Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?

Няма открити лични мотиви за убийството в Борисовата градина
Обновена: 24 фев 2017 10:52 | 24 фев 2017 09:11, Петя Славова
186
Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?
Снимка: "Визаж“

Няма личен мотив в убийството на Георги в Борисовата градина, настоя пред Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Към момента основната версия, по която се работи е кражба, но няма отнети вещи.

"Тази версия става все по-несигурна. Обвиняемият Йоан Матев все още се възползва от правата си да не дава обяснения. Надяваме се да получим пълната картина, неговото обяснение, каквото и да е то", отбеляза тя.

По думите й разследването разполага със свидетел от близкото обкръжение на Йоан, пред когото момчето е направило самопризнания.

"Този свидетел ни ориентира до мястото, където е изхвърлен ножа, в шахта, много близко да местопрестъплението. Ножът е изпратен за ДНК експертиза. Категорично няма личен мотив, според нас", обясни Арнаудова.

Още по темата

Появиха се упреци, че разследващите са допуснали пропуск, като не са проверили мястото. 

"Не можем да обвиняваме целия разследващ екип за това, че точно до тази шахта не са стигнали в такава конкретика и детайли. важното в момента е, че разполагаме с оръдието на убийството. То е изпратено за изследване в лаборатория, която да установи наличието на ДНК материал, което ще даде най-силното доказателство и за авторството и за механизма на това убийство", поясни Арнаудова.

В хода на разследването, продължило около 20 месеца, са били разпитани над 1200 лица, включително и такива от обкръжението на убития Георги Игнатов, както и близки до Йоан Матев.

Изискани са записи от цялото видеонаблюдение в Борисовата градина, от седем подлеза и метростанции, от видеонаблюденията по основните булеварди.

"Имаше информация от 102 клетки, които са обслужвали мобилни телефони на над 30 хил. човека в България, които са се намирали в района на Борисовата градина, така че усилията бяха изключително големи", посочи Арнаудова.

Тя допълни, че няма доказателства, за това дали родителите на Йоан са знаели за убийството на Георги.

Вече стана ясно, че след жестокото престъпление, младежът е променил начина си на живот, външния си вид и навиците си. Той си е пуснал брада и по-дълга коса, станал е по-затворен в себе си.

Бившият директор на Института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров вижда работата по криминалното престъпление от друг ъгъл.

"За да се стигне до този момент с обвинението към Йоан, значи са натрупани достатъчно убедителни факти", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че би приел нещата такива, каквито са и би разглеждал случая оттам, докъдето е стигнал на този етап.

"По-скоро въпросът е доколко целенасочено и професионално е работено през тези две години. Това е аргументът, по който можем да смятаме дали работата е свършена добре или не. Ние имаме един факт, който бе обявен вчера - заподозряното лице е вероятният извършител", твърди проф. Гайдаров.

Адвокат Хаджигенов категорично посочи, че МВР ще реши дали Йоан ще бъде преследван като непълнолетен извършител, ако се докаже, че той е убил Георги преди 2 години, когато е бил на 17 години.

"Сочим, че някой е убиец. Ами, ако не е?" - попита адвокатът. Той поясни, че ако Йоан бъде осъден като непълнолетен извършител, присъдата му може да бъда от 20 до 30 години затвор и доживот, като минимумите за изтърпяване на присъдата са много по-високи.

Проф. Калин Гайдаров смята, че няма как да разглеждаме личността на извършителя като злостна криминална личност.

"Първо, възрастта е такава, че това е трудно или невъзможно да се случи, второ, фактурата на самото престъпление подсказва, че става въпрос по-скоро за случайна среща", каза той.

Според съседи от общежитието на Йоан, той не е създавал проблеми. "Изглеждаше симпатично момче", каза председателят на домсъвета в Благоевград. Момчето не приличало на това от снимката, бил с 30-40 кг повече.

Според момичетата, които живеят в съседната студентска стая, от стаята на Йоан не се чувал никакъв шум.

"Поздравявахме се като се засечем, но това не беше много често. Той беше по-висок, с брада, по-пълен от това, което е на снимката. Много се изненадахме”, казва неговата съседка Виктория пред bTV.

Йоан е приет студент по право в Благоевградския университет миналата година. Не се е връщал в общежитията от края на миналата година, когато се прибрал при семейството си за празниците и прекъснал учението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Адвокат МарковскиСпокойно моето момче, за митничарските деца няма затвор!.Не е случайна поговорката, че "Парите развалят човека!". Десетки пъти съм се убеждавал лично, че тази поговорка важи със страшна сила...
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига вщече с този, измръзна ни с него.
9
1
 
29
 
! Отговори
Футуролог преди 7 години
Вчера към 19:00 по ТВ България 24:"Основната версия на полицията е ФУТБОЛНО ХУЛИГАНСТВО"После и те замлъкнаха като заплашени с Белене или СибирУбитият Георги е намерен заедно с всичките си пари,телефона и т.н.Друга лъжа е че Йоан Матев не бил напускал България като си е имал своя собствена кола и почти всеки ден пътувал 200 км до Благоевград!Според съседите на Матеви преди те почти всеки уикенд почивали в Западна Европа
8
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвам и една дума на полцаите. Те не могли да намерят ножа в шахта на 20 метра от престъпление, тръгнали да ни убеждават сега че разкрили убийството като ни разказват небивалици...
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересна гимнастика се получава с тази публикация, ту се появява, ту изчезва. Айде да се изяснят тези, които ви плащат, да знаете, какво да правите. До тук опорките са, че момчето е чудесно без никакви недостатъци, а коли хората без повод.
6
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой нормален човек с всичкия си ще граби случайно момче на пейка на пъпа на София посред бял ден? Това е несериозно. Или наистина този е с психични отклонения, или има други мотиви, за които трябва да се направи по-веща експертиза от психолози.
5
0
 
48
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
За такива симпатяги трабва да има смъртно наказание за да знаят къде се намират! Убиеш ли нормалното е да очаваш да бъдеш убит иначе живота губи своята стойност!
4
0
 
54
 
! Отговори
да преди 7 години
симпатичен, тих и кротък УБИЕЦ и КРАДЕЦ !!!!доживотна присъда !!!!
3
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще го изкарат, че случайно го е убил, ще му лепнат годинка-две, той ще излежи една и това е, излиза си продължава си живота и така. Това е Българската съдебна система! Винаги изкарват убийствата случайни и невинни, а за да убиеш човек всички трябва да са наясно, че са налице определени психопатии и ненормално поведение и мислене.
2
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добро момче, баща му работи в МВР, нищо лично не влага....! Да го пуснем да си ходи и да коли.
1
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще те коля, ама няма нищо лично, просто така за спорта. Значи на тоя пич му хлопа дъската и е за лудницата.