В сивия сектор: Над 500 нелегални буса возят нашенци до Западна Европа

Обикновено шофьорите са уволнени от лицензирани фирми
9 мар 2017 07:00,
41
В сивия сектор: Над 500 нелегални буса возят нашенци до Западна Европа
Снимка: Архив, Reuters

Най-малко 500 микробуса на ден извозват нашенци в чужбина – най вече към Западна Европа. Незаконните превози се извършват по всички линии, където има пътници, обясни пред "Монитор" Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ).

Тя уточни, че основно се пътува към Германия, Австрия, Холандия, Белгия, по-близките части на Франция, дори и Гърция.

Според сдружението цената на билета не е решаваща, защото много често и при законните и при незаконните превозвачи е една и съща. По-скоро нелицензираните бусове се предпочитат единственото заради това, че в тях се пуши, пие, а пътниците се карат от адрес на адрес. А при редовните автобусни линии цигарите и алкохолът са забранени, освен това спират само на определени по маршрута автогари.

По данни на организацията поне 60 на сто от транспортните превози са в сивия сектор. А оборотът на незаконните водачи достига до 5 млн. лв.

Това обаче са приблизителни данни, защото никой не може да каже със сигурност, а и непрекъснато се увеличават, коментира Симеон Милушев - главен секретар на сдружението. Според него всеки шофьор, който бъде уволнен от някоя фирма, взима личния си автомобил и става превозвач.

При международните превози незаконните превозвачи извършват около 80 на сто от целия транспорт. Ситуацията не се променя от години и икономическа и криминална полиция си затварят очите, коментира Себахтин Исмаил, член на управителния съвет на сдружението.

Той счита, че никой не иска да реши проблема, а това може да се направи по много елементарен начин. Например всички тези, които пътуват, да бъдат проверени като физически лица, обясни Исмаил. И допълни, че ако някой за годината е напуснал страната, за да ходи 200 пъти до Германия, са нужни по 2000 лв. на курс, което значи, че трябва да има 400 хил. лв. приходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
30
 
! Отговори
Охранителят- София преди 7 години
В нормална държава работникът на черно изкарва в пъти по малко от легалният! В БГ е обратното! Защо ли?! Как искате да се случват нещата тогава,мили управляващи и бизнесмени а!?
12
0
 
32
 
! Отговори
Шофьор преди 7 години
Имам камионче 3,5т и бус 8+1 искам да работя легално но не може да се лицензират тези категорий. Как да работя тогава
11
0
 
29
 
! Отговори
Edna преди 7 години
До ИзвънземенРазсмя ме, нали тези бусове минават граничен контрол като всички останали! Просто идеята е една - големи фирми на "наши хора" с връзки да прибират всички пари. Изобщо не си мислете, че тяхното обслужване е по-добро! Връщах се от Франция с автобус на голяма и мн. често рекламирана фирма-отвратително обслужване, брадясали и преуморени шофьори, стар и мръсен автобус!
10
1
 
30
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Добрече е "сивия" сектор, иначе хората са затрити . Тези работници отиват да се трудят робски труд ,за да изхранят семействата си - основния инвеститор в бг "икономиката"Ако има как всички евро да им вземете,А алчници ?
9
2
 
23
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
некой овен мрънка че заради човешките цени и качеството на пътуването хората предпочитат да си дават парите на бай иван а не на него. ами , тия дето са те назначили за бизнесмен, да ти назначат пътници, ***.
8
2
 
13
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Както винаги пишещите статиите в днес.бг си пишат колкото да местят въздуха . Бусовете не са нелегални напълно редовни са си нелегални са пътниците ,ама нали трябва да се заработва, а какво се драска няма значение.
7
2
 
25
 
! Отговори
Охранителят- София преди 7 години
Алооо бизнесмените! Не се правете на утрепани! !! Моята лична преценка- Работя 12 часа като охрана към фирма изкарвам между 30-60лв,но без фирма тези пари ги изкарвам за 3часа на ден! Докато се експлоатира българина от бизнесмените с това мизерно заплащане така ще е и не защото го искаме,а защото трябва да преживяват семействата ни някак!
6
9
 
3
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
И половината от тях, най-вероятно пренасят наркотици в големи количества... 15-20 кг че и нагоре.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 500 ли? Мислех, че са поне 1 500.
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво ли не правят герберазите да се до когато отново до сладката властчица.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атаката на Прасешките медии срещу Генерал Радев е по всички фронтове.
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами това се знае вече 8 години. Интересно защо не го написахте по времето на Тиквен и геноцид над българите.
1
0
 
43
 
! Отговори
Пътник преди 7 години
Миреше си на Юнион Ивкони откъдето и да се обърна!