Убиецът на Георги от Борисовата градина – 19-годишният Йоан

Открит е и ножът, с който е извършено престъплението
Обновена: 23 фев 2017 12:48 | 23 фев 2017 11:54, Веселина Йорданова
129
Убиецът на Георги от Борисовата градина – 19-годишният Йоан
Кадър от видеото на МВР, с което се търсеха свидетели.

19-годишният Йоан Матев е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина. Това стана ясно на брифинг на прокуратура и полицията по случая.

Още по темата
Матев е бил непълнолетен към момента на извършване на убийството - 2 юни 2015 г., което означава наказание от 2 до 8 години, ако бъде признат за виновен.

Той е задържан за 72 часа, предстои да бъде внесено искане за постоянното му задържане.

Снощи е открит и ножът, с който е бил наръган Георги. Вчера като свидетел е разпитано лице, което е посочило къде точно е оръжието и е потвърдило подозрението на разследващите за извършителя.

Според полицията мотивът за жестокото убийство е грабеж - Йоан искал да вземе портфейла на Георги. Задържаният обаче не е обяснил мотивите си.

Експертиза на записите от камерите е върнала движението на Йоан до пейката, където е издъхнал Георги. Тя доказва, че в точния час на убийството той е бил до пейката, обясни директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. По думите му експертизата е прецедент по своята сложност. Помогнала и ръстова експертиза, която показала пълно съвпадение между задържания и заснетия от камерите младеж.

Братът на Йоан е разпитан като свидетел. От полицията обаче отказаха на този етап да съобщят дали той е бил на мястото на убийството. Маринов не отговори и дали бащата на задържания е полицай, както обявиха някои медии.

След случилото се Йоан променил изключително много навиците си, външния си вид, включително спрял да ходи редовно на училище. Това също затруднило разследващите. В момента той е студент по право в Благоевград.

След убийството са проверени над 400 души, изготвени са психопортрети, изискани са записи от камери, обясни градският прокурор Емилия Русинова. Проверени са всички средни училища в София, снети са обяснения от множество лица.

На камера на БНР е забелязано лице, което идва откъм парка, което навело разследващите, че вероятно това е извършителят на престъплението, припомни тя.

Йоан влязъл в полезрението на полицията преди около 5-6 месеца. Извършени са претърсвания на всички жилища, които се знае, че е обитавал, както и на моторни превозни средства. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
92
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какво стана с онези ***, които убиха невинен човек в мола на Варна? Защо нищо не се пише за тях?