Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?

Няма открити лични мотиви за убийството в Борисовата градина
Обновена: 24 фев 2017 10:52 | 24 фев 2017 09:11, Петя Славова
186
Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?
Снимка: "Визаж“

Няма личен мотив в убийството на Георги в Борисовата градина, настоя пред Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Към момента основната версия, по която се работи е кражба, но няма отнети вещи.

"Тази версия става все по-несигурна. Обвиняемият Йоан Матев все още се възползва от правата си да не дава обяснения. Надяваме се да получим пълната картина, неговото обяснение, каквото и да е то", отбеляза тя.

По думите й разследването разполага със свидетел от близкото обкръжение на Йоан, пред когото момчето е направило самопризнания.

"Този свидетел ни ориентира до мястото, където е изхвърлен ножа, в шахта, много близко да местопрестъплението. Ножът е изпратен за ДНК експертиза. Категорично няма личен мотив, според нас", обясни Арнаудова.

Още по темата

Появиха се упреци, че разследващите са допуснали пропуск, като не са проверили мястото. 

"Не можем да обвиняваме целия разследващ екип за това, че точно до тази шахта не са стигнали в такава конкретика и детайли. важното в момента е, че разполагаме с оръдието на убийството. То е изпратено за изследване в лаборатория, която да установи наличието на ДНК материал, което ще даде най-силното доказателство и за авторството и за механизма на това убийство", поясни Арнаудова.

В хода на разследването, продължило около 20 месеца, са били разпитани над 1200 лица, включително и такива от обкръжението на убития Георги Игнатов, както и близки до Йоан Матев.

Изискани са записи от цялото видеонаблюдение в Борисовата градина, от седем подлеза и метростанции, от видеонаблюденията по основните булеварди.

"Имаше информация от 102 клетки, които са обслужвали мобилни телефони на над 30 хил. човека в България, които са се намирали в района на Борисовата градина, така че усилията бяха изключително големи", посочи Арнаудова.

Тя допълни, че няма доказателства, за това дали родителите на Йоан са знаели за убийството на Георги.

Вече стана ясно, че след жестокото престъпление, младежът е променил начина си на живот, външния си вид и навиците си. Той си е пуснал брада и по-дълга коса, станал е по-затворен в себе си.

Бившият директор на Института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров вижда работата по криминалното престъпление от друг ъгъл.

"За да се стигне до този момент с обвинението към Йоан, значи са натрупани достатъчно убедителни факти", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че би приел нещата такива, каквито са и би разглеждал случая оттам, докъдето е стигнал на този етап.

"По-скоро въпросът е доколко целенасочено и професионално е работено през тези две години. Това е аргументът, по който можем да смятаме дали работата е свършена добре или не. Ние имаме един факт, който бе обявен вчера - заподозряното лице е вероятният извършител", твърди проф. Гайдаров.

Адвокат Хаджигенов категорично посочи, че МВР ще реши дали Йоан ще бъде преследван като непълнолетен извършител, ако се докаже, че той е убил Георги преди 2 години, когато е бил на 17 години.

"Сочим, че някой е убиец. Ами, ако не е?" - попита адвокатът. Той поясни, че ако Йоан бъде осъден като непълнолетен извършител, присъдата му може да бъда от 20 до 30 години затвор и доживот, като минимумите за изтърпяване на присъдата са много по-високи.

Проф. Калин Гайдаров смята, че няма как да разглеждаме личността на извършителя като злостна криминална личност.

"Първо, възрастта е такава, че това е трудно или невъзможно да се случи, второ, фактурата на самото престъпление подсказва, че става въпрос по-скоро за случайна среща", каза той.

Според съседи от общежитието на Йоан, той не е създавал проблеми. "Изглеждаше симпатично момче", каза председателят на домсъвета в Благоевград. Момчето не приличало на това от снимката, бил с 30-40 кг повече.

Според момичетата, които живеят в съседната студентска стая, от стаята на Йоан не се чувал никакъв шум.

"Поздравявахме се като се засечем, но това не беше много често. Той беше по-висок, с брада, по-пълен от това, което е на снимката. Много се изненадахме”, казва неговата съседка Виктория пред bTV.

Йоан е приет студент по право в Благоевградския университет миналата година. Не се е връщал в общежитията от края на миналата година, когато се прибрал при семейството си за празниците и прекъснал учението си.


