Откриха златни накити за над 85 000 лв. на Капитан Андреево

Бижутата са намерени при проверки в турски автобуси
7 мар 2017 12:45, Анисия Иванова
0
Откриха златни накити за над 85 000 лв. на Капитан Андреево
Снимка: Агенция "Митници"

Митничари откриха 1419 грама златни накити при две проверки на МП Капитан Андреево. Общата стойност на задържаните бижута е 85 167 лв., съобщиха от "Митниците".

При първия случай контрабандните  бижута са открити при проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ по редовната линия Истанбул - Букурещ. Шофьорът и пътниците заявили, че не пренасят ценности и валута за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка.

При нея се установява, че в личния багаж на трима пътници са укрити полиетиленови пликове с недекларирани накити от жълт метал. Открити са общо 125 обеци, 27 синджира, 56 медальона, 106 пръстена и още толкова гривни, които според направената от вещото лице експертиза са от 14-каротово злато с общо тегло 1239 грама, на стойност 74 354 лева.

Бижутата са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата. На нарушителите - двама турски и един румънски граждани, са съставени актове по Валутния закон като им иззета и сумата от общо 1555 евро за обезпечения на евентуални вземания по съставените актове.

Само ден по-рано при проверка на друг автобус с турска регистрация, влизащ в страната от Турция, служители от митническа мобилна група откриват укрити в дамската чанта и на различни места в личния багаж на румънска гражданка  54 златни накита с общо тегло 180.23 грама на стойност 10 813.8 лева.

На нарушителката е съставен акт по Валутния закон и е иззета сумата от 520 евро за обезпечение на евентуални вземания по съставения акт.

По случаите ще бъдат образувани административни-наказателни производства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари