена.
68
1
 
1
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Аз съм съгласен със изказването на номер 75, до изречението "има закони"... Което всъщност направо анулира изказването...
67
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 75 преди 7 години
хахаха има закони в тая държава! Кажи честно, познаваш го тоя на снимката нали? Нещо рода ли сте, какво? Моите деца не ги снимат напускайки престъпления, защото ги учим в къщи на ценности и морал! без емоции ли? Това отиди и го кажи на майчицата и на таткото на Георги!
66
9
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 72 преди 7 години
Сериозно казвам ти спри се защото говориш пълни глупости! Много е хубаво че си родител но аз ти казвам като малко по вещ че такъв запис мога да ти покажа на собственото ти дете че ти гарантирам че и след 10 години вглеждане няма да го познаеш.Така че малко по спокойно, а и все още е само заподозрян, има закони в тази държава.Докато не падне чукът в съда с присъда виновен не е редно да се слагат епитети! Знам че е емоционален случай ама хайде малко по леко!
65
3
 
21
 
! Отговори
Бай Хой - Кой! преди 7 години
Че и право записал да учи... :) Егати и държавата с такива бъдещи "юристи" ! В една килия с пет м.ан г ала, да му преподават денонощно право! За два месеца два семестъра,по ускорената програма! След това да му оставят същия нож и сам в килията...каквото му подскаже вътрешният глас!
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хора, много ви моля, отворете който и да е чуждестранен новинарски сайт, вестник и вижте как истинските журналисти съобщават новина. премерено, точно, както са я чули и накрая посочват източници, а в белите държави дори и ги проверяват. медиите затова са средства за масова информация, а не седянка на бабички пред хоремага.
63
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Личното ми мнение е, че след 14-годишна възраст, трябва да те съдят, като за възрастен и пълнолетен гражданин. Хубаво, че най-на края са го хванали тоя убиец, ама не могат да върнат детето на хората. Да му дават направо 20 години, но за жалост сега ще му лепнат 4-5 години и това ще му е, ще излезе още на втората, защото правосъдието ни е ужасно зле, а и всяка година освобождават предсрочно стотици убийци в България.
62
4
 
11
 
! Отговори
До До Анонимен 67 преди 7 години
Моето дете мога да го позная сред 15 тийнейджъра от 15 метра само по маниери и движения. И всички родители са така.....Аз може и да не съм разСледващ полицай, но съм родител.