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 години Ушев е чакал да му бутнат нещо, и сега като не са му бутнали, Ушев е подхвърлил фалшиво доказателство.
95
12
 
30
 
! Отговори
Хм... преди 2 години
"Обвиняемият Йоан Матев все още се възползва от правата си да не дава обяснения"...

Що за "права"? Що за закон? Какъв е тоя закон, даващ право на обвиняемия "да не дава обяснения"???!!!!!!???? Ако е невинен, малко ме съмнява, че ще се възползва от правата си да не дава обяснения. Сбъркан система! Имам впечатлението, че в България се дават повече права на престъпниците, отколкото на потърпевшите/близките на потърпевшите.
94
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СРАМ ЗА МВР.
93
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава кандидат-магистрата Владо Кузов да гледа делото и идилията ще е пълна.
Което не оправдава мързеливите отрепки в родното МВР, които две години не свършиха НИЩО!
92
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напънало се МВР-то, родило негодни доказателсвени средства.
2 години милиционерите люпиха семки, сега някой им подхвърли нагласена улика и се правят на велики.
Убиват човек послед бял ден, заснет е убиеца на камера, ама що да търсят убиец, като могат да зяпат Фейсбука и да си слагат велики статуси. Мишкиииии!!!!
91
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли кой е най- краткият виц за полицаи?
"Полицията разследва"
На думи - големи Хорейшовни, на дела - пълни мишоци.
90
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че ненамирането на ножа, който е бил в "непосредствена близост" до местопрестъплението е сериозен пропуск!
89
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ушев пак се е правил на велик, барали са се разследващите по дупките и са си рацъквали фейсбук-а, вместо да издирват убиеца.
Всичко що е негодно, накадърно, мързеливо, комплаксирано, което не става и за *** на зелева зала, бива приютявано и хрантутено в МВР.
100% има замесени полицаи, работата е от ясна, по- ясна. Няма престъпление, в което да няма набъркан бъдещ, настоящ, или бивш Ушев.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПРАВИЛНАТА ВЕРСИЯ
Да и причината за смъртта е смърт.
87
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убиецът май е от "правилна" герберска фамилия?
86
2
 
13
 
! Отговори
ПРАВИЛНАТА ВЕРСИЯ преди 2 години
основната версия е ОТНЕМАНЕ НА ЖИВОТ чрез УБИЙСТВО!
85
2
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Основна версия е грабеж но няма нищо откраднато,ми пуснете го да ходи да си гледа правото,все пак ще става един от вас.
84
2
 
20
 
! Отговори
до 106 преди 2 години
И милицията знаеше но прикриваше убиеца!ЗА ТОВА!Тя е съучастник!
83
9
 
16
 
! Отговори
Чудомир преди 2 години
Колкото и да ми се иска да е убиецът,този младеж е невинен до доказване на противното!Типично по български всички вече го наричат убиец,а той е само заподозрян.Типично по български всички го мразят ,че е от заможно семейство.Типично по български всяко чудо ще бъде за три дни.....
82
4
 
13
 
! Отговори
Пак преди 2 години
да го напиша за първосигналните.Имаме заподозрян,задържан (евентуално),следствен,подсъдим и след потвърдена на последна инстанция осъдителна присъда,някой може да бъде наречен УБИЕЦ!
81
1
 
0
 
! Отговори
Фокс Мълдър преди 2 години
До Браво!, А твоят принос какъв е?
80
4
 
11
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
Абе дечурлига,всичките сте Шерлок Холмс или Поаро.Защо веднага не казахте на полицията всичкотуй което сте написали тук.Щяха да го арестуват след два часа.Ама вие си мълчахте-две години .И сега хоп,хайде да помогнем на другарите.Хитро поколение сте вий,всичко знаете,силни сте само че пред.........клавиатурата.Иначе като ви чета ,,*** за зеле" не става от повечето от вас безпардонни многознайковци. МАЙКЪЛ до МАЙКЪЛ !!!
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'оръдието на убийството' е нещо съвсем нормално за бг 'журналистиката'. вчера един по радиото каза за този случай, че прокурорът обмислял да поиска мярка 'постоянен адрес'. :)
78
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все по-рядко се срешат, толкова красиви мъже в нашата държава, дано да е невинно момчето, стискам му палци!!!
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща ми богат, митничар, майка му и тя. Отвън паркирани джипове, коли, живее в къща. И въпреки всичко ще обира хора, та и ще убива. ***, убиец, синоним на всички антиховешки качества, сатана